Αύριο η έναρξη του 10ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Έναρξη κάνει αύριο το πρωί Τρίτη 25 Απριλίου, το «10ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος. Αρχαία Μεσσήνη 2023». Σε συνέντευξη Τύπου η οποία δόθηκε σήμερα στο Δημαρχείο Μεσσήνης, ανακοινώθηκε με κάθε επισημότητα το πρόγραμμα του 10ου -επετειακού- Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος.

Ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος τόνισε πως το Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος είναι ένας πετυχημένος θεσμός που έχει πλέον εδραιωθεί στο πανελλήνιο και έχει λάβει διαστάσεις εξωστρέφειας. Σημείωσε πως ο σχεδιασμός του γίνεται στη βάση ενός συγκεκριμένου πλάνου ανάπτυξης που έχει εκπονήσει ο Δήμος Μεσσήνης. Ευχαρίστησε στη συνέχεια το Υπουργείο Πολιτισμού για την ένταξη του Φεστιβάλ στο Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος καθώς και την Εφορεία Αρχαιοτήτων για την άριστη συνεργασία. Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός πως έχουν προγραμματιστεί όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την αναβάθμιση των υποδομών στο σύγχρονο Δήμο, όπως το Φιλοσοφικό Κέντρο Μεσσήνης, που θα μετατραπεί σε πολυχώρο πολιτισμού και θα στεγάζει πολύπλευρες δράσεις του Φεστιβάλ στο εγγύς μέλλον.

Παράλληλα έκανε ειδική αναφορά στο Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια για την υποστήριξη των παράλληλων εκπαιδευτικών δράσεων εξωστρέφειας του Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Αρχαία Μεσσήνη και για την ουσιαστική συμβολή του ώστε ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης να αποτελεί σημείο αναφοράς στο διεθνές περιβάλλον για τον πολιτισμό και την εκπαίδευση.

Για τις καινοτομίες και το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης μίλησαν στη συνέχεια τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής και στυλοβάτες της διοργάνωσης από το ξεκίνημά της, Νίκος Φουσιάνης και Λίνα Καμαρινοπούλου. Σημείωσαν πως για ακόμα μια χρονιά θα συμμετέχει στο Φεστιβάλ η Βασιλική Ακαδημία Δραματικών Τεχνών του Λονδίνου, δύο ομάδες από την Ισπανία, το τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και σχολεία από όλη την Ελλάδα. Η φετινή διοργάνωση θα κλείσει στις 11 Μαΐου με το 1ο φεστιβάλ των μικρών.

Τέλος ο υπεύθυνος για την υλοποίηση των δράσεων εξωστρέφειας του Φεστιβάλ Νίκος Στακιάς σημείωσε πως απώτερος στόχος είναι η ανάδειξη του Δήμου Μεσσήνης σε αναγνωρισμένο πολιτιστικό και εκπαιδευτικό τουριστικό προορισμό. Στην συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκε και ο εντεταλμένος σύμβουλος πολιτιστικών θεμάτων Γιώργος Δαβίλλας.

Η παρουσίαση έκλεισε με την προβολή του επίσημου βίντεο της διοργάνωσης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΤΡΙΤΗ 25 Απριλίου: ώρα 9:30 π.μ. Τελετή Έναρξης από τον Σύλλογο «Η Χαρά του Παιδιού» και «Φανφάρες» από τη Δημοτική Φιλαρμονική Μεσσήνης.

Ώρα 9:45 π.μ. «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, από το Ιδιωτικό Λύκειο «Άγιος Κοσμάς» Βριλησσίων.

ΤΕΤΑΡΤΗ 26 Απριλίου: ώρα 9:30 π.μ. «Ελένη» του Ευριπίδη, από το 2ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης.

ΠΕΜΠΤΗ 27 Απριλίου: ώρα 9:30 π.μ. «Τρωάδες» του Ευριπίδη, από το 1ο Γενικό Λύκειο Μεσσήνης.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 Απριλίου: ώρα 9:30 π.μ. «Antigona» de Sophocles, La Nave Argo, Alicante Spain.

ΤΕΤΑΡΤΗ 3 Μαΐου: ώρα 9:30 π.μ. «Πλούτος» του Αριστοφάνη, από το 11ο Γενικό Λύκειο Περιστερίου.

ΠΕΜΠΤΗ 4 Μαΐου: ώρα 9:30 π.μ. «Ελένη» του Ευριπίδη, από το 1ο Γυμνάσιο Λιβαδοχωρίου Λήμνου.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 Μαΐου: ώρα 9:30 π.μ. «Electra» de Sophocles Cía de Teatro Noite Bohemia, Coruña Spain.

ΔΕΥΤΕΡΑ 8 Μαΐου: ώρα 9:30 π.μ. «Φοίνισσες» του Ευριπίδη, από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Ναύπλιο.

ΤΡΙΤΗ 9 Μαΐου: ώρα 9:30 π.μ. «The Suppliant Women» by Aeschylus Royal Academy of Dramatic Art, London.

Ώρα 19:00 επανάληψη της παράστασης της «The Suppliant Women» της RADA στο αμφιθέατρο του πάρκου Μεσσήνης.

ΤΕΤΑΡΤΗ 10 Μαΐου: ώρα 9:30 π.μ. «Πλούτος» του Αριστοφάνη από το Γυμνάσιο των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά.

ΠΕΜΠΤΗ 11 Μαΐου: ώρα 9:30 π.μ. «Σχολεία εν δράσει» στο 1ο Φεστιβάλ των μικρών.