Δήμος Καλαμάτας: Διαδικτυακή επιστημονική συζήτηση για την πανδημία και τις μεταλλάξεις

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Διαδικτυακή επιστημονική συζήτηση με θέμα «Πανδημία και μεταλλάξεις», πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021, μέσω τηλεδιάσκεψης, στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιεί ο Δήμος Καλαμάτας. Στο webinar εισηγητές ήταν οι Νίκος Σύψας, Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ , Υπεύθυνος Μονάδας Λοιμώξεων ΓΝΑ «Λαϊκό» και Κώστας Τούτουζας, Καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ, Α’ Καρδιολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, ΓΝΑ «Ιπποκράτειο», Πρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας. Το συντονισμό της συζήτησης έχει ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας του ΕΚΠΑ Παναγιώτης Χαλβατσιώτης.

Στη συζήτηση που μεταδόθηκε μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου Καλαμάτας, συμμετείχαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Καλαμάτας Ελένη Αλειφέρη, η Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Γεωργία Θεοδωροπούλου, ο Διευθυντής του Κ.Υ. Καλαμάτας Παναγιώτης Κατσαφάδος, η Επιμελήτρια της Κλινικής Covid του Νοσοκομείου Καλαμάτας Δανάη Ελευθερίου, ο Αντιδήμαρχος Αναστάσιος Σκοπετέας και η Γ.Γ. του Δήμου Μαρία Νταμάτη.

«ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΜΕ. ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΟΡΑΤΟ ΕΧΘΡΟ»

Σε χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Καλαμάτας ανέφερε: «Σας καλωσορίζω και εγώ στην τελευταία για την περίοδο αυτή επιστημονική συζήτηση που έχει το επίκαιρο θέμα «Πανδημία και μεταλλάξεις». Να ευχαριστήσω τους καθηγητές που σήμερα μας κάνουν την τιμή να είναι μαζί μας και να μας ενημερώσουν υπεύθυνα για την πανδημία, τον κ. Νίκο Σύψα, Καθηγητή Παθολογίας – Λοιμώξεων Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ , Υπεύθυνο Μονάδας Λοιμώξεων ΓΝΑ «Λαϊκό» και τον κ. Κώστα Τούτουζα, Καθηγητή Καρδιολογίας ΕΚΠΑ, Α’ Καρδιολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, ΓΝΑ «Ιπποκράτειο» και πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας. Φυσικά για μία ακόμη φορά να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στον επίκουρο καθηγητή Παθολογίας του ΕΚΠΑ και χρήσιμο συνεργάτη μας ειδικά την περίοδο αυτή, τον Παναγιώτη Χαλβατσιώτη, ο οποίος θα έχει και τον συντονισμό της εκδήλωσης.

Κυρίες και κύριοι, η ενημέρωση, η σωστή ενημέρωση αποτελεί κρίσιμο παράγοντα όχι μόνο για να προλαμβάνουμε καταστάσεις, αλλά κυρίως να διαχειριζόμαστε κρίσεις όπως η υγειονομική που 1,5 χρόνο τώρα αντιμετωπίζουμε. Η ορθή ενημέρωση, η ψύχραιμη προσέγγιση και η επιστημονική τοποθέτηση και επιχειρηματολογία βοηθούν σημαντικά όταν μάλιστα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις πρωτόγνωρες, όπως η διαχείριση μιας πανδημίας.

Ως Δήμος Καλαμάτας το έχω πει και πάλι, θα το επαναλάβω, λάβαμε από την έναρξη της πανδημίας δύσκολες αποφάσεις, ευτυχώς έγκαιρα. Αντιμετωπίσαμε την όλη κατάσταση με σοβαρότητα και ψυχραιμία, ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών. Ακούγοντας τη φωνή της λογικής και τις κατευθύνσεις της πολιτείας και είμαστε από τις περιοχές εκείνες που μία σειρά από παράγοντες βοήθησαν στο να μην μπούμε ποτέ στο κόκκινο.

Στην ίδια κατεύθυνση συνεχίζουμε. Με συνεργασίες. Προσπαθώντας να καταστήσουμε σαφές προς όλους ότι με τον ιό δεν μπορούμε να παίζουμε. Λαμβάνοντας πρωτοβουλίες με φορείς της περιοχής όπως για παράδειγμα τελευταία με τον Ιατρικό Σύλλογο, έχοντας την υποστήριξη και της τοπικής εκκλησίας προκειμένου να προχωρήσουμε και σε κατ’ οίκον εμβολιασμούς.

Αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα των στιγμών και πολύ περισσότερο ότι ένα πιθανό πισωγύρισμα θα είχε ολέθριες συνέπειες όχι μόνο στον υγειονομικό τομέα, που είναι πάνω και πέρα απ’ όλα, αλλά και στον ευαίσθητο τομέα της οικονομίας.

Δεν θέλω να σας κουράσω, άλλωστε αποτελεί κοινή πεποίθηση όλων νομίζω, ότι μόνο μέσα από τον εμβολιασμό, μέσα από την τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής, χωρίς υπερβολές, με σύνεση και σωφροσύνη, μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα.

Κλείνοντας με την ευκαιρία που μου δίνεται, να απευθύνω για μία ακόμα φορά έκκληση προς όλους τους συνδημότες μας, προς όλους όσοι μας παρακολουθούν: Οφείλουμε να εμβολιαστούμε. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τον αόρατο εχθρό, μόνο έτσι θα μπορέσουμε με τα σημερινά δεδομένα να ξεπεράσουμε την υγειονομική κρίση».