Δωρεάν είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους το Σαββατοκύριακο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Με ελεύθερη είσοδο σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία ανά την επικράτεια το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, αλλά και με ποικίλες δράσεις, κάποιες από τις οποίες ξεκινούν στις 27 και ολοκληρώνονται στις 29/9, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού γιορτάζει για 23η χρονιά τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Κοινό θέμα σε όλη την Ευρώπη για αυτή τη χρονιά, είναι «Τέχνες και Ψυχαγωγία».

Στις εκδηλώσεις των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2019 εξετάζεται η σχέση Τέχνης και Ψυχαγωγίας. Εάν πρόκειται για αξία ή κατάκτηση, ανάγκη βασική ή τεχνητή, ατομική ή συλλογική υπόθεση. Αφορά όλους ή λίγους και πώς ικανοποιείται σε κάθε εποχή και κοινωνία; Πώς λειτουργεί η σχέση του ελεύθερου χρόνου με την απόλαυση της Τέχνης; Ποιος είναι ο ρόλος που έχουν παίξει η μουσική και το θέατρο, η φύση και ο αθλητισμός, το βιβλίο και το παιχνίδι, οι γιορτές, στην ικανοποίηση αυτής της ανάγκης και πόσο μεγάλες ή μικρές είναι οι διαφορές από εποχή σε εποχή; Ποια είναι η σχέση των μουσείων με την ψυχαγωγία;

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ 2019
27-29 Σεπτεμβρίου 2019
Τέχνες και Ψυχαγωγία: αναζητώντας τον ελεύθερο χρόνο
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΑΤΤΙΚΗ
Αθήνα, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (27-29/9)
27/9, 11.00-13.00 «Απολαμβάνοντας αργά την αρχαία τέχνη» Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο προσκαλεί τους επισκέπτες του να παρατηρήσουν επιλεγμένα έργα τέχνης από τις εκτεταμένες συλλογές του, χαμηλώνοντας τους ρυθμούς και δίνοντας τον απαραίτητο χρόνο για την απόλαυσή τους. Στις 12:00, αρχαιολόγοι του μουσείου θα συζητήσουν με τους συμμετέχοντες τις απροσδόκητες λεπτομέρειες που εντοπίστηκαν και τους συσχετισμούς που πυροδοτήθηκαν, διαμορφώνοντας από κοινού μια πλούσια και σίγουρα πιο προσωπική ματιά στην προσέγγιση των συλλογών του. Τα επιλεγμένα εκθέματα μπορούν να πληροφορηθούν οι επισκέπτες από την ιστοσελίδα του μουσείου. Απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου εισόδου.
28,29/9, «Δέκα λεπτά από τον ελεύθερο χρόνο σου». Κατά τη διάρκεια του εορταστικού Σαββατοκύριακου των ΕΗΠΚ (με ελεύθερη είσοδο), το μουσείο προσκαλεί τους επισκέπτες να το επισκεφτούν όποια ώρα το επιθυμούν και να παρατηρήσουν τα εκθέματα που θα επιλέξουν (ή ένα από τα προτεινόμενα στην ιστοσελίδα του μουσείου), δίνοντας δέκα λεπτά από τον χρόνο τους για να παρατηρήσουν και να ανακαλύψουν αναπάντεχες λεπτομέρειες για το έργο τέχνης της επιλογής τους.
Τ/ 213214 4800, 213214 4856, 213214 4889,  E-mail: eam@culture.gr
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, www.namuseum.gr

Αθήνα, Επιγραφικό Μουσείο (27-29/9)
27/9, 11:30 και 18.30 «Ψυχαγωγία στην αρχαιότητα: Θέατρο, εορτές, αθλητισμός και συμπόσια»
Ξεναγήσεις σε επιλεγμένα εκθέματα από την έκθεση και τις αποθήκες του Επιγραφικού Μουσείου.
27/9, 7:30 μ.μ. «Ηρόδοτος Δραματικός: Θερμοπύλες». Αρχαία Ιστορία επί Σκηνής.
Δραματοποιημένη εκδοχή της μάχης των Θερμοπύλων το 480 π.Χ., βασισμένη στο 7ο βιβλίο των Ιστοριών του Ηροδότου.
Καλλιτεχνική Επιμέλεια: ∆ημήτρης Λιγνάδης
Μετάφραση – Κείμενο: ∆ρ. Γιάννης Λιγνάδης
Σκηνοθεσία: Άρης Λάσκος
Ιστορικός Σύμβουλος: ∆ρ. Ανδρονίκη Μακρή 
Μουσική: Φάνης Ζαχόπουλος 
Σκηνικά-Κοστούμια: Χαράλαμπος Νικολάου
Επιμέλεια Φωτισμού: Σεσίλια Τσελεπίδη
 Παίζουν: Ελένη Ζαχοπούλου, Μάνος Βαβαδάκης
Θα προηγηθεί ξενάγηση με θέμα «Ψυχαγωγία στην αρχαιότητα: Θέατρο, εορτές, αθλητισμός και συμπόσια» στις 6.30 μ.μ.
28/9, 12.00 μ.μ «Ψυχαγωγία στην αρχαιότητα: Θέατρο, εορτές, αθλητισμός και συμπόσια»
Ξενάγηση σε επιλεγμένα εκθέματα από την έκθεση και τις αποθήκες του Επιγραφικού Μουσείου.
29/9, 11:00 «Επιγραφικού Μουσείου θέματα, Καλλιτεχνικού Σχολείου εκθέματα»
Μαθητές και μαθήτριες του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Γέρακα θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους, αποτέλεσμα της συνεργασίας με το Επιγραφικό Μουσείο κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2018 – 2019:
Αλφάβητο, κατασκευές από χαρτί
Η δική μου γραφή, αρχαία ρητά σε πάπυρο
Η προσωπική μου σφραγίδα, χαρακτική
Γράφοντας και ζωγραφίζοντας
Εικόνα αντικειμένου, αναφορά στις αξίες της δημοκρατίας
Το Ταξίδι του Οδυσσέα, ένα ψυχαγωγικό, επιδαπέδιο παιχνίδι
Τ/ 210-8232950 , E-mail: ema@culture.gr
Επιγραφικό Μουσείο, Τοσίτσα 1, 10682 Αθήνα

