Χαρδαλιάς: Σ’ αυτές τις περιοχές είναι «χαμηλά» ο εμβολιασμός – Ο νέος επιδημιολογικός χάρτης της χώρας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Αναφερόμενος σήμερα στην επιχείρηση “Ελευθερία” κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πανδημία, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, έδωσε στη δημοσιότητα τις περιοχές που εμφανίζουν μειωμένη προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα, τα νέα μέτρα που αποφάσισε για τον τουρισμό η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, αλλά και τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν μέσα στο καλοκαίρι στις περιοχές της Ελλάδας που βρίσκονται υπό επιτήρηση.

Ο εμβολιασμός προχωρά σε όλη την Επικράτεια. Υπάρχουν όμως περιοχές όπου παρατηρείται μειωμένη προσέλευση και απόκλιση από το μέσο όρο, σύμφωνα με τον υφυπουργό Π.Π. Νίκο Χαρδαλιάς.

Οι πέντε περιφερειακές ενότητες με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη είναι η Φλώρινα, η Ξάνθη, η Φωκίδα, οι Σέρρες και η Δράμα. Ενώ κάτω από τον μέσο όρο βρίσκονται ακόμα 14 Περιφερειακές Ενότητες από τις συνολικά 74 της χώρας, και συγκεκριμένα οι περιφερειακές ενότητες Ηλείας, Ημαθίας, Αιτωλοακαρνανίας, Κιλκίς, Εύβοιας, Λάρισας, Λακωνίας, Πιερίας, Πέλλας, Φθιώτιδας, Έβρου, Λέσβου, Καβάλας και Σάμου.

«Στις περιοχές αυτές υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού για το μήνα Ιούνιο με εμβόλια Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson και καλούμε τους πολίτες να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα και να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους. Γιατί μόνο με τον εμβολιασμό θα μπορέσουνε να χτίσουμε τείχος ανοσίας απέναντι στον κορονοϊό», σχολίασε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο νέος διαδραστικός Επιδημιολογικός Χάρτης της χώρας είναι διαθέσιμος από σήμερα στο covid19.gov.gr, με σκοπό την ενημέρωση των Ελλήνων και των επισκεπτών της χώρας, καθώς και η σύνδεση των επιπέδων ετοιμότητας με μέτρα δημόσιας υγείας.

Ο επιδημιολογικός αυτός χάρτης τεσσάρων επιπέδων ετοιμότητας αντιστοιχεί σε 4 χρώματα (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο και πράσινο) με βάση επιδημιολογικούς δείκτες που χρησιμοποιούνται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).

Ο χάρτης θα παράγεται εβδομαδιαίως σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας και ειδικά για τα νησιά σε επίπεδο Δήμου και θα επικαιροποιείται σε εβδομαδιαία βάση από την ομάδα των επιδημιολόγων της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία πάντα με τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία.

Στην επικαιροποίηση θα λαμβάνονται υπόψη 13 επιδημιολογικοί δείκτες, μεταξύ αυτών τα κρούσματα, ο δείκτης θετικότητας και η εβδομαδιαία μεταβολή του, τα ενεργά κρούσματα και την ηλικιακή κατανομή, οι θάνατοι στην κάθε περιοχή, αλλά και το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης. Επίσης, την πληρότητα του συστήματος υγείας, η ιχνηλάτηση των επαφών και η ανάλυση των μεταλλάξεων.

Στο χάρτη αποτυπώνονται για κάθε Περιφερειακή ενότητα ή Δήμο 4 βασικοί δείκτες-στοιχεία:

 • ο 7-ήμερος κινητός μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους
 • ο δείκτης θετικότητας (%)
 • η εμβολιαστική κάλυψη (τουλάχιστον μία δόση), καθώς και
 • η εβδομαδιαία τάση (αύξηση, μείωση ή σταθερή).

Σε δύο επίπεδα θα λαμβάνονται περιοριστικά μέτρα – Ποια μέτρα θα ισχύουν σε κάθε περίπτωση

Στα δύο υψηλότερα επίπεδα (το πορτοκαλί και το κόκκινο) προβλέπονται μέτρα Δημόσιας Υγείας σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας ή Δήμου.

