Δημιουργία Ξανά: Κλέβοντας δεν δημιουργείς Πολιτισμό

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

«Κλέβοντας δεν δημιουργείς πολιτισμό». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ για τη βεβήλωση της Αγίας Σοφίας, υπογραμμίζοντας ότι «ο Ερντογάν λειτουργεί ως εμπροσθοφυλακή της ισλαμικής επίθεσης κατά της Ευρώπη, που εξελίσσεται σταθερά, βάσει σχεδίου».

ΚΛΕΒΟΝΤΑΣ ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Δεν έχει έλλειψη τζαμιών η Κωνσταντινούπολη.
Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν έγινε, για να ικανοποιήσει την ανάγκη των πιστών να προσεύχονται.
Έγινε, για να ικανοποιήσει την προσωπική ανάγκη του Τούρκου Προέδρου, να αντιπαρατεθεί με τον «πατέρα» της σύγχρονης Τουρκίας, τον Κεμάλ Ατατούρκ.
Έγινε, για να αυτοπροβληθεί ως ο ηγέτης του σύγχρονου ισλαμιστικού κινήματος εναντίον του μόνιμου εχθρού του Ισλάμ: της χριστιανικής Δύσης, που εξελίσσεται σταθερά –βάσει σχεδίου– σε πολλά επίπεδα, περιλαμβανομένου και του μεταναστευτικού.
Έγινε, επίσης, για να συσπειρωθούν γύρω από τον Ερντογάν τα πιο οπισθοδρομικά και φανατικά στρώματα της τουρκικής κοινωνίας, καθώς είναι ορατό ότι οι αστικοποιημένοι Τούρκοι έχουν αντιληφθεί τι σημαίνει για την ευημερία τους και το μέλλον τους η μετατροπή της Τουρκίας σε ισλαμικό κράτος, έστω και σε ήπια –προς το παρόν– μορφή.

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ εκφράζει τη θλίψη της γι’ αυτήν τη βεβήλωση και διακηρύσσει, προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι η Αγία Σοφία ήταν, είναι και θα είναι ναός της Χριστιανοσύνης!
Είναι παγκόσμιο σύμβολο πίστης στις δυνατότητες του ανθρώπου, να ξεπερνάει το ανάστημά του, καθώς η κατασκευή της υπήρξε ένα θαύμα μηχανικής.
Ο Κεμάλ Ατατούρκ την έκανε και σημείο συνάντησης θρησκειών και πολιτισμών, υπόσχεση ειρηνικής συνύπαρξης.
Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν μπόρεσε να διακρίνει αυτήν τη διάστασή της. Δυστυχώς, δεν μπορεί να διακρίνει και άλλες διαστάσεις της πολιτικής του Ατατούρκ. Είχε την ευκαιρία, αξιοποιώντας την οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας, να δημιουργήσει πολιτισμό. Τουρκικό πολιτισμό, με τη δική του σφραγίδα. Προτίμησε να κλέψει, συνεχίζοντας την παράδοση των Οθωμανών, οι οποίοι ακόμα και το σύμβολο της αυτοκρατορίας τους, την ημισέληνο με το αστέρι, το έκλεψαν από τους Έλληνες!
Όμως, κλέβοντας, δεν δημιουργείς πολιτισμό. Απλώς, αποδεικνύεις τη διαχρονική σου κατωτερότητα.

Ωστόσο, η συμπεριφορά του Ερντογάν και, κυρίως, οι χλιαρές αντιδράσεις φίλων και συμμάχων πρέπει να μας προβληματίσουν.
Ούτε το «ξανθό γένος» ούτε το “πορτοκαλόχρουν γένος”, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αντιτάσσονται στις επιδιώξεις του.
Ούτε το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει πρωτοβουλία, να εκτονώσει μια κρίση, που μπορεί να οδηγήσει σε ανάφλεξη μεταξύ –θεωρητικώς, τουλάχιστον– συμμάχων κρατών. Και η Ε.Ε. είναι πολύ απασχολημένη με τα εσωτερικά της.
Αν προκύψει κάτι καλό από αυτήν την ιστορία, είναι η συνειδητοποίηση ότι, στις διεθνείς σχέσεις, δεν υπάρχουν παραδοσιακές ή ιστορικές φιλίες. Υπάρχουν πρόσκαιρα συμφέροντα. Κανένας δεν πρόκειται να υπερασπισθεί, για λογαριασμό μας, τη χώρα μας. Εμείς έχουμε το καθήκον και το προνόμιο να το κάνουμε.
Ο ταραξίας Ερντογάν μάς κάνει εντατικά “φροντιστήρια” γεωπολιτικού ρεαλισμού. Αρκεί να έχουμε τη διάθεση να μάθουμε.