Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου: Συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Zinebi-Αφιέρωμα στον Βάσκικο Κινηματογράφο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μία σπουδαία συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Zinebi του Μπιλμπάο της Ισπανίας, που μετρά 62 έτη ζωής, εγκαινιάζει φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, με στόχο να φέρει το βάσκικο σινεμά πιο κοντά στο ελληνικό κοινό.

Στο πλαίσιο αυτής της τριετούς συμφωνίας συνεργασίας που υπεγράφη, στη φετεινη έβδομη διοργάνωση του δικού μας Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν δράσεις για την προώθηση και προβολή ντοκιμαντέρ που αφορούν στις δύο χώρες, ενώ θα δοθούν επίσης κίνητρα για συμπαραγωγές μεταξύ σκηνοθετών.

Έτσι λοιπόν, στο πρώτο μέρος του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, από τις 5 έως τις 14 Φεβρουαρίου του 2021, έχουν επιλεγεί να προβληθούν τρία ντοκιμαντέρ τριών ταλαντούχων σκηνοθέτιδων από τη χώρα των Βάσκων: της Berhta Gaztelumendi (Ez, Eskerrik Asko. Gladys Window), της Iratxe Fresneda (Cold Landsκαι της Maider Oleaga (Stepping into the boundary)*.

Στο δεύτερο μέρος του 7ου ΔΦΝΠ, που θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία σε αίθουσες προβολών, από τις 7-16 Μαϊου 2021, έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω δράσεις:

α) Αφιέρωμα στον Βασκικό Κινηματογράφο, με την παρουσία των συντελεστών των ταινιών.

β) Κάλεσμα σε Βάσκους και Έλληνες σκηνοθέτες/παραγωγούς, με σκοπό την αναζήτηση ευκαιριών συμπαραγωγής μεταξύ των δύο χωρών για την δημιουργία ενός 90λέπτου σπονδυλωτού ντοκιμαντέρ πάνω στην θεματική του φετινού αφιερώματος, «Διεκδικώντας την Ελευθερία».

Στο πλαίσιο αυτό, η οργανωτική επιτροπή του ΔΦΝΠ, έχει απευθύνει πρόσκληση σε Έλληνες σκηνοθέτες /παραγωγούς να υποβάλουν πρόταση παραγωγής ντοκιμαντέρ μικρού μήκους (15′) με θέμα « Διεκδικώντας την Ελευθερία». Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέτουν τον φάκελο της πρότασής τους στα ελληνικά και τα αγγλικά μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2021 στο info@peloponnisosdocfestival.com.

Η ιστορία του Zinebi

Το Zinebi έχει μια πλούσια ιστορία σαν φεστιβάλ 62 ετών, ενώ έχει παίξει τεράστιο ρόλο στη διεθνή κινηματογραφική βιομηχανία.

Είναι το πιο σημαντικό διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στην Ισπανία που έχει αναγνωριστεί από το FIAPF (Διεθνές Συνδικάτο Παραγωγών) στην κατηγορία του ντοκιμαντέρ και των μικρών μήκους, από το 1974. Το Zinebi έχει επίσης αναγνωριστεί από την Αμερικανική Ακαδημία ως προκριματικό φεστιβάλ για τα βραβεία Oscar και BAFTA της Βρετανικής Ακαδημίας αλλά και για τα βραβεία Goya.

Κάθε χρόνο, το πρόγραμμά του φιλοξενεί κάθε κινηματογραφικό είδος, με εναλλακτικές οπτικοακουστικές φόρμες, πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες και καινούριες ταινίες απ’ όλο τον κόσμο.

Το πρόγραμμα του Zinebi (ντοκιμαντέρ, animation και μυθοπλασία) είναι το σύμβολο της ταυτότητας του φεστιβάλ και των αξιών του, καθώς διαλέγει πάντα με μεγάλη προσοχή τις ταινίες του διεθνούς διαγωνιστικού προγράμματος και προωθεί τον ανεξάρτητο και αφοσιωμένο κινηματογράφο.