Αθήνα, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (27-29/9)
«Τέχνες και Ψυχαγωγία στο Βυζάντιο» Μέσα από τα αντικείμενα του Μουσείου θα συζητήσουμε για τον ιππόδρομο, την αγορά, τα λουτρά , το παλάτι, τις εκκλησίες, χώροι που ικανοποιούσαν την ανάγκη των ανθρώπων για επικοινωνία και ψυχαγωγία.
Ξεναγήσεις και εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη μόνιμη έκθεση για σχολικές ομάδες στις 27/9 και μεμονωμένα για παιδιά (ηλικίας 10-12 ετών) στις 29/9
Τ/ 2132139590, E-mail: edu.bma@culture.gr
Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Αθήνα, Αρχαιολογικός χώρος Ακρόπολης (27/9)
«Tα παιδία παίζει… στην Ακρόπολη» Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα τα παιχνίδια της ύστερης αρχαιότητας που έχουν βρεθεί χαραγμένα και λαξευμένα στα μνημεία της Ακρόπολης.
Τ/ 210 9239186, E.mail: education.ysma@culture.gr
Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, Τομέας Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης

Αθήνα, Αρχαιολογικός Χώρος Νότιας Κλιτύος Ακροπόλεως (27-29/9)
«Η εορτή των Μεγάλων Διονυσίων – γιορτές και ψυχαγωγία στη ζωή των αρχαίων Ελλήνων. Η Νότια Κλιτύς ως κέντρο της πολιτικής και καλλιτεχνικής ζωής της πόλης».
Ξεναγήσεις σε εκπαιδευτικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (27/9, ώρα: κατόπιν συνεννόησης) και στο ευρύ κοινό (28-29/9, 10.00 – 11.30 π.μ)
Τ/ 210 3214834, E-mail: efaath@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών

Αθήνα, Αρχαία Αγορά και Βιβλιοθήκη Αδριανού (27,29/9)
«Βιβλία και βιβλιοθήκες στην αρχαία Αθήνα»
Πού και πόσο πωλούνταν τα βιβλία στην Αρχαία Αγορά; Τί απέγιναν οι πάπυροι με την επίσημη καταγραφή των έργων του Σοφοκλή και του Ευριπίδη; Τί μορφή είχαν οι αρχαίες βιβλιοθήκες; Θεματική περιήγηση στη Βιβλιοθήκη Πανταίνου και τη βιβλιοθήκη Αδριανού.
Σημείο συνάντησης είσοδος Αρχαίας Αγοράς, Αδριανού 24
27/9, 9:30-11:00: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικές ομάδες  (απαιτείται συνεννόηση)
29/9,  10:00-12:00: Θεματική περιήγηση για το ευρύ κοινό.
T/ 210 3210180, E-mail: efaath@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών

Αθήνα, Αρχαιολογικός χώρος Κεραμεικού (27-29/9)
Έκθεση γλυπτικής της εικαστικού Πωλίνας Κασιμάτη με τίτλο «Το Εφήμερο». Η έκθεση θα αναπτυχθεί στον προαύλειο χώρο του μουσείου και στον υπαίθριο χώρο, έναντι του πωλητηρίου – εκδοτηρίου του Κεραμεικού. Τα απογεύματα του τριημέρου θα διεξάγονται δίωρα σεμινάρια – εργαστήρια γλυπτικής σε πηλό από την Πωλίνα Κασιμάτη(18.00–20.00).
Δηλώσεις συμμετοχής απαραίτητες, στο τηλ. 210 3463552.
T/ 210 3463552, E-mail: efaath@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών

Αθήνα, Αρχαιολογικός χώρος Λυκείου (27/9, 19.30-21.00)
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων πόλης Αθηνών σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας, Athens Digital Arts Festival (ADAF) θα παρουσιάσει στον Αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου σειρά ολιγόλεπτων καλλιτεχνικών ψηφιακών παραγωγών (video art) με θέμα την ψυχαγωγία ως δικαίωμα και πρόκληση, ως δείκτη πολιτισμού​ και μέσο επικοινωνίας και άντλησης δύναμης και χαράς για τη ζωή..
T/ 2132139500, E-mail: efaath@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, Athens Digital Arts Festival (ADAF)

Αθήνα, Εργαστήριο Συντήρησης Αρχαιοτήτων στην Ακαδημία Πλάτωνος (30/9 και 3/10)
«Τέχνη της Γλυπτικής – «Τέχνη» της Συντήρησης»
30/9: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η σύγχρονη μουσειοπαιδαγωγική επιστήμη δίνει έμφαση στη μάθηση αλλά και στην ψυχαγωγία και την παιδαγωγική του ελεύθερου χρόνου. Σε αυτό το πλαίσιο, οι μαθητές της Α’ Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου της Αθήνας θα γνωρίσουν την τέχνη της γλυπτικής μέσα από την επαφή τους με αυθεντικά αντικείμενα και την «τέχνη» της συντήρησης τους, όπως αυτή υλοποιείται σήμερα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών.
Σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς του Σχολείου θα πραγματοποιηθούν τόσο δραστηριότητες προετοιμασίας της επίσκεψης όσο και δραστηριότητες επέκτασης, με στόχο τον εμπλουτισμό της εμπειρίας των μαθητών.
3/10: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών καλωσορίζει τους μαθητές νηπιαγωγείου των Αχαρνών σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που σχεδιάστηκε στο πλαίσιο μιας καινοτόμου συνεργασίας του Εργαστηρίου Συντήρησης με το Σχολείο και όπου βασικό εργαλείο ερμηνείας των αντικειμένων είναι μια κούκλα σε ρόλο συντηρητή.
Τ: 210-3219288, E-mail: efaath@culture.grsintirisi.efaath@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, Εργαστήριο Συντήρησης, Δράκοντος 35 και Ιφιγενείας, Ακαδημία Πλάτωνος

Αθήνα, Νομισματικό Μουσείο (27-29/9)
27/9, 10.30 Δημιουργικό εικαστικό εργαστήρι στον αύλειο χώρο του Ιλίου Μελάθρου για μαθητές δημοτικού. Πρόκειται για εργαστήρι ζωγραφικής με θέμα «Σχεδιάζοντας τα πεύκα της Ρώμης» με τη συμμετοχή των Αντώνη Πατεράκη, Απόστολου Καραστεργίου και Μένης Μπίντερη. Θα ακολουθήσει περιοδική έκθεση με θέμα «Μνημεία και Πεύκα-Τοπόσημα της Αιώνιας Πόλης» του εικαστικού Αντώνη Πατεράκη που θα εγκαινιαστεί επίσημα στις 10/10 και ώρα 19:30. Κατά την έναρξη των εγκαινίων θα βραβευτούν τρία έργα μαθητών του εργαστηρίου.
28/9, 20.30 Μουσική εκδήλωση στον αύλειο χώρο του Ιλίου Μελάθρου με τίτλο «Ένας ουρανός με αστέρια». Ερμηνεύει η Ευγενία Γκρίμα και στο πιάνο τη συνοδεύει ο Χρήστος Γιουσμαδόπουλος. (Με την ευγενική υποστήριξη του café στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου).
29/9, 20.30 Μουσική εκδήλωση στον αύλειο χώρο του Ιλίου Μελάθρου από την νομάδα μουσικής του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ με τίτλο «Νυχτερινός περίπατος – Αφιέρωμα στο Μάνο Χατζηδάκι». (Με την ευγενική υποστήριξη του café στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου).
Τ/ 210 3632057, E.mail. nm@culture.gr
Νομισματικό Μουσείο

Αθήνα, Λουτρό των Αέρηδων (παράρτημα του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, Κυρρήστου 8, Πλάκα) (29/9, 12.00-13.30)
Παραμυθιακή ιστόρηση σε πεζή μορφή του δημοτικού τραγουδιού «Του νεκρού αδερφού», βασισμένη σε δέκα προφορικές παραλλαγές απ’ όλη την Ελλάδα. Η αφήγηση εμπλουτίζεται με μελοποιημένα ποιητικά μέρη σε 15σύλλαβο στίχο του ποιητή Δημήτρη Φιλελέ και μουσική του Φίλιππου Πλακιά. Αφήγηση: Δημήτρης Β. Προύσαλης.
Τ/ 2103249698, E-mail: mnep@culture.gr
Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού

Αθήνα, Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, Φιλοσοφική Σχολή, Πανεπιστημιόπολη Ζωγράφου (27-29/9)
Έκθεση ζωγραφικής του Β. Παπαγεωργίου «Χρόνος Αναπλήρωσης»
Έκθεση ζωγραφικής των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας της Φιλοσοφικής Σχολής (ΕΚΠΑ): «Οι ‘ζωγράφοι της Κυριακής’ της Φιλοσοφικής Σχολής»
Οι εκθέσεις θα διαρκέσουν έως τις 10 Νοεμβρίου 2019.
Τ/ 210 727 7628, 210 727 7561, E-mail: mleontari@uoa.grasfyroera@arch.uoa.gr
Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, ΕΚΠΑ

Αθήνα, Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας, Δημοκρίτου 7, Κολωνάκι (29/9, 11.00-14.00)
«Κόβω, ράβω και φροντίζω και την κούκλα μου στολίζω»
Η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων σε συνεργασία με το Λύκειο των Ελληνίδων οργανώνει εκπαιδευτικό εργαστήριο για παιδιά 5-9 ετών, όπου μέσω εύκολων κατασκευών και παιχνιδιών θα έρθουν σε επαφή με τις τοπικές ενδυμασίες και με τις ανάγκες φροντίδας και προστασίας τους. Παράλληλα, οι επισκέπτες θα ξεναγηθούν από τους επιμελητές του Μουσείου στην τρέχουσα έκθεση “Κατάγομαι από την παιδική μου ηλικία” και θα γνωρίσουν την έννοια της συντήρησης και της προληπτικής συντήρησης μιας ενδυματολογικής συλλογής.
Συμμετέχοντες: Ενήλικες και παιδιά 5-9 ετών με δήλωση συμμετοχής στο tkousoulou@culture.gr
Τ/ 2103215548, E-mail: tkousoulou@culture.grmkrini@culture.gr
Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων, Λύκειο των Ελληνίδων

Αθήνα, Πολεμικό Μουσείο, Ριζάρη 2, (27-29/9)
Έκθεση έργων τέχνης, φωτογραφίας και κινηματογραφικού υλικού με τίτλο «Τέχνες και ψυχαγωγία: αναζητώντας τον ελεύθερο χρόνο … μέσα στον πόλεμο (1912-1941)»
Έχετε αναρωτηθεί πως περνούσαν οι μαχητές στον ελεύθερο χρόνο τους στο μέτωπο;
Η έκθεση περιλαμβάνει έργα τέχνης και αποτυπώσεις του ελεύθερου χρόνου των μαχητών στην ανάπαυλα των πολεμικών συρράξεων κατά το διάστημα 1912 – 1941.
Τ/ 210 7252974, Email: info@warmuseum.gr
Πολεμικό Μουσείο

Αθήνα, Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου – Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων (2/10)
«Μία απογευματινή βόλτα στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου»
Θέλεις να μάθεις πώς παραγόταν το φωταέριο; Να γνωρίσεις το παλιό εργοστάσιο που έδινε ενέργεια και φως στην πρωτεύουσα για 130 χρόνια;
Ανακάλυψε το πρώτο βιομηχανικό μουσείο της Αθήνας, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου μέσα από 1 διαδρομή, 6 κτίρια και 13 στάσεις!
Δωρεάν ξενάγηση (18.00-19.00) στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, όπου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ακολουθήσει τη γραμμή παραγωγής του φωταερίου, να θαυμάσει τα παλιά μηχανήματα, να ανακαλύψει το ρόλο των εργαζομένων του εργοστασίου, να γνωρίσει τις συνθήκες εργασίας, τις συνθήκες διαβίωσης στην περιοχή του Γκαζιού και να εξοικειωθεί με έννοιες όπως η βιομηχανική κληρονομιά και αρχαιολογία.
Για ενήλικες και οικογένειες με παιδιά άνω των 9 ετών.
Σημείο εκκίνησης: Κεντρική Καμινάδα. Είσοδος από την οδό Περσεφόνης.
Απαραίτητες οι κρατήσεις.
«Το εργοστάσιο αλλιώς…!»
Τι μυρίζει σαν χαλασμένο αβγό; Εσύ ήπιες το γάλα σου σήμερα; Κωκάκι να προσφέρουμε;
Δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα εξερεύνησης (18.30-19.30) στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου. Μέσα από ένα παιχνίδι εξερεύνησης οι οικογένειες με παιδιά από 4-7 ετών ανακαλύπτουν τα κίτρινα κουτιά του εργοστασίου! Αλήθεια τι μπορεί να κρύβουν; Οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με τις μυρωδιές του Γκαζοχωρίου, τους ήχους του εργοστασίου και τις ιστορίες των εργαζομένων, αγγίζουν παλιά μηχανήματα και εξερευνούν από άκρη σε άκρη το παλιό εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας!
Απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά 4+
Απαραίτητες οι κρατήσεις
Σημείο εκκίνησης : Καμινάδα Β. Είσοδος από την οδό Περσεφόνης Βιομηχανικό Τ/ 2130109300, E-mail: gasmuseum@athens-technopolis.gr
Μουσείο Φωταερίου

Αθήνα, Αγ. Ασωμάτων 31 (27/9)
«Ο ζωγραφικός διάκοσμος ως διακόσμηση κτηρίων»
Παρουσίαση με τίτλο «Ο τοιχογραφικός διάκοσμος ως μέσο τέρψης των ανθρώπων»
Ξενάγηση στους χώρους του εργαστηρίου συντήρησης της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων . Παρουσίαση αποτοιχισμένων τμημάτων ζωγραφικού διακόσμου.
Κατασκευή τοιχογραφικών μοτίβων.
Τ/ 210 3253059, E.mail: skolonia@culture.gr
Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής

Αθήνα, Παιδικό Μουσείο της Αθήνας, Ρηγίλλης & Βασ. Γεωργίου Β΄17-19 (28/9, 11.00-12.30)
«Τέχνη από… σκουπίδια!» δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα για όλη την οικογένεια (ενήλικες και παιδιά 4-12 χρόνων)
Πλαστικά μπουκάλια, καπάκια, καλαμάκια και χάρτινα κουτιά. Ποιος θα το πίστευε πριν χρόνια πως τέτοιου είδους υλικά θα δημιουργούσαν μία τέχνη από όσα πετούσαν στα χρόνια τα παλιά!
Το Παιδικό Μουσείο της Αθήνας γιορτάζει και σας προσκαλεί να ανακαλύψουμε μαζί με ποιον τρόπο η πραγματικότητα επηρεάζει την Τέχνη. Πώς οι άνθρωποι εμπνέονται, ευαισθητοποιούνται, εκφράζονται ή ακόμα και συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος μέσα από τη δημιουργία;
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2103312995-6
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20 άτομα (παιδιά και ενήλικες)
Τ/ 2103312995 E-mail: secretariat@hcm.gr
Παιδικό Μουσείο της Αθήνας

Αθήνα, Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης (28,29/9, 11.00-12.30)
«Μέσω της Τέχνης παίζω, μαθαίνω, δημιουργώ»
Εικαστικά εργαστήρια για γονείς και παιδιά
Τ/ 210 3312621, e.mail: contact@childrensartmuseum.gr
Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

Αθήνα, Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος (27,29/9)
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες
Τ/ 210 3225582, E-mail: otreveza@jewishmuseum.gr
Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος

Αττική, Καλλιθέα, Βιβλιοθήκη Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, Σαλαμίνος 72-74 (27/9)
«Τέχνες και ψυχαγωγία: παραμύθια της Τζούλια Ντόναλντσον»
Δραματοποιημένη αφήγηση παραμυθιών σε σχολικές ομάδες. Η θεατροπαιδαγωγός Μαρία Τερζάκη αφηγείται, παίζει μουσική και προσκαλεί τα παιδιά να πάρουν μέρος στις περιπέτειες των ηρώων. Θέατρο, μουσική και αφήγηση συνθέτουν ένα ευχάριστο μωσαϊκό, με στόχο την ψυχαγωγία των μικρών μας φίλων.
Τ/ 2103739651-2, E-mail: piop_library@piraeusbank.gr
Βιβλιοθήκη Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς

Αττική, Ταύρος, Υπηρεσία Ιστορικού Αρχείου Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, Δωρίδος 2 & Λεωφ. Ειρήνης 14 (27,28/9)
27/9 Open Day, μια μέρα στο Αρχείο
• Ξενάγηση στα παρασκήνια και τις συλλογές του Ιστορικού Αρχείου ΠΙΟΠ, καθώς και σε περιοδική έκθεση φωτογραφίας. Αρχειονόμοι και συντηρητές ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό και το ταξίδι ενός τεκμηρίου αρχίζει… (10:00, 12:00, 14:00).
• Πολιτιστικός περίπατος στον Ταύρο και τη βιομηχανική κληρονομιά της περιοχής (17:00).
• Προβολή ταινίας «The Artist» (2011, 100’), σε σκηνοθεσία Μισέλ Χαζαναβίσιους (21:00).
28/9: Δύο εργαστήρια «βιβλιοδεσία και ελεύθερος χρόνος», για οικογένειες με παιδιά 6-12 ετών. Κατασκευή άλμπουμ φωτογραφιών και κάθε λογής ευχετηρίων καρτών, με κοπτική, κολάζ και ιαπωνική βιβλιοδεσία (ένα εργαστήρι για το ευρύ κοινό και ένα για τους εργαζομένους του Ομίλου Πειραιώς) ( 10:30, 13:00)
Τ/ 2103418051, E-mail: ArchivesPIOP@piraeusbank.gr
Ιστορικό Αρχείο Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς

Πειραιάς, Κτήριο «Ξυλαποθήκη», στις Αστικές Πύλες Πειραιά (28/9, 21.00)
(34ου Συντάγματος Πεζικού και Πύλης 8, Πειραιάς)
Θεατρική παράσταση με τίτλο «Αϊτή, μια performance για την Ιστορία» από την ομάδα Hatari, και μέσα από αυτή, 255 ερωτήματα για την Ιστορία του νεοελληνικού κράτους, την πορεία του μέσα στους αιώνες, τη σχέση της σημερινής εποχής με το παρελθόν και τη θέση μας μέσα στο αέναο ποτάμι του χρόνου. Με κύριο και αποκλειστικό εργαλείο την ερώτηση, η νεοελληνική ιστορία γίνεται πεδίο προβληματισμού, έρευνας και παιχνιδιού αλλά και σημείο αντίστιξης με το ανιστορικό και επίπεδο παρόν.
Η ιστορία ενός Κράτους που ξεκίνησε το ταξίδι του με τις θερμές ευχές για απελευθέρωση από την Αϊτή – την πρώτη χώρα που αναγνώρισε επίσημα την ελληνική επανάσταση του 1821. Το «Χαΐτιον», μία ανεξάρτητη, αλλά πολύ φτωχή χώρα, που, καθώς δεν ήταν σε θέση να ενισχύσει οικονομικά την επανάσταση, έστειλε στους Έλληνες 45 τόνους καφέ προς πώληση, για να αγοραστούν καριοφίλια και άλλα πολεμοφόδια, αλλά και 100 Αϊτινούς εθελοντές, που πέθαναν όλοι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς την Ελλάδα….
Θα προηγηθεί ξενάγηση στην έκθεση «Στην επιφάνεια» (20:15)
Τ/ 2104127154 (κρατήσεις θέσεων 8π.μ-5μ.μ), E-mail: evangeloudora@gmail.com
Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (28/9, 11.00-14.00)
«Τα μυστικά της αυλαίας»
Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της συντήρησης της Ιστορικής Ζωγραφικής Αυλαίας του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και την παρουσίασή της στο κοινό τον Μάιο 2019, η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων διοργανώνει μία εκδήλωση για την ιστορία της ιστορικής αυλαίας. Η εκδήλωση θα διαρθρωθεί σε δύο ενότητες.
Στην πρώτη ενότητα θα γίνει ξενάγηση στους χώρους του Δημοτικού Θεάτρου και θα παρουσιαστεί η ιστορία της ζωγραφικής αυλαίας, καθώς και η συντήρησή της. Οι συντηρητές που εργάστηκαν για την αποκατάσταση της αυλαίας θα παρουσιάσουν στο κοινό τις επιμέρους εργασίες για τη διάσωση του σπουδαίου αυτού τεκμηρίου και τις επεμβάσεις που ήταν απαραίτητες για τη διατήρησή του στο χρόνο.
Η δεύτερη ενότητα αφορά το παιδικό εργαστήριο «Συντήρησε την αυλαία» για τη γνωριμία των παιδιών με την τέχνη της ζωγραφικής στο θέατρο, την κατασκευή σκηνικών και τη συντήρηση έργων τέχνης.
Συμμετέχοντες: Ενήλικες και παιδιά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση με δήλωση συμμετοχής στο okaisar@culture.gr
Τ/ 2103215548, E-mail: mkrini@culture.grmfotopoulou@culture.grokaisar@culture.gr
Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου (27,29, 30/9/2019)
27,30/9, 10.00-12.00 «Με τον τρόπο του Γιάννη Ψυχοπαίδη» Εκπαιδευτικό πρόγραμμα – καλλιτεχνικό εργαστήριο για μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου στην περιοδική έκθεση «Το αλφάβητο – Αρχαϊκό Παλίμψηστο» του Γ. Ψυχοπαίδη που φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείου του Πόρου
29/9, 11.00-12.00 Περιήγηση στην περιοδική έκθεση «Το αλφάβητο – Αρχαϊκό Παλίμψηστο» του Γ. Ψυχοπαίδη
Τ/ 210 4590707, E-mail: evipini@yahoo.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων

Αττική, Μονή Δαφνίου (27/9)
Μουσική εκδήλωση στη Μονή Δαφνίου από το μουσικό σχολείο Πειραιά.
Τ/ 210 3213571, E-mail: efada@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Μουσικό σχολείο Πειραιά

Αττική, Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων (27/9)
Παράσταση κουκλοθέατρου «Ο Νίσσος και ο Μίνωας» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων για παιδιά ηλικίας από 4 έως 10 ετών.
Τ/ 22960 22426, E-mail: efada@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Σχολικές Μονάδες Δήμου Μεγάρων

Αττική, «Τύμβος του Σοφοκλή», Βαρυμπόμπη Δήμου Αχαρνών (28/9)
Ξενάγηση στον «Τύμβο του Σοφοκλή», από αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής και θεατρικό δρώμενο από μαθητές του 3ου ΓΕΛ Αχαρνών, που θα περιλαμβάνει παρουσίαση αποσπασμάτων από αρχαίες τραγωδίες του Σοφοκλή και άλλων αρχαίων τραγικών ποιητών.
Τ/210 2466122, E-mail: efada@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ-Κίνηση πολιτών για την Ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Αχαρνών, 3ο Γενικό Λύκειο (ΓΕΛ) Αχαρνών

Αττική, Αρχαιολογικός χώρος Ελευθερών (29/9)
Ξενάγηση από αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής στον αρχαιολογικό χώρο των Ελευθερών με το αρχαίο φρούριο που αποτελεί ένα από τα εντυπωσιακότερα και επιβλητικότερα φρούρια στον ελλαδικό χώρο.
Με αφορμή το ειδικό θέμα εορτασμού των ΕΗΠΚ 2019, θα γίνουν αναφορές στη γένεση του αρχαίου θεάτρου που συνδέεται στενά με τη λατρεία του θεού Διονύσου, η οποία έχει τις απαρχές της στην αρχαία πόλη των Ελευθερών. Επίσης, θα συζητηθούν έργα του Ελευθερέως Μύρωνος, ενός από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της αρχαίας γλυπτικής τέχνης.
Τ/ 210 3213571, 2103313343, E-mail: efada@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Ελληνικό Δίκτυο Φίλοι της Φύσης

Αττική, Αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Βραυρώνας (29/9, 10.00-12.00)
«Βραυρώνα: Ψυχαγωγία και παιχνίδι στην αρχαιότητα»
Θεματική ξενάγηση με επίκεντρο την ψυχαγωγία κατά τη διάρκεια μεγάλων θρησκευτικών εορτών, όπως τα Βραυρώνια, και παρουσίαση του ρόλου του παιχνιδιού στην αρχαιότητα, με αφορμή τα παιχνίδια που εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας.
Θα ακολουθήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Το Παιχνίδι στην Αρχαιότητα»
Τ/ 210 3216700, E-mail: efaanat@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής

Αττική, Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου (29/9, 10.00-13.00)
«Βίος ανεόρταστος μακρά οδός απανδόχευτος. Ο ρόλος της ψυχαγωγίας στον ανθρώπινο βίο»
Διαδραστική ξενάγηση για όλες τις ηλικιακές ομάδες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου. Χρησιμοποιώντας ως σημεία αναφοράς τα εκθέματα του μουσείου θα συζητήσουμε για τον τρόπο που ψυχαγωγούνταν οι άνδρες και οι γυναίκες στην ύπαιθρο χώρα της πόλης κράτους των Αθηνών στα κλασικά χρόνια. Θα κάνουμε συγκρίσεις με την σημερινή εποχή για να καταλήξουμε σε συμπεράσματα σχετικά με το ρόλο που παίζει η δομή της κοινωνίας στον τρόπο έκφρασης των μελών της και κατ΄ επέκταση στην ψυχαγωγία.
Την ξενάγηση θα ακολουθήσει δραματοποιημένη αφήγηση μύθου «Κενταυρομαχία»
Τ/ 2103215515, E-mail: efaanat@culture.gr

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου (27/9)
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Παίζω όπως παλιά… και σήμερα!» στο Αρχαιολογικό μουσείο Αγρινίου, απευθυνόμενο σε παιδιά Δημοτικού. Απαραίτητη προϋπόθεση η τηλεφωνική επικοινωνία στο 26310-55654
Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, Ιστορική και Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδος
Τ/ 26310-55654 , E-mail: dgavrina@culture.gr

Παπαστράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου (29/9)
Ξενάγηση στους εκθεσιακούς χώρους του Παπαστράτειου Αρχαιολογικού Μουσείου Αγρινίου (12:00 μ.μ.)
Μουσική βραδιά στον αύλειο χώρο του Μουσείου (20:30)
Τ/ 2631055654 Fax: 2631055653 E-mail: efaait@culture.grolvikatou@yahoo.grstamatgiorgos@gmail.com
Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, Ιστορική και Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδος

Αιτωλοακαρνανία, Αρχαιολογικός χώρος Στράτου (29/9)
Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο
Τ/ 26310-55654 , E-mail: amkradima@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, Ιστορική και Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδος

Αγρίνιο, Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγρινίου (κτήριο πρώην Τράπεζας Ελλάδος) (28/9)
Πραγματοποίηση ημερίδας με ομιλίες από αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων σχετικές με το θέμα εορτασμού
Τ/ 2631055654, E-mail: efaait@culture.grolvikatou@yahoo.grstamatgiorgos@gmail.com
Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, Ιστορική και Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδος

Ναύπακτος, Φετιχιέ Τζαμί (27/9)
Εγκαίνια περιοδικής ομαδικής εικαστικής έκθεσης εικονογράφων με θέμα τους πρόσφυγες και τις μετακινήσεις πληθυσμών. Η έκθεση θα πλαισιώνεται από εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Τ/ 26310-55654 , E-mail: efaait@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, Εκπαιδευτήρια Πάνου

Δελφοί , αύλειος χώρος Αρχαιολογικού Μουσείου (27-29/9)
27-29/9 Η Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας οργανώνει σε συνεργασία με την ΕΦΑ Φωκίδος βιωματικά εργαστήρια για ενήλικες και παιδιά με θέμα: «Οι μύθοι και εμείς». Τα εργαστήρια θα περιλαμβάνουν αφήγηση, εικαστικά εργαστήρια και θα συντονίζονται από συνεργάτες της Εταιρείας.
27/9: Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χρισσού σε συνεργασία με την ΕΦΑ Φωκίδος και την Σχολή Χορού της κ. Βούσουρα, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019, Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, θα πραγματοποιήσει μία μουσικο-χορευτική παράσταση που θα διεξαχθεί στον αύλειο χώρο του Μουσείου των Δελφών. Σκοπός της εκδήλωσης είναι ο επισκέπτης να περιπλανηθεί μέσω των χορών και της μουσικής στις πόλεις-κράτη, των οποίων τα αναθήματα κοσμούν το Ιερό των Δελφών.
Τ/ 2265082313, E-mail: efafok@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδας. Εταιρεία Κοινωνικής, Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας, Πολιτιστικός Σύλλογος Χρισσού – Σχολή Χορού Βούσουρα

Φθιώτιδα, Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας στην Υπάτη (27/9)
«…πίνεις, κυβεύεις, παίζεις, γελάς…» Βυζαντινών παίγνια.
Εκπαιδευτική δράση για μαθητές/τριες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας.
Τ/ 22310 47628-9, E-mail: efafeu@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας, Δ/νση Πρωτοβάθμιας και Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας

Καρπενήσι, Αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων Δήμου Καρπενησίου (27/9)
«Ἆθλα ἐπί Πατρόκλῳ…. Η καταγωγή και η εξέλιξη των αθλητικών αγώνων στην αρχαία Ελλάδα»
Διάλεξη – ομιλία σε σχολικές ομάδες Γυμνασίου .
Τ/ 22310 47628-9, E-mail: efafeu@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας, Δ/νση Πρωτοβάθμιας και Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ευρυτανίας

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Πάτρα, Αρχαιολογικό Μουσείο (27/9)
«Πολιτισμός και νέες τεχνολογίες»
5:30-6:30 3D LAB Εργαστήριο Τρισδιάστατης Εκτύπωσης στο Θόλο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών: Εισαγωγή στην Τρισδιάστατη Εκτύπωση με την Ειρήνη Μαυρομμάτη, Αναπλ. Καθηγήτρια Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου, Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών, Διευθύντρια ΜΠΣ -Γραφικές Τέχνες Πολυμέσα μαζί με τη Σταυρούλα Σοκόλη, ΙΤΥΕ Διόφαντος.
6:30-7:00 Θεματική ξενάγηση στις Συλλογές του Μουσείου στην Ενότητα «Μουσείο-Πάτρα –Μνημείο»
7:00-8:00 Ομιλία με τίτλο «Ακουστική και Ηχοπροστασία του ρωμαϊκού Ωδείου Πατρών» στο Αμφιθέατρο του Μουσείου του καθηγητή Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών Δρ Ιωάννη Μουρτζόπουλου, Δ/ντη ΜΠΣ «Ακουστικός Σχεδιασμός και Ψηφιακός Ήχος» του ΕΑΠ
Τ/ 2613 616178, 2613 616100, Ε.mail: efaacha@culture.grgmanolopoulou@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας – Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, www.ampatron.gr
Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Τμήματα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Γραφικές Τέχνες και Πολυμέσα» και «Ακουστικός Σχεδιασμός και Ψηφιακός Ήχος»

Πάτρα, Ρωμαϊκό Ωδείο (29/9, 10.30-12.00)
«Η περιπέτεια του Λεύκιου και του Καλλία…»
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αφορά στη γνωριμία με το Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών και τα ποικίλα δρώμενα που λάμβαναν χώρα σ’ αυτό. Με αφορμή το παραμύθι του Λεύκιου και του Καλλία, τα παιδιά ανακαλύπτουν το σπουδαίο μνημείο της πόλης και παίρνουν μέρος σ’ ένα μουσικοθεατρικό δρώμενο.
Η δράση απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά 5-9 ετών.
Απαραίτητη η τηλεφωνική δήλωση συμμετοχής την Πέμπτη 26/9
Τ/ 2610 275070, 2610 276207 (Αλεξία Μπαρδάκη)., E.mail. efaacha@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας

Αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου (27,28 /9)
«Τέχνη και Ψυχαγωγία από την αρχαιότητα έως σήμερα»
27/09 : Αρχαιογνωστικό πρόγραμμα για παιδιά Ε’ και ΣΤ’ τάξης Δημοτικού Σχολείου με τίτλο «Εμπρός Διθύραμβε !!». Μια βιωματική γνωριμία με τον χορό και το τραγούδι και την ψυχαχωγία που έγινε τέχνη χάρη στον διονυσιακό Διθύραμβο.
28/09: «Μορφές ιδανικές και αγαπημένες»
Απαγγελία ποιημάτων του Καβάφη με συνοδεία μουσικής μέσα στο Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου.
Μια συνομιλία ανάμεσα στις αρχαιότητες και την ποίηση του Καβάφη
Τ/ 27410-32630 & 27410- 28048, E-mail: efakor@culture.grkepapkor@gmail.com
Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορίνθου, Κέντρο Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Κορίνθου

Στυμφαλία Κορινθίας, Μονή Ζαρακά, Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας (29/9)
«Τέχνες και ψυχαγωγία. Αναζητώντας τον ελεύθερο χρόνο».
«Ήχοι του Μεσαίωνα»
Συναυλία στον χώρο της Μονής Ζαρακά (στη Στυμφαλία) με ακούσματα που παραπέμπουν στον Μεσαίωνα, και ειδικότερα στον 13ο-15ο αιώνα. Από το γυναικείο φωνητικό σύνολο OPUS FEMINA, του Κέντρου Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Κορινθίων, υπό τη διεύθυνση-διδασκαλία της κ. Φάλιας Παπαγιαννοπούλου.
Η συναυλία εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος κοινών δράσεων «Γέφυρες: Ανοιχτά Μουσεία 2019», του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας και του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Κορίνθου.
Τ/ 27410 32630, 27410 28048, 27470 22296, E-mail: efakor@culture.grkepapkor@gmail.comkiourktsoglouA@piraeusbank.gr
Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας, Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου, Κέντρο Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Κορινθίων

Δημητσάνα, Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης (27-29/9)
«I never promised you a real garden»
Προβολές video art με έργα διεθνών καλλιτεχνών, σε συνεργασία με τον ανεξάρτητο οργανισμό Video Art Μηδέν.
Ώρες: 10.00-18.00. Είσοδος ελεύθερη
Τ/ 27950 31630, E-mail: PapadopoulouI@piraeusbank.gr
Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Video Art Μηδέν

Τρίπολη, Μαλλιαροπούλειο Θέατρο (27/9)
198η Επέτειος από την Άλωση της Τριπολιτσάς
Συμμετοχή της χορωδίας του Υπαίθριου Μουσείου Υδροκίνησης από τη Δημητσάνα στην επετειακή εκδήλωση για τον εορτασμό της 198ης Επετείου από την Άλωση της Τριπολιτσάς.
Ώρα έναρξης: 19.30 Είσοδος ελεύθερη.
Τ/ 27950 31630, E-mail: PapadopoulouI@piraeusbank.gr
Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Διοίκηση Κέντρων (IV ΜΠ«ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»)

Λακωνία, Αρχαιολογικό Μουσείο Νεάπολης Βοιών (28/9)
«Μουσική… μέσ’ το μουσείο»
Βραδινή συναυλία (19.30) της Φιλαρμονικής της Δ.Ε. Βοιών, στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Νεάπολης με γνωστές μελωδίες, ελλήνων και ξένων συνθετών. Το μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό στη διάρκεια της εκδήλωσης, ενώ θα προηγηθούν ξεναγήσεις (18.30) από αρχαιολόγους της ΕΦΑΛΑΚ, σύμφωνα με τη θεματική των ΕΗΠΚ.
Τ/ 27310 25363/ 27310 23315 , E-mail: efalak@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, Δήμος Μονεμβασίας, Δ.Ε. Βοιών

Σπάρτη, Λουτρικό συγκρότημα στην οδό Τριακοσίων (29/9)
«Ιστορίες των λουτρών»
Θεατρικό αναλόγιο με κείμενα από τη βυζαντινή γραμματεία και την σύγχρονη λογοτεχνική παραγωγή, που μιλούν για τα λουτρά στο Βυζάντιο και περιγράφουν τη διαδικασία επίσκεψης στο λουτρό. Ο χώρος θα είναι ανοιχτός για το ευρύ κοινό από τις 19.00-20.30 μ.μ., οπότε και θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές ξεναγήσεις, από αρχαιολόγους της ΕΦΑΛΑΚ. Θα ακολουθήσει η παράσταση του θεατρικού αναλογίου στο υπαίθριο θεατράκι του συγκροτήματος.
Τ/ 27310 25363, 28503,  E-mail: efalak@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα Λακωνίας, με την υποστήριξη του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης.

Σπάρτη, Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού (27, 29/9)
«Τέχνες και ψυχαγωγία. Αναζητώντας τον ελεύθερο χρόνο».
27/9, 10:00-13:00 «Τα στεφάνια των Σπαρταθλητών». Δημιουργικό εκπαιδευτικό εργαστήρι για σχολικές ομάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι μαθητές κατασκευάζουν τα στεφάνια από κλαδιά αγριελιάς με τα οποία θα στεφανωθούν οι αθλητές που θα ολοκληρώσουν τον αγώνα υπερμαραθωνίου δρόμου ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2019 και θα ονομαστούν «Σπαρταθλητές».
Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.
29/9, 20:30-22:00 «Οι δρόμοι της φωτιάς» (1981, 123’). Προβολή κινηματογραφικής ταινίας.
Η ταινία αφορά την αληθινή ιστορία δύο Βρετανών ερασιτεχνών δρομέων, οι οποίοι έβαλαν στόχο να κερδίσουν το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924 στον δρόμο 100 μέτρων.
Είσοδος ελεύθερη.
Τ/ 27310 89315, E-mail: MpagiokosI@piraeusbank.gr
Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Αρχαιολογικός χώρος Κάστρου Μονεμβασίας (27/9)
«Ανακαλύπτοντας την Καστροπολιτεία της Μονεμβασίας»
Δραματοποίηση αποσπασμάτων του εφηβικού μυθιστορήματος του Γ. Αντωνάκη «Ο πειρατής της Μονεμβασίας», μέσα από ένα κυνήγι θησαυρού που εκτυλίσσεται  σε όλη την Καστροπολιτεία. Η εκδήλωση απευθύνεται σε σχολικές ομάδες Δ’ –ΣΤ’ Δημοτικού, οι οποίες καλούνται να περπατήσουν μέσα στην Καστροπολιτεία και να γνωρίσουν την ιστορία της ανακαλύπτονται στοιχεία, λύνοντας γρίφους, μαθαίνοντας παλιά μυστικά!
Τ/ 27310 25363, 28503 και 27320 61403, E-mail: efalak@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, Εκδόσεις Εν Πλω

Γύθειο, Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ανατολικής Μάνης (Παρθεναγωγείο Γυθείου) (27/9)
Βραδιά μελοποιημένης ποίησης των Ρίτσου και Βρεττάκου, καθώς και αποκαλυπτήρια των προτομών των δύο ποιητών στην Πλατεία Παρθεναγωγείου Γυθείου.
Τ/ 2731025363, 23315, E-mail: efalak@culture.gr
Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δ. Αν. Μάνης, Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας

Γύθειο, Αρχαίο Θέατρο (27, 29/9)
27/9 «Η ωραία του κουρέα» Θεατρική διασκευή της κωμικής ελληνικής ταινίας του Λάκη Μιχαηλίδη (1969) από την Ερασιτεχνικής Θεατρική Ομάδα του Δήμου Ανατολικής Μάνης.
29/9 «Κούκλες» Θεατρική παράσταση για παιδιά και ενήλικες, από την ερασιτεχνικής ομάδα «Αλητέχνες» σε κείμενο και σκηνοθεσία Νεκτάριου Μπουτεράκου
Τ/ 2731025363, 23315, E-mail: efalak@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δ. Αν. Μάνης

ΗΠΕΙΡΟΣ – ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ
Ιωάννινα, Αρχαιολογικό Μουσείο (27,28/9)
«Γέφυρες καινοτομίας: μια πλοήγηση στον κόσμο των μουσείων»
Παρουσίαση της διαδραστικής πλατφόρμας Proxitour, σχετικά με την παροχή εξατομικευμένων πληροφοριών τουριστικής και πολιτιστικής φύσεως με βάση την τοποθεσία του χρήστη.
27/09 : Θεματική περιήγηση σε μαθητές/ιες Δημοτικού στις συλλογές του μουσείου
28/09: Παρουσίαση στο κοινό του έργου « ProxiTour, Πλατφόρμα Εξατομικευμένης Περιήγησης. Θεματική περιήγηση στις συλλογές του μουσείου
Τ/ 265101076, 1078, Ε-mail: ikatsadima@culture.grevasiliou@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Terracom Πληροφορική ΕΠΕ, Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων

Ιωάννινα, Κάστρο (27/9)
Περιήγηση στο Κάστρο της πόλης των Ιωαννίνων επικεντρωμένη στον εντοπισμό των αρχιτεκτονικών καταλοίπων της βυζαντινής περιόδου.
Τ/ 2651025989-39580, E-mail: efaioa@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς- Μουσείο Αργυροτεχνίας

Ιωάννινα, Κάστρο, Ακρόπολη Ιτς Καλέ – Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (27-29/9)
Έκθεση φωτογραφίας «Οι καρβουνιάρηδες της Πίνδου»
Η Εφορεία Ιωαννίνων θα φιλοξενήσει την έκθεση “Οι καρβουνιάρηδες της Πίνδου” με φωτογραφίες του Πολυδεύκη Ασωνίτη. Η έκθεση αρχικά υλοποιήθηκε στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης, θα παρουσιαστεί στην Αίθουσα Πολλαπλών Εκδηλώσεων του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων, στο Ιτς Καλέ. Πρόκειται για μία έκθεση φωτογραφίας που προσεγγίζει με έναν ανθρωποκεντρικό και καλλιτεχνικό τρόπο την διαδικασία παράγωγης του κάρβουνου με χειρωνακτικό τρόπο.
Η έκθεση θα παραμείνει και μετά το τριήμερο του εορτασμού των ΕΗΠΚ.
Τ/ 26510 01067, E-mail: sofiakiga2005@hotmail.com
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης

Ιωάννινα, Κάστρο, Ακρόπολη Ιτς Καλέ – Πυριτιδαποθήκη (29/9)
«Η τρίτη όψη του νοmeσματος: τέχνη και έμπνευση»
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης “Η μία όψη του νομίσματος” της σχεδιάστριας της ΕΦΑ Ιωαννίνων, Έφης Σταύρου, που βρίσκεται σε εξέλιξη στον χώρο της Πυριτιδαποθήκης. Η έκθεση περιλαμβάνει σχεδιογραφίες αρχαίων νομισμάτων που ξεχωρίζουν -εκτός των άλλων- για την αισθητική και καλλιτεχνική τους αξία. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει ως κεντρικό στόχο να αναδείξει τη σημασία και την εξέλιξη του νομίσματος ως έργο τέχνης και ως φορέα εικονογραφικών, αισθητικών και καλλιτεχνικών προτύπων και αξιών, που διατρέχουν την αρχαιότητα και φτάνουν ως τις μέρες μας, αποτελώντας πηγή σύγχρονης καλλιτεχνικής έμπνευσης και δημιουργίας. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει βιωματικό εργαστήριο, το οποίο θα ενσωματώνει τα ενδιαφέροντα των ερασιτεχνών φωτογράφων και θα τροφοδοτεί δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους αλλά και την ίδια την έκθεση.
Τ/ 26510 01067, E-mail: sofiakiga2005@hotmail.com
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Ερασιτεχνική ομάδα φωτογραφίας “Φωτογραφιστές”, Δήμος Δωδώνης, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς – Μουσείο Αργυροτεχνίας

Ιωάννινα, Βυζαντινό Μουσείο (27/9)
«Γέφυρες καινοτομίας: μια πλοήγηση στον κόσμο των μουσείων» Θεματική περιήγηση σε μαθητές/ριες Δημοτικού στις συλλογές του ΒΜΙ στο πλαίσιο παρουσίασης της διαδραστικής πλατφόρμας PROXITOUR
Τ/ 26510 39580, E-mail: azogaki@culture.gr , stamatiagioti@gmail.com
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Terracom Πληροφορική ΕΠΕ, Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων

Ιωάννινα, Βυζαντινό Μουσείο / Θησαυροφυλάκιο στην Ακρόπολη του Ιτς Καλέ Ιωαννίνων (28,29/9)
Περιήγηση στα εκθέματα του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων και της Έκθεσης Αργυροχοΐας στο «Θησαυροφυλάκιο», στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης του Ιτς Καλέ στο Κάστρο Ιωαννίνων.
Τ/ 2651039580, 2651025989, E-mail: efaioa@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς – Μουσείο Αργυροτεχνίας

Ιωάννινα, Μουσείο Αργυροτεχνίας (28, 29/9)
«Τέχνες και ψυχαγωγία. Αναζητώντας τον ελεύθερο χρόνο».
28/9, 11:00 Εργαστήρι κεραμικής για παιδιά 9-12 ετών
28/9, 20:00 Μουσική παράσταση του πολυφωνικού μουσικού σχήματος Voci Contra Tempo
29/9, 19:00 Παράσταση σύγχρονου χορού (site specific performance), συνοδεία ζωντανής μουσικής (βιολοντσέλο), στον εξωτερικό χώρο του Μουσείου.
Τ/ 2651064065, E-mail: DrimtziaA@piraeusbank.gr
Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών (Σχολή χορού-εικαστικό εργαστήριο)

Αρχαιολογικός χώρος Δωδώνης, Αρχαίο Θέατρο (28/9)
«Το ταξίδι της Αντιγόνης: