Το φυσικό αέριο θα έρθει και στην Καλαμάτα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Τον νέο σχεδιασμό για τη διασύνδεση της Καλαμάτας και άλλων μεγάλων πόλεων της Πελοποννήσου με το δίκτυο φυσικού αερίου φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο η απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην από 07-05-2020 Ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που κατέθεσε ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, καθώς και άλλοι βουλευτές της συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης.

Το ζήτημα είχε ανακύψει μετά την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) να εξαιρεθούν έξι πόλεις της Πελοποννήσου (Καλαμάτα, Τρίπολη, Κόρινθος, Σπάρτη, Άργος και Ναύπλιο) και δύο της Κεντρικής Μακεδονίας (Βέροια και Γιαννιτσά) από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης που έχει εκπονήσει η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύου Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ), λόγω παρέλευσης του 18-μήνου που προβλέπει ο νόμος για την υλοποίηση των έργων, βάσει του αρχικού σχεδιασμού. Όπως αναφέρει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, όταν ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση τα καθήκοντά της, βρέθηκε αντιμέτωπη με μια κατάσταση που δεν επέτρεπε την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο. Οι λόγοι ήταν αφενός ο εσφαλμένος σχεδιασμός της  προηγούμενης διοίκησης της ΔΕΔΑ, ο οποίος προέβλεπε ότι η υλοποίηση των έργων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου θα ξεκινούσε το 2020, χωρίς όμως να έχει ληφθεί μέριμνα για την υλοποίηση των απαραίτητων πρόδρομων έργων, ενώ αφετέρου δεν είχαν προϋπολογιστεί οι απαραίτητοι πόροι από την Περιφέρεια Πελοποννήσου με την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, κάτι το οποίο έχει ήδη διευθετηθεί από τον νέο Περιφερειάρχη.

Ειδικά για την περίπτωση της Καλαμάτας, απαραίτητη προϋπόθεση για τη τροφοδότησή της με φυσικό αέριο είναι η θέση σε λειτουργία του σταθμού φόρτωσης βυτιοφόρων στη Ρεβυθούσα (τροφοδότηση μέσω truck loading), έργο το οποίο δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα, ωστόσο βάσει του νέου προγραμματισμού, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2021. Επιπλέον στο νέο σχεδιασμό που πραγματοποιεί η κυβέρνηση και οι λοιποί εμπλεκόμενοι φορείς, εντάσσεται η πλήρης κάλυψη και των έξι πόλεων της Πελοποννήσου με ορίζοντα υλοποίησης από το 2023, καθώς και περιλαμβάνει τόσο τα δίκτυα διανομής, όσο και τις συνδέσεις των καταναλωτών. Τέλος υπάρχει πρόβλεψη για τη δημιουργία νέας «πύλης» φυσικού αερίου για τη Μεγαλόπολη, ενώ η ΔΕΔΑ διατηρεί το δικαίωμά της να κάνει αίτηση ακύρωσης ή προσφυγή κατά της αρχικής απόφασης της ΡΑΕ, κινήσεις που
αναμένονται πιθανότατα να πραγματοποιηθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.