Αλέξης Χαρίτσης: Θεατής η Κυβέρνηση στις ανεξέλεγκτες αυξήσεις τιμών ειδών πρώτης ανάγκης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων για τις ανεξέλεγκτες αυξήσεις τιμών σε βασικά είδη ευρείας κατανάλωσης κατέθεσε προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών ο βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Χαρίτσης. Την ερώτηση συνυπογράφουν άλλοι 54 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Στην ερώτηση τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνουν ότι σε μια περίοδο που στο σύνολο της οικονομίας παρατηρούνται ισχυρές αποπληθωριστικές τάσεις, οι μετρήσεις του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) σημειώνουν αύξηση τιμών σε επιμέρους γαλακτοκομικά είδη, στα αυγά, στα λαχανικά κλπ, που κατά περίπτωση φτάνει ακόμα και το 12%. Παράλληλα σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), παρατηρούνται και «καμουφλαρισμένες» αυξήσεις οι οποίες οδηγούν σε ανεπίτρεπτη παραπλάνηση του καταναλωτή, όπως για παράδειγμα στα καθαριστικά, όπου η τιμή παραμένει η ίδια αλλά μειώνεται η ποσότητα, χωρίς αυτό να γίνεται αντιληπτό από τον καταναλωτή.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως τονίζει ο Αλ. Χαρίτσης, η Κυβέρνηση δεν μπορεί να παρακολουθεί αδρανής αλλά οφείλει να λάβει μέτρα προκειμένου να μην εκτοξευτούν οι τιμές βασικών αγαθών και παράλληλα να κινήσει διαδικασίες ελέγχου μέσω των αρμόδιων φορέων της Πολιτείας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν συγκεκριμένες επιχειρήσεις προβαίνουν σε ανεπίτρεπτες πρακτικές εναρμόνισης τιμών. Τέλος καλούνται τα συναρμόδια Υπουργεία να δώσουν στη δημοσιότητα στοιχεία για την εξέλιξη των τιμών στο καλάθι του καταναλωτή από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα.