Αυτοψία για τις κατακρημνίσεις στην παλαιά εθνική οδό Καλαμάτας – Σπάρτης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Παρουσία εκπροσώπων της Συντονιστικής Επιτροπής Χωριών Ταϋγέτου πραγματοποιήθηκε, χθες Δευτέρα (13-1-2020), αυτοψία για το πρόβλημα των κατακρημνίσεων στην παλαιά εθνική οδό Καλαμάτας – Σπάρτης, από τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλο και κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, υπό τον διευθυντή και τον προϊστάμενο της εν λόγω υπηρεσίας, Παναγιώτη Γιαννακέα και Σταύρο Καρτερολιώτη αντίστοιχα.
Το κλιμάκιο ενημερώθηκε από τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής για τα σημεία στα οποία η ένταση του φαινομένου είναι μεγάλη, δηλαδή από το 11 ο χιλιόμετρο, μετά τους Πέντε Δρόμους, μέχρι και το 15ο χιλιόμετρο, λίγο πριν τη συμβολή με τον δρόμο προς τη Νέδουσα.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον τρόπο αντιμετώπισης των κατακρημνίσεων, ειδικά στον τρόπο που πρέπει να τοποθετηθούν τα πλέγματα προστασίας πρανών. Όπως διαπίστωσαν και τα στελέχη της Περιφέρειας, η δημιουργία ανασχετικού φράκτη με πλέγμα στην κορυφή του πρανούς είναι η ενδεδειγμένη λύση για το πρόβλημα.
Μάλιστα, δόθηκαν και οι σχετικές οδηγίες στον ανάδοχο του έργου το οποίο είναι σε εξέλιξη στην περιοχή, ενώ ανάλογες οδηγίες θα δοθούν και στις υπόλοιπες εργολαβίες που είτε είναι σε εξέλιξη, είτε αναμένονται να ξεκινήσουν στην παλαιά εθνική οδό Καλαμάτας – Σπάρτης.
Στα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι τόσο τα εν εξελίξει, όσο και τα δημοπρατημένα έργα στον συγκεκριμένο δρόμο περιλαμβάνουν τοποθέτηση μεγάλης έκτασης προστατευτικών πλεγμάτων και εκτιμάται πως το φαινόμενο θα αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό. Στην περίπτωση του 11ου χιλιομέτρου, στην Σπηλιά, θα εξεταστεί η προοπτική να τοποθετηθεί στέγαστρο.
Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Χωριών Ταϋγέτου εκτιμούμε ως θετική τη στάση, τόσο του Aντιπεριφερειάρχη Στάθη Αναστασόπουλου, όσο και των στελεχών της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων, οι οποίοι άκουσαν τις διαπιστώσεις των κατοίκων των χωριών και ανταποκρίθηκαν στις παρατηρήσεις τους για την καλύτερη αντιμετώπιση του φαινομένου. Δηλώνουμε πως θα είμαστε αρωγοί στις προσπάθειες κάθε υπηρεσίας της Περιφέρειας αλλά και του Δήμου Καλαμάτας προκειμένου να αποκτήσει η περιοχή μας ένα ασφαλές και αξιοπρεπές οδικό δίκτυο.
Δηλώνουμε επίσης πως θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη των παρεμβάσεων για τις οποίες ευελπιστούμε να είναι αποτελεσματικές και εντός του χρονοδιαγράμματος που τις διέπει.

Συντονιστική Επιτροπή των Χωριών του Ταϋγέτου