Τηλεσυνάντηση 13ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus+

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Την Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021 στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος και στις υποχρεώσεις που απορρέουν από την εφαρμογή Προγράμματος Erasmus+ πραγματοποιήθηκε τηλεσυνάντηση ανάμεσα στους μαθητές και μαθήτριες με τους εκπαιδευτικούς τους από τα έξι σχολεία που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα με τίτλο: «Myths in our school as common value of European culture heritage». Η τηλεσυνάντηση οργανώθηκε από το 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας που είναι ο εμπνευστής και ο οργανωτής όλου του Προγράμματος. Εκτός από τα σχολεία στην τηλεσυνάντηση συμμετείχε και ο εξωτερικός συνεργάτης του Προγράμματος, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας.

Οι υγειονομικές συνθήκες που επικράτησαν τη σχολική χρονιά 2020-2021 δεν επέτρεψαν μετακινήσεις και δια ζώσης συναντήσεις μεταξύ των συμμετεχόντων, όμως παρά τις εναλλαγές δια ζώσης και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε μεγάλο μέρος από τις προγραμματισμένες δραστηριότητες. Καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2020-21 υπήρχε επικοινωνία μεταξύ των εκπαιδευτικών από τα συμμετέχοντα σχολεία και στις 4 Ιουνίου μαθητές και μαθήτριες και από τα έξι ευρωπαϊκά σχολεία «συναντήθηκαν»  διαδικτυακά.

Μέσα από την οθόνη προβολής είδαν τους υπόλοιπους μαθητές στο φυσικό σχολικό τους χώρο, επικοινώνησαν μεταξύ τους, γνώρισαν μύθους από τις χώρες των άλλων σχολείων.

Το Δημοτικό Σχολείο Πολεμίου στην Πάφο της Κύπρου παρουσίασε μύθους που σχετίζονται με τη θεά Αφροδίτη. Επίσης παρουσίασε και την ιστορία του νησιού με μύθους από τα βυζαντινά και μεσαιωνικά χρόνια.

Το Σχολείο «52 primary school ‘Tsanko Tserkovski’» από τη Βουλγαρία παρουσίασε τους χώρους του σχολείου, τα μαθήματα και τα προγράμματα που συμμετέχει.

Το 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας από την Ελλάδα παρουσίασε την πόλη, το σχολείο, τους μύθους της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου. Από τους μύθους της Πελοποννήσου δόθηκε έμφαση στους άθλους του Ηρακλή και ιδιαίτερα στο μύθο της Λερναίας Υδρας και τα κρυφά νοήματα πίσω από αυτόν. Επίσης παρουσιάστηκε βίντεο που περιγράφει τη Θεογονία.

Το Istituto Comprensivo “Melanzio-Parini” από την Ιταλία παρουσίασε τα υπόλοιπα 3 σχολεία από την περιοχή Montefalco που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα. Στη συνέχεια πήραν το λόγο αυτά τα σχολεία και παρουσίασαν τους χώρους τους και τα προγράμματά τους.

Το σχολείο Miejska Szkola Podstawowa nr 6 im. Krolowej Jadwigi από την Πολωνία εκτός από την παρουσίαση του ίδιου του σχολείου και των προγραμμάτων του, παρουσίασε τον δημοφιλή μύθο της Πολωνίας για έναν δράκο της περιοχής της Κρακοβίας που βρίσκεται το σχολείο, τον Wawel Dragon.

Το σχολείο Scoala Gimnaziala Sfantul Andrei από τη Ρουμανία εκτός από την παρουσίαση του ίδιου του σχολείου και την πορεία του προγράμματος, παρουσίασε και τον τοπικό μύθο για την Baba Dochia, που είναι πολύ δημοφιλής στη χώρα και σχετίζεται με τον ερχομό της Ανοιξης.

Η τηλεσυνάντηση ολοκληρώθηκε με την υπόσχεση ότι θα υπάρξει και δια ζώσης συνάντηση την επόμενη σχολική χρονιά, αν βέβαια την επιτρέψουν οι κατάλληλες υγειονομικές συνθήκες.