Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018 που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, φέρνει πρόσθετες επιβαρύνσεις ύψους 1,8 δισ. ευρώ στους φορολογούμενους, ενώ συντηρεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,57% του ΑΕΠ (6,671 δισ. ευρώ) κυρίως μέσα από την παράταση των φόρων αλλά της άτυπης στάσης πληρωμών του Δημοσίου.
Το προσχέδιο βρίσκεται στον «αέρα», καθώς θα αναθεωρηθεί πλήρως με την έλευση των δανειστών στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης. Ακόμα και η αόριστη υπόσχεση για κοινωνικό μέρισμα φέτος τον Δεκέμβριο βασίζεται σε πήλινα πόδια, λόγω της μεγάλης αστοχίας στα έσοδα που εμφάνισαν τρύπα 1,86 δις. ευρώ.
Μόνο από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων η διαρροή εσόδων έφθασε τα 945 εκατ. ευρώ παρά τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, την αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, την αύξηση της προκαταβολής φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και την αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τους φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα.
Παρά την υστέρηση στα έσοδα, το 2017 προβλέπεται ότι θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 2,21% του ΑΕΠ (3,977 δισ. ευρώ), έναντι στόχου 1,75%, και ότι το 2018 θα εισπραχθούν πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ περίπου και συγκεκριμένα: 402 εκατ, ευρώ από άμεση φορολογία και άλλα 553 εκατ. ευρώ από έμμεση. Προϋπόθετει δε αλματώδη ανάπτυξη 2,4% την επόμενη χρονιά και αύξηση των επενδύσεων κατά 12,6%, υπό τον όρο ότι το 2017 θα έχει προηγηθεί αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,8% και αύξηση των επενδύσεων κατά 4,3%.
Το προσχέδιο προβλέπει ακόμα έλλειμμα 0,8% φέτος και πλεόνασμα 0,6% το 2018, υποστηρίζει ότι θα εξοικονομηθούν 320 εκατ. ευρώ το 2018 χάρη στην επισκόπηση δαπανών των υπουργείων και εκτιμά ότι η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 20,2% φέτος και στο 19% την προσεχή χρονιά.
Ο «κορμός» των πρόσθετων παρεμβάσεων που θα τεθούν σε ισχύ το 2018 για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων: αυξήσεις στις εισφορές των επαγγελματιών, παρεμβάσεις στα επιδόματα, στην υγεία και στις συντάξεις, τη φορολόγηση δραστηριοτήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων (τύπου Airbnb), την καθιέρωση φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, την κατάργηση της μείωσης του φόρου εισοδήματος για ιατρικές δαπάνες, την κατάργηση της έκπτωσης κατά 1,5% στη φορολογία εισοδήματος, την κατάργηση της έκπτωσης από το φορολογητέο ποσό της βουλευτικής αποζημίωσης και της φοροαπαλλαγής των δικαστικών, αλλά και τη θέσπιση ανώτατου ορίου δαπάνης για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Προβλέπεται ακόμα η κατάργηση της έκπτωσης 30% στους συντελεστές ΦΠΑ σε 32 νησιά του Αιγαίου και η επιβολή του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα, μολονότι η κυβέρνηση επιδιώκει να επαναδιαπραγματευτεί τα μέτρα αυτά με τους δανειστές.