Υπόθεση «Κωσταλέξι» στην Καλαμάτα – Σε δομή θα μεταφερθεί η 29χρονη που ζούσε περιορισμένη σε κλουβί – Το μαρτύριο θα μπορούσε να είχε λήξει χρόνια πριν

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
enikos.gr

Σε δομή πρόκειται να μεταφερθεί η 29χρονη, η οποία ζούσε εδώ και επτά χρόνια περιορισμένη σε ξύλινο κλουβί στο σπίτι της, στην Καλαμάτα.

Μετά την σύλληψη των γονέων της για έκθεση ενηλίκου σε κίνδυνο, δόθηκε εισαγγελική παραγγελία ώστε η νεαρή γυναίκα να μεταφερθεί σε δομή και στη συνέχεια να φοιτήσει σε ειδικό σχολείο, καθώς, σύμφωνα με την ψυχιατρική εξέταση που της είχε γίνει, είναι στο φάσμα του αυτισμού αλλά θα μπορούσε να είναι λειτουργική.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει ήδη μεταδώσει το enikos.gr, το 2022 είχε υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση και είχε δοθεί παραγγελία στους αστυνομικούς να μεταβούν στο σπίτι της οικογένειας, να απελευθερώσουν την νεαρή γυναίκα και να την οδηγήσουν σε δομή. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν πήγαν οι αστυνομικοί στο σπίτι, η μητέρα φέρεται να κλείδωσε και να μην τους επέτρεψε να μπουν μέσα. Έτσι, οι αστυνομικοί έφυγαν, χωρίς να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.

Μετά την δημοσιοποίηση του θέματος, η εισαγγελία επανήλθε και έδωσε την εντολή να συλληφθούν οι γονείς και η 29χρονη να απελευθερωθεί και να οδηγηθεί σε δομή.

Δηλαδή, η 29χρονη θα μπορούσε να είχε σωθεί δύο χρόνια νωρίτερα και το μαρτύριο που βίωνε να είχε λάβει τέλος. Για άλλη μια φορά, οι αρχές καθυστέρησαν σημαντικά να δώσουν λύση σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, με αποτέλεσμα η 29χρονη να ζει σε άθλιες συνθήκες, απομονωμένη και κοινωνικά αποκλεισμένη.

Οι γονείς της θα βρεθούν ενώπιον του Εισαγγελέα σήμερα το μεσημέρι (Τρίτη, 4/6). Η ανάδοχη οικογένεια είχε υποδεχθεί το παιδί, όταν ήταν μόλις 22 μηνών. Αρχικά ζούσαν στην Αθήνα, όπου είχαν υποστήριξη από το ίδρυμα που πραγματοποίησε την αναδοχή, καθώς διαπιστώθηκε ότι όσο μεγάλωνε το παιδί ανέπτυσσε μια ήπια νοητική υστέρηση. Ωστόσο, το 2011 μεταφέρθηκαν στην Καλαμάτα, με συνέπεια το παιδί να μην λαμβάνει την στήριξη που χρειαζόταν.

Η εισαγγελική παρέμβαση το 2022

Υπενθυμίζεται ότι το 2022, ύστερα από εισαγγελική παρέμβαση είχε γίνει αυτοψία στο σπίτι της οικογένειας. «Διαπιστώθηκε ότι το παραπάνω πρόσωπο ΑΜΕΑ, διαβιούσε σε δωμάτιο που αντί για πόρτα είχαν τοποθετηθεί ξύλινα κάγκελα με λουκέτο. Η ύπαρξη των διαχωριστικών αιτιολογήθηκε από τους ανάδοχους γονείς ως το μοναδικό μέσο αποτροπής επιθετικής συμπεριφοράς του προσώπου και ο αυτοτραυματισμός του», ήταν το πόρισμα της κοινωνικής υπηρεσίας.

Το καλοκαίρι του ίδιου έτους, αστυνομικοί επισκέφτηκαν την εν λόγω κατοικία και μετά από ένορκη μαρτυρική κατάθεση Ψυχιάτρου του Γ.Ν Καλαμάτας διαπιστώθηκαν τα εξής: «είχε εξετασθεί τρείς φορές, το 2022 και είχε διαγνωσθεί με μη καθορισμένη οργανική ψύχωση και μέτρια νοητική καθυστέρηση, μη δυνάμενη να αυτοεξυπηρετηθεί και να κατανοήσει πράγματα, ενώ δεν έχρηζε εκούσιας ή ακούσιας νοσηλείας σε ψυχιατρική κλινική».

«Θέλω να πάει σε δομή»

Σε δηλώσεις της στο MEGA, χθες Δευτέρα (03/06), η μητέρα εκδήλωσε την επιθυμία της η κόρη να μεταφερθεί σε δομή.

«Πάντα είχαμε προβλήματα από τότε που γίναμε ανάδοχοι αλλά ζητούσαμε βοήθεια και δεν είχαμε. Θέλω να πάει σε δομή γιατί το παιδί μου είναι αξιοθαύμαστο και θα πρέπει να βοηθηθεί. Αλλά εξαρτάται την δομήΔεν είναι φυσιολογικό μια μάνα να φροντίζει το παιδί της και μετά να το κλειδώνει. Ξέρετε πόσο άσχημα νιώθω εγώ γι’ αυτό; Το παιδί πάντα πήγαινε στον γιατρό και ο ψυχίατρος έρχεται. Το κράτος το ξέρει. Το επίδομα που παίρνουμε είναι 313 ευρώ από το ΚΕΠΑ. Αυτό που λένε κλουβί είναι απλά κάγκελα για να μην πέσει το παιδί το βράδυ. Εγώ είμαι πάντα δίπλα, της. Εγώ θέλω να πάει κάπου το παιδί μου, γιατί πρέπει να κάνει εξετάσεις. Το κράτος γνωρίζει όλη την κατάσταση», ανέφερε σχετικά. 

ΠΗΓΗ: enikos.gr