«Το τέλος της Μεγάλης Ιδέας: Η Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ο Δήμος Καλαμάτας, το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και η Κ.Ε. του Δήμου «Φάρις», διοργανώνουν τριήμερο επιστημονικό συνέδριο με θέμα: «Το τέλος της Μεγάλης Ιδέας: Η Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή». Το συνέδριο θα διεξαχθεί στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας από την Παρασκευή 28 Απριλίου 2023 έως την Κυριακή 30 του μήνα με τη συμμετοχή πλειάδας ακαδημαϊκών, πανεπιστημιακών καθηγητών και ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι θα αναλύσουν σημαντικές πτυχές του θέματος.

Για το επιστημονικό συνέδριο, το πρόγραμμα και τις παράλληλες δράσεις, μίλησαν σε συνέντευξη Τύπου σήμερα, Τετάρτη 26 Απριλίου, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας Γιώργος Ανδρειωμένος, ο καθηγητής και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής Μάριος Αθανασόπουλος, ο Πρόεδρος της «Φάρις» Παντελής Δρούγας και ο Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Στάθης Γυφτάκης.

Ο κ. Βασιλόπουλος τόνισε ότι το εν λόγω συνέδριο εντάσσεται στο πλαίσιο των δεκάδων δράσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στο Δήμο με αφορμή την συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή και στάθηκε ιδιαίτερα στη συνεργασία που υπάρχει με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Ως προς το πρόγραμμα, η έναρξη του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Απριλίου το απόγευμα στις 18:30. Μετά τους σύντομους χαιρετισμούς, θα ακολουθήσει η εισαγωγική ομιλία του Ακαδημαϊκού κ. Πασχάλη Κιτρομηλίδη και επετειακή μουσική εκδήλωση με τίτλο: «Σαν της Σμύρνης το γιαγκίνι» με καταξιωμένους καλλιτέχνες.

Το Σάββατο 29 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν δύο συνεδρίες∙ μία το πρωί (09:30-13:00), αφιερωμένη στη λογοτεχνία και τον πολιτισμό, και μία το απόγευμα (18:00-20:30), με αντικείμενο την ιστορία.

Την Κυριακή 30 Απριλίου το πρωί θα πραγματοποιηθεί η τρίτη συνεδρία (10:00-12:00), αφιερωμένη στη διδακτική της ιστορίας.

Σε όσους παρακολουθήσουν το συνέδριο, που έχει ελεύθερη είσοδο, θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Το συνέδριο γίνεται με την υποστήριξη του Επιμελητήριο Μεσσηνίας, των ΓΑΚ Μεσσηνίας , του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, της ΕΡΤ Καλαμάτας, της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, του Συλλόγου Μικρασιατών Καλαμάτας και της Ένωσης Μικρασιατών «Η Ιωνία».

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Στο πλαίσιο του Επιστημονικού Συνεδρίου, την Παρασκευή 28 Απριλίου και ώρα 19:30, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, έχει προγραμματιστεί συναυλία με μουσικές και τραγούδια της Μικράς Ασίας.

Η Σταυρούλα Δαλιάνη (τραγούδι), ο Γιώργος Μαρινάκης (βιολί), ο Μάνος Κουτσαγγελίδης (κανονάκι & τραγούδι), ο Ηλίας Μαυρίκης (λαούτο) και ο Γιώργος Κλάδης (κρουστά) θα παρουσιάσουν μια μουσική διαδρομή που ακολουθεί τη ζωή των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από την αίγλη στην καταστροφή κι από εκεί στην ατέλειωτη περιπέτεια ώσπου να ξαναγεννηθούν μέσα από τις στάχτες τους και να δημιουργήσουν καινούργιες ρίζες χωρίς ποτέ να ξεχάσουν τη γη των προγόνων τους.