Βαρουφάκης: Αν κλείσουν οι τράπεζες, υπάρχει το… σχέδιο “Δήμητρα”

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΜΕΡΑ 25 τόνισε ότι το σύστημα ΔΗΜΗΤΡΑ είναι απαραίτητο εργαλείο.

Σε περίπτωση που χρειαστεί να δημιουργηθεί εγχώριο χρήμα, το σύστημα ΔΗΜΗΤΡΑ θα αποτελέσει τη βάση του νέου εθνικού νομίσματος.

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο OPEN, και σε ερώτηση αν η χώρα αντέχει να πάει στη δραχμή o κ. Βαρουφάκης σημείωσε: «Εγώ δεν θέλω να φύγουμε από το ευρώ. Εμείς τι λέμε, τι λέει το ΜέΡΑ25, θα πάμε το ΦΠΑ στο 15%, θα καταργήσουμε την προπληρωμή φόρου, θα βάλουμε πλαφόν 5% στην τιμή της λιανικής ενέργειας του ηλεκτρικού πάνω από το μέσο κόστος, αν αυτοί, οι τροϊκανοί, μας απειλήσουν ότι θα μας κλείσουν τις τράπεζες γιατί κάνουμε τα απαραίτητα, τα αυτονόητα για να ορθοποδήσει αυτή η κοινωνική οικονομία τότε θα τους πούμε, κάντε το χειρότερό σας».

Ερωτηθείς για το σχέδιο Δήμητρα που προβλέπει μεταξύ άλλων τη χρεωκοπία της Τράπεζας της Ελλάδος και αλλαγή νομίσματος, τόνισε ότι «είναι το σχέδιο που έχει και η Budestag σε περίπτωση που η Γερμανία χρειαστεί περάσει σε άλλο νόμισμα. Κάθε χώρα της Ε.Ε. -πλην της Ελλάδας- έχει σχέδιο για μετάβαση σε εθνικό νόμισμα, όπως το υπουργείο Άμυνας έχει σχέδιο για τι θα κάνει, αν μπουν ξένα στρατεύματα».

«Το Δήμητρα είναι ένα καινοτόμο σχέδιο για ένα σύστημα ψηφιακών δωρεάν συναλλαγών που δεν θα επηρεάζεται από το τραπεζικό σύστημα. Είναι ένα σύστημα που θα έπρεπε να έχει κάθε ευρωπαϊκή χώρα, όχι για να βγεις από το ευρώ, αλλά γιατί δίνει βαθμούς ελευθερίας στο κράτος, μειώνει το κόστος των συναλλαγών και σε εξασφαλίζει σε περίπτωση τραπεζικής κρίσης», συμπλήρωσε.

Πηγή: businessnews.gr