Το φεστιβάλ φιλοξενεί μερικούς από τους πιο σημαντικούς σκηνοθέτες στον κόσμο και νέους σκηνοθέτες που έχουν αλλάξει τα όρια της κινηματογραφικής δημιουργίας. Περιλαμβάνει επίσης δύο μη διαγωνιστικά προγράμματα: το BEAUTIFUL DOCS (Όμορφα Ντοκιμαντέρ), ένα πανόραμα ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους σε όλο τον κόσμο, και το Bortoko BegiradakΜατιά στην Βάσκικη Γη, ένα κομμάτι αφιερωμένο σε βάσκικα ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους. Ακόμη, περιλαμβάνει το παιδικό πρόγραμμα ZINEBITZIKI, εκδηλώσεις και αφιερώματα.

 

Από το 2018, στην 60η επέτειο του φεστιβάλ, αποφασίστηκε μια συνεργασία με τον Σύλλογο Βάσκων Παραγωγών (EPE-APV), το Euskal Telebista (ETB), τη βάσκικη κυβέρνηση και άλλους ευρωπαϊκούς φορείς, καθώς και η δημιουργία του event ZINEBI-networking, που έχει σκοπό να ενώσει διάφορους επαγγελματίες του Κινηματογράφου με Βάσκους κινηματογραφιστές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το Ζinebi έχουν περάσει μεγάλοι και σημαντικοί καλλιτεχνικοί διευθυντές, ενώ από το 2018, την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει η Vanesa Fernández Guerra, που είναι και η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του θεσμού.

*Οι ταινίες που θα δούμε

EZ, ESKERRIK ASKO. GLADYSEN LEIHOA (EZ, ESKERRIK ASKO. GLADYS WINDOW)

Σκηνοθέτις: Berhta Gaztelumendi

Τον Ιούνιο του 1979, μετά το πυρηνικό ατύχημα στο Three MileIsland (Χάρισμπουργκ, ΗΠΑ), το διεθνές αντιπυρηνικό κίνημα οργάνωσε διάφορες κινητοποιήσεις σε όλο τον κόσμο. Στη Χώρα των Βάσκων, όπου είχαν προγραμματιστεί τέσσερις πυρηνικοί σταθμοί, αποφασίστηκε να οργανωθεί μια ημέρα δράσης στην Τουντέλα.

Η Gladys del Estal Ferreño πήγε σε αυτή την διαμαρτυρία, αλλά δεν επέστρεψε. Ένας πυροβολισμός από την Πολιτική Φρουρά έδωσε τέλος στη ζωή της σε εκείνη την ειρηνική και επίσημα εγκεκριμένη διαμαρτυρία. Αυτό το ντοκιμαντέρ, έχει ως στόχο να δώσει ένα πορτρέτο για το ποιο ήταν αυτό το 23χρονο κορίτσι και πώς τα γεγονότα έλαβαν χώρα. Από την άλλη, απεικονίζει επίσης το αντιστασιακό κίνημα κατά της κατασκευής πυρηνικών σταθμών στη Χώρα των Βάσκων και σε όλο τον κόσμο.

LURRALDE HOTZAK (COLD LANDS)

Σκηνοθέτις: Iratxe Fresneda

Το Cold Lands κάνει ένα προσωπικό ταξίδι μέσα από τις εικόνες και τον κινηματογράφο, καθοδηγούμενο από κινηματογραφιστές και καλλιτέχνες όπως, ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ο Bego Vicario, ο Wim Wenders, ο Rut Hillarp. Σε αυτήν την ταινία δρόμου, το όραμά τους για το τι είναι ο κινηματογράφος και τί κρύβεται πίσω από τις εικόνες διασταυρώνεται με τον κόσμο της μελισσοκομίας, της αρχιτεκτονικής και του ανθρώπινου τοπίου.

MUGA DEITZEN DA PAUSOA (STEPPING INTO THE BOUNDARY)

Σκηνοθέτις: Maider Oleaga
Μέσα από την μεταφυσική συνάντηση δυο γυναικών ξετυλίγεται η σύγχρονη ιστορία της Ισπανίας και της Βάσκικης κουλτούρας και πολιτικής.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε μας στα www.peloponnisosdocfestival.com  https://www.facebook.com/peloponnisosdocfestival/