Το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Καλαμάτας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας θεσμοθετήθηκε το 1977  από τον ΟΗΕ, αναδεικνύοντας έτσι το ρόλο των γυναικών στη διαμόρφωση της ιστορίας. Η  Διεθνής Ημέρα των Δικαιωμάτων των Γυναικών, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου και έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες των γυναικών από τις αρχές του 20ου αιώνα, που ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας, καθώς και δικαίωμα ψήφου.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρεζ, «Η ισότητα των φύλων είναι μία δύναμη αλλαγής που θα αποβεί προς όφελος όλων». Αιώνες διακρίσεων μεταξύ των φύλων και βαθιά ριζωμένης πατριαρχίας, έχουν δημιουργήσει ένα μεγάλο χάσμα ισχύος, του οποίου ο αντίκτυπος ήταν και συνεχίζει να είναι παρών στην καθημερινότητα και την κουλτούρα μας. Αυτό μας επηρεάζει όλους σε διάφορα επίπεδα – κοινωνικοοικονομικό, πολιτισμικό και πολιτιστικό, αποτελώντας φραγμό στην αντιμετώπιση πολλών προκλήσεων και απειλών, από τη σημερινή παγκοσμιοποίηση των κοινωνιών και των οικονομιών, μέχρι τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών και την οικοδόμηση ειρηνικών και ασφαλών κοινωνιών. Τις τελευταίες δεκαετίες έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε ζητήματα που έχουν σχέση με την ουσιαστική ισότητα των γυναικών, όπως η κατάργηση νόμων που επέβαλαν έμφυλες διακρίσεις σε αρκετές χώρες παγκοσμίως, μέχρι την αύξηση του ποσοστού των κοριτσιών στα σχολεία. Παρά όμως τις παραπάνω σημαντικές προσπάθειες, καθώς και πολλές άλλες, υπολείπονται ακόμα ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή (στοιχεία από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών).

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Καλαμάτας, από το 2013 υποστηρίζει αδιάλειπτα τον αγώνα ενάντια στην έμφυλη βία και τις κάθε είδους διακρίσεις, προωθώντας την ισοτιμία, την ισότητα και την ισονομία ανάμεσα στα φύλα. Οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι : κοινωνική στήριξη και συμβουλευτική, ψυχολογική στήριξη και συμβουλευτική, νομική συμβουλευτική, νομική βοήθεια, εργασιακή συμβουλευτική, παραπομπή σε ξενώνες φιλοξενίας, κ.α. Οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν και καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής. Επιπλέον, το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου Καλαμάτας, εξυπηρετεί γεωγραφικά και τον όμορο νομό Λακωνίας.

Το μήνυμα της 8ης Μαρτίου σχετικά με την ανάδειξη του ρόλου των Γυναικών και την καθιέρωση δικαιωμάτων στο χώρο εργασίας, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, με αφορμή και τις πρόσφατες εξελίξεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και αφορούν σε περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας ή/και βιασμό. Το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου Καλαμάτας είναι παρόν και προτρέπει όλες τις γυναίκες να σπάσουν τη σιωπή, να μιλήσουν και να αναζητήσουν βοήθεια, όταν αυτές νοιώσουν έτοιμες.