Δήμος Καλαμάτας: Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα θύματα και τους αγνοούμενους στην Κύπρο το ‘74

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σαράντα έξι χρόνια πέρασαν από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο κι ο Δήμος Καλαμάτας διοργάνωσε την τέλεση Ιερού Μνημοσύνου για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων, αλλά και τελετή στην οποία αναπέμφθηκε δέηση για τους αγνοούμενους και αποδόθηκε τιμή σε όσους πολέμησαν το 1974 ενάντια στον «Αττίλα».

Στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Υπαπαντής τελέσθηκε από το Δήμο Καλαμάτας, το πρωί της Κυριακής 19 Ιουλίου 2020, Ιερό Μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των πεσόντων στην Κύπρο το 1974.

DSC 0709 Medium

Η ΤΕΛΕΤΗ ΣΤΟ ΗΡΩΟΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ

Στις 10.30 π.μ., στο Ηρώον Ελλήνων και Κυπρίων Αγνοουμένων (Διοικητήριο) ακολούθησε τελετή απόδοσης τιμής σε όσους αγωνίσθηκαν στην Κύπρο κατά των στρατευμάτων του «Αττίλα» και ιδιαιτέρως προς τους αγνοουμένους. Στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης παρέστη εκπροσωπώντας το Δήμο Αγλαντζιάς της Κύπρου -πόλη που είναι αδελφοποιημένη με την Καλαμάτα- η δημοτική σύμβουλος Έλενα Λάντα.

DSC 0725 Medium

Από Ιερέα αναπέμφθηκε ειδική ευχή υπέρ των αγνοουμένων. Εν συνεχεία ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος σε σύντομο χαιρετισμό, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Σήμερα, αποτίουμε φόρο τιμής στους γενναίους άνδρες μας που υπερασπίστηκαν με θάρρος και χωρίς δεύτερες σκέψεις την πατρίδα, την ελευθέρια… Οι προκλήσεις συνεχίζονται, η γείτονα χώρα όσα χρόνια και αν περάσουν συνεχίζει να διψά για προσκλήσεις και αναβρασμό. Είναι ιστορική ευθύνη όλων μας απέναντι στους ήρωες αυτούς, απέναντι στο σήμερα και στο αύριο της χώρας μας να σταθούμε άξιοι συνεχιστές μιας πληγωμένης ιστορίας. Ο αγώνας θα πρέπει να είναι συνεχής… Η επίτευξη μίας ειρηνικής, βιώσιμης και δίκαιης λύσης, χωρίς κατοχή και συρματοπλέγματα, είναι αναγκαίος πιο πολύ από ποτέ. Οφείλουμε να έχουμε ομοψυχία μπροστά σε προκλήσεις που θεριεύουν. Εκείνο το καλοκαίρι γενναίοι και μόνοι αντέταξαν άμυνα και μας έδειξαν το δρόμο για πάντα. Δεν ξεχνάμε! Ζήτω η Κύπρος! Ζήτω η Ελλάς!»

Επίσης χαιρετισμό απηύθυνε η εκπρόσωπος του Δήμου Αγλαντζιάς κα Λάντα, με ιδιαίτερες αναφορές στους αγωνιστές με καταγωγή από την Καλαμάτα, ενώ ομιλία πραγματοποιήθηκε από την φιλόλογο – συγγραφέα Μαρία Σταθέα.

DSC 0800 Medium

Ακολούθησε εκφώνηση των ονομάτων των Καλαματιανών αγνοουμένων, κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των Ηρώων και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.