Τον κανονισμό του προτάσσει ο ΕΛΓΑ αναφορικά με τις αποζημιώσεις για τον πρόσφατο καύσωνα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Οι όποιες ζημιές στην παραγωγή έγιναν στην φάση της άνθισης δεν αποζημιώνονται, σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ενώ δεν τίθεται θέμα αποζημιώσεων στα κεράσια.

Τις πιο πάνω θέσεις ανέπτυξαν τα στελέχη του ΕΛΓΑ, τα οποία -υπό τον αντιπρόεδρο του Οργανισμού Νίκο Δούκα- μετείχαν χθες Τρίτη 2 Ιουνίου, σε ευρεία σύσκεψη, στην Τρίπολη με θέμα την εξέταση των ζημιών που έχουν προκύψει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε τομείς όπως η ελαιοπαραγωγή, η παραγωγή κερασιών και τα εσπεριδοειδή.

Τόσο ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, όσο και τα παρευρεθέντα αιρετά πολιτικά στελέχη παρουσίασαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Περιφέρειας, ενώ από την πλευρά του, οι διευθυντές των ΔΑΟΚ από το σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων, με εμπεριστατωμένες εισηγήσεις παρουσίασαν εξειδικευμένα τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε κάθε περιοχή, λόγω των πρόσφατων υψηλών θερμοκρασιών και αφορούν στην ελαιοπαραγωγή και στην παραγωγή κερασιών και εσπεριδοειδών.

Οπως επισημαίνεται και στις χθεσινές σχετικές δηλώσεις του περιφερειάρχη, προκύπτει σημαντική διαφορά απόψεων μεταξύ ΕΛΓΑ και της Περιφέρειας σχετικά με την υποχρέωση κάλυψης των ζημιών από τον Οργανισμό.

Ως εκ τούτου, από τον περιφερειάρχη Π Νίκα δόθηκε εντολή στις αρμόδιες ΔΑΟΚ να συντάξουν αναλυτικές εκθέσεις οι οποίες -όπως δήλωσε- θα υποβληθούν από τον ίδιο, απευθείας στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη.

Στη χθεσινή σύσκεψη συμμετείχαν, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, οι αντιπεριφερειάρχες Αρκαδίας και Λακωνίας Χρήστος Λαμπρόπουλος και Θεόδωρος Βερούτης αντίστοιχα, ο αντιπεριφερειάρχης Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Νίκωνας Τζινιέρης και Πολιτισμού Αθηνά Κόρκα, όπως και η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Μαργαρίτα Σπυριδάκου, ενώ παρευρέθηκε και ο βουλευτής Λακωνίας Νεοκλής Κρητικός.