Επίπεδο ετοιμότητας 3 – πορτοκαλί

Επικοινωνία και αναλυτική ενημέρωση των τοπικών αρχών για τα ιδιαίτερα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής.
Ενεργοποίηση ειδικού κλιμακίου ΕΟΔΥ/Πολιτικής Προστασίας προκειμένου:

• να αυξηθούν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για SARS-CoV-2

•να πραγματοποιηθεί εντατική και επιτόπια ιχνηλάτιση για την τάχιστη στεγανοποίηση των τοπικών συρροών και

• να πραγματοποιηθεί κατά προτεραιότητα αυξημένος αριθμός εμβολιασμών.

Επίπεδο Ετοιμότητας 4 – Κόκκινο

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 το πρωί
Λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος:

• αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο,

• με φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών και χωρίς μουσική καθ’ όλο το 24ωρο

και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους:

– Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια

– Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής

Μέτρα στο κόκκινο επίπεδο:

 • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως συναυλίες, live πάρτι, εμποροπανήγυρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
 • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
 • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για οικογένεια έως 6 άτομα.
 • Αναστολή οικοδομικών εργασιών.
 • Αναστολή θρησκευτικών τελετών, με εξαίρεση κηδείες, γάμους και βαφτίσεις με την παρουσία έως 9 ατόμων και τέλεση λειτουργιών μόνο από λειτουργούς.

Ποιες περιοχές βρίσκονται σήμερα στο πράσινο, κίτρινο και πορτοκαλί επίπεδο

Αυτή τη στιγμή, οι 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας βρίσκονται στο πράσινο, το κίτρινο ή το πορτοκαλί επίπεδο ετοιμότητας.

Πορτοκαλί

Στο πορτοκαλί επίπεδο συγκεκριμένα βρίσκονται οι 28, και δη: οι Περιφερειακές Ενότητες Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Φλώρινας, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Γρεβενών, Λάρισας, Μαγνησίας, Αιτωλοακαρνανίας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Αχαΐας, Κέρκυρας, Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου Κρήτης, Νάξου, Τήνου, Άνδρου, Μυκόνου, Καλύμνου, Λέσβου, καθώς και οι Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής (πλην νήσων).

«Κάνουμε έκκληση στους κατοίκους των περιοχών αυτών να είναι ιδιαίτερα συνεπείς στην τήρηση των υγειονομικών κανόνων και πρωτοκόλλων, ώστε να συνεχιστεί η σταθεροποίηση και ο περιορισμός της διασποράς του ιού στην κοινότητα», είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς και επέστησε την προσοχή στους κατοίκους άλλων περιοχών που δεν είναι απαραίτητα στο πορτοκαλί επίπεδο.

«Παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα μικρή αύξηση του ιικού φορτίου -την στιγμή που στην υπόλοιπη χώρα υπάρχει μείωση ή σταθεροποίησή του. Για αυτό και καλούμε στους κατοίκους της Καλαμάτας, της Ρόδου, της Νάξου και της Κατερίνης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν απαρέγκλιτα τα μέτρα, με ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση μάσκας και την αποφυγή των συγχρωτισμών», σημείωσε.

Νέα μέτρα για τον τουρισμό

Όσον αφορά στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Επιδημιολόγων, η Επιτροπή συνεδρίασε με μόνα θέματα, θέματα του Υπουργείου Τουρισμού και αποφάσισε τα ακόλουθα, με ισχύ από τη Δευτέρα στις 6 το πρωί:

 • Η υποχρέωση για τη διενέργεια test για την είσοδο στη χώρα να καταλαμβάνει τους ανηλίκους 6 ετών και άνω, σύμφωνα δηλαδή με τις εγκυκλίους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους κανόνες της IATA.
 • Η υποχρέωση για απομόνωση κρούσματος ή στενών επαφών θεσπίστηκε πλέον να ανέρχεται σε 10 και όχι 14 ημέρες. Έτσι ώστε να προσαρμοστεί στις νέες οδηγίες του ECDC.
 • Να επιτρέπεται πλέον η είσοδος με PCR 72 ωρών ή πιστοποιητικό εμβολιασμού από το Μαυροβούνιο, χωρίς περιορισμό ατόμων και
 • Να επιτρέπονται οι ξεναγήσεις σε εξωτερικούς χώρους σε γκρουπ των 20 ατόμων αντί 15 που ισχύει αυτή τη στιγμή.

Πηγή: iatropedia.gr