Διαδικτυακά κάλαντα παιδιών Ρομά απ’ όλη την Ελλάδα στον Οικουμενικό Πατριάρχη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σήμερα 05/01/2021, παραμονή των Φώτων, φωνές παιδιών Ρομά έφτασαν μέχρι το Φανάρι της Κωνσταντινούπολης και αντήχησαν διαδικτυακά στο Πάνσεπτο και Ιερό Κέντρο της Ορθοδοξίας. Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» είχε τη μεγάλη τιμή και ευλογία να διοργανώσει σε συνεργασία με τον «Φάρο του Κόσμου» από τον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης, αλλά και τις κατά τόπους Περιφερειακές Ομοσπονδίες-μέλη της απ’ όλη την Ελλάδα (Φλώρινα, Ξάνθη, Αγία Σοφία, Δενδροπόταμος, Ορχομενός, Αγρίνιο, Αθήνα, Κάτω Αχαΐα, Καλαμάτα) διαδικτυακή εορταστική εκδήλωση με  παραδοσιακά κάλαντα και ευχές στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Ο Πρόεδρος της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ κ. Βασίλειος Πάντζος, ευχαρίστησε εγκάρδια τον  Παναγιώτατο Οικουμενικό μας Πατριάρχη, για την αποδοχή της πρόσκλησης. Ανακοίνωσε ότι η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά, το 2021, 50 χρόνια από το Πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο Ρομά το 1971 στο Λονδίνο, θα επιδιώξει να διοργανώσει Παγκόσμιο Συνέδριο Ρομά τον Απρίλιο στην Ελλάδα, προσκαλώντας την Σεπτή Κορυφή της Ορθοδοξίας να συμμετάσχει, να ευλογήσει και να χαιρετίσει τις εργασίες του. Αναφέρθηκε, επίσης, στην πρόθεση διοργάνωσης εκδήλωσης παρουσίασης του βιβλίου «Γκογκί Μνήμη, Οι Ρομά από την Πόλη στην Ελλάδα», στην Κωνσταντινούπολη, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν. Τέλος, διακήρυξε το 2021 ως έτος Παιδείας για τους Έλληνες Τσιγγάνους, τονίζοντας ότι αποτελεί το σημαντικότερο εφόδιο για την ένταξη και για μία καλύτερη ζωή.

Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης, συνεχάρη την ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ για τη δέσμευση της να διακηρύξει το 2021 έτος παιδείας, ενώ αναφέρθηκε συγκινημένος στα παιδιά. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά τον στίχο του Οδυσσέα Ελύτη «από παιδιά και μόνον φτιάχνεις Ιεροσόλυμα».

Έστειλε μήνυμα ισότητας και ενότητας «Να κατανοήσουμε ότι ο κόσμος είναι ένας τεράστιος κήπος, όπου ανθίζουν αμέτρητα, ποικιλόχρωμα και υπέροχα λουλούδια, που το καθένα στολίζει τον ανθότοπο αυτό με την ομορφιά του και τον κάνει παραδεισένιο με το άρωμα του».

Κλείνοντας έδωσε την ευχή και την ευλογία του και ευχήθηκε καλή αντάμωση, αποδεχόμενος με χαρά την πρόσκληση να παραβρεθεί στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ρομά, ενώ παράλληλα προσκάλεσε τη διοίκηση της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ και τα μέλη της να επισκεφτούν το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο.

Τη διαδικτυακή εορταστική εκδήλωση παρακολούθησε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, απευθύνοντας τον δικό του χαιρετισμό.