Τσίπρας-Περιφερειάρχες: Αποφάσισαν 13 αναπτυξιακά συνέδρια

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Την διοργάνωση 13 αναπτυξιακών συνεδρίων στις περιφέρειες της χώρας έως τον Δεκέμβριο του 2017, με στόχο την δημιουργία αντίστοιχων περιφερειακών σχεδίων, αποφάσισαν ο πρωθυπουργός και οι περιφερειάρχες κατά τη σημερινή τους συνάντηση.

Η πρόταση έπεσε στο τραπέζι από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα και θα έχει τελική κατάληξη τη δημιουργία του Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου της χώρας. Για το λόγο αυτό θα δημιουργηθεί οργανωτική Επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου Ανάπτυξης και της Ένωσης Περιφερειών (ΕΝΠΕ).

Πάντως, οι περιφερειάρχες με προεξάρχοντα τον Γιώργο Χατζημάρκο του Νοτίου Αιγαίου ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να έχουν συμμετοχή όχι μόνο στον αναπτυξιακό σχεδιασμό αλλά και την υλοποίησή του. «Κάτι τέτοιο θα πρέπει να προβλεφθεί στο νέο Καλλικράτη που σχεδιάζετε», είπε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, παρόντος και του αρμόδιου  υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη.

ΔΗΛΩΣΗ Π. ΤΑΤΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Δικαίωση της πολιτικής διορατικότητας της Νέας Πελοποννήσου χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης τη σημερινή συνάντηση των Περιφερειαρχών της χώρας με τον Πρωθυπουργό για τη διαμόρφωση του Εθνικού Σχεδίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, όπου αποφασιστικός θα είναι ο ρόλος των Περιφερειών.

«Σήμερα επισημοποιήθηκε με τον πιο εμφατικό τρόπο από τον Πρωθυπουργό της χώρας, έστω και μετά από αρκετά χρόνια, η πάγια πολιτική μας θέση από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη της Περιφέρειας ότι η ανάπτυξη είναι κύρια ευθύνη των Περιφερειών» τόνισε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και σημείωσε ότι «αρχίζει πλέον να γίνεται ακόμα πιο εμφανής η πολιτική αξία του Περιφερειακού θεσμού, όπως τον προσδιόρισε η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των τελευταίων δεκαετιών, ο Καλλικράτης».

Ο κ. Τατούλης επεσήμανε ακόμη κατά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό το γεγονός ότι η πολιτική φιλοσοφία της μεταρρύθμισης του Καλλικράτη, όπως την έχει προσδιορίσει το Υπουργείο Εσωτερικών, εδράζεται πάνω στις δικές του πολιτικές θέσεις, όπως τις είχε εκφράσει τόσο στο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών, όσο και κατά την πρόσφατη συνάντηση των Περιφερειαρχών με τον Υπουργό Εσωτερικών.

Ζήτησε ακόμη η επικείμενη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, αφενός, να προσανατολιστεί προς την Περιφερειακή Διακυβέρνηση, όρο που ο ίδιος πρώτος εισήγαγε, αφετέρου, να είναι πιο ευρεία και πιο «βίαιη» ώστε να παράσχει τα αναγκαία εργαλεία στις Περιφέρειες για να μπορούν να καθορίσουν με τον καλύτερο τρόπο την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.