«Έφυγε» από τη ζωή ο Μανώλης Γλέζος

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σε ηλικία 98 ετών, έφυγε από τη ζωή ο Μανώλης Γλέζος, που έμελλε να μείνει στην ιστορία ως ένα σύμβολο της αντίστασης των λαών στην ναζιστική κατοχή της Ευρώπης.

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα ο αγωνιστής της αριστεράς Μανώλης Γλέζος σε ηλικία 98 ετών. Νοσηλευόταν σε ιδιωτικό θεραπευτήριο από τις 18 Μαρτίου.

Ο Μανώλης Γλέζος έμελλε να μείνει στην ιστορία ως ένα σύμβολο της αντίστασης των λαών στην ναζιστική κατοχή της Ευρώπης και να αναπτερώσει το ηθικό λαών και ηγεσιών που μάχονταν ενάντια στον Χίτλερ.

Την νύχτα της 30ης Μαΐου 1941 ο νεαρός φοιτητής της ΑΣΟΕΕ μαζί με τον φίλο του Απόστολο Σάντα κατέβασε κάτω από τη μύτη της φρουράς την χιτλερική σημαία από το βράχο της Ακρόπολης και ύψωσε την ελληνική.  Το ναζιστικό καθεστώς καταδίκασε τους δύο νεαρούς ερήμην σε θάνατο και ο Γάλλος στρατηγός Σαρλ Ντε Γκωλ χαρακτήρισε τον Μανώλη Γλέζο «τον πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης».

Ο Μανώλης Γλέζος γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1922 στο χωριό Απείρανθος Νάξου, γιος της Μάχης Ναυπλιώτου και του Νίκου Γλέζου. Το 1935 ήρθε στην Αθήνα μαζί με την οικογένειά του, όπου και τελείωσε το Γυμνάσιο όπως και ο αδερφός του Νίκος Γλέζος, ο οποίος εκτελέστηκε από τους ναζί τον Μάιο του 1944.

Από εκεί και πέρα, ο ίδιος, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα του τόπου και πάντα μιλούσε άμεσα στο λαό και για το λαό.

Καλό ταξίδι Μανώλη