Απεβίωσε ο Μίκης Θεοδωράκης – Ψήφισμα του Δ.Σ. και δήλωση Δημάρχου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σήμερα, Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 08.35’ έφυγε από καρδιοαναπνευστική ανακοπή ο μεγάλος Έλληνας μουσουργός, πολιτικός, συγγραφέας και Επίτιμος Δημότης Καλαμάτας, Μίκης Θεοδωράκης.

Ο Μίκης (Μιχαήλ) Θεοδωράκης (Χίος, 29 Ιουλίου 1925 – 2 Σεπτεμβρίου 2021) ήταν Έλληνας συνθέτης, στιχουργός, διευθυντής ορχήστρας και πολιτικός, κρητικής και μικρασιάτικης καταγωγής. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες μουσικοσυνθέτες. Ως πολιτικός υπήρξε υπουργός και τέσσερις φορές εκλεγμένος βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου με το Κ.Κ.Ε  και την Ν.Δ,  ενώ παράλληλα ήταν ακτιβιστής τιμημένος με το Βραβείο Ειρήνης Λένιν το 1983.

Είχε ασχοληθεί με όλα τα είδη της μουσικής, ενώ είχε συνθέσει τον ίσως πιο αναγνωρίσιμο ελληνικό ρυθμό διεθνώς, το συρτάκι “Ζορμπάς” (1964), βασισμένο σε παραδοσιακή κρητική μουσική. Επίσης είχε ασχοληθεί με την κλασική μουσική γράφοντας συμφωνίες, ορατόρια, μπαλέτα, όπερες και μουσική δωματίου.

Συνθέσεις του έχουν ερμηνευτεί από καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης, όπως οι Beatles, η Σίρλεϊ Μπάσεϊ, η Τζόαν Μπαέζ και η Εντίθ Πιάφ, ενώ έχει γράψει μουσική για γνωστές ταινίες όπως: Φαίδρα (1962), Αλέξης Ζορμπάς (1964), Ζ (1969) και Σέρπικο (1973). Το 1970, για τη μουσική στη ταινία Ζ, του απονεμήθηκε το βραβείο BAFTA για πρωτότυπη μουσική, ενώ ήταν υποψήφιος στην ίδια κατηγορία του 1974, για την ταινία State of Siege,  και το 1975, για την ταινία Serpico. Επίσης ήταν υποψήφιος για Γκράμι το 1966 και το 1975 για το μουσικό θέμα των ταινιών Ζορμπάς και Serpico αντίστοιχα.

Το πιο σημαντικό του έργο θεωρείται η μελοποιημένη ποίηση, χρησιμοποιώντας ως στίχους ποιήματα βραβευμένων ποιητών ελληνικής και ξένης καταγωγής, όπως οι Γιάννης Ρίτσος (Βραβείο Ειρήνης Λένιν 1976), Γιώργος Σεφέρης (Νόμπελ 1963), Πάμπλο Νερούδα (Νόμπελ 1971), Οδυσσέας Ελύτης (Νόμπελ 1979).

Το 2000 προτάθηκε για βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΤΟ 2020

Ο Δήμος Καλαμάτας στις 2 Νοεμβρίου 2020, ως ένδειξη τιμής προς το πρόσωπό του και, επιπλέον, ως αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς του στη Δημοκρατία και τον πολιτισμό, ανακήρυξε τον Μίκη Θεοδωράκη σε Επίτιμο Δημότη Καλαμάτας, στο πλαίσιο της 22η/2020 ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Κατόπιν της εκδημίας του Μίκη Θεοδωράκη, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος δήλωσε τα εξής: «Έφυγε σήμερα από τη ζωή ένας Μεγάλος Έλληνας, ο Μίκης Θεοδωράκης. Σπουδαίος άνθρωπος, με τεράστιο μουσικό και πνευματικό έργο. Σύμβολο ενότητας, αγωνιστής  της Δημοκρατίας με πλούσια κοινωνική δράση. Ως ελάχιστη αναγνώριση των αγώνων του για Δημοκρατία και Ελευθερία, ο Δήμος μας, με τιμή, τον ανακήρυξε στις 2 Νοεμβρίου 2020, Επίτιμο Δημότη Καλαμάτας. Αιωνία του η μνήμη!»

DSC 0057 Medium

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, σε έκτακτη συνεδρίασή του δια περιφοράς, στις 2 Σεπτεμβρίου 2021, με αφορμή την εκδημία του μεγάλου Εθνικού μας μουσουργού, πολιτικού, συγγραφέα και Επίτιμου Δημότη Καλαμάτας,

ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

σημαντικής προσωπικότητας, με πλούσιο καλλιτεχνικό και μουσικό έργο, σύμβολο του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, που τίμησε με το ήθος, τη δράση και την πνευματική, αλλά και κοινωνική του προσφορά την Πατρίδα

Ψηφίζει Ομόφωνα

1. Να εκφράσει τα ειλικρινή συλλυπητήρια προς τους οικείους του

2. Να παραστεί ο Δήμαρχος και αντιπροσωπεία του Σώματος στη νεκρώσιμη ακολουθία

3. Να δοθεί το όνομά του σε κεντρική οδό της πόλεώς μας.       

Αιωνία του η μνήμη!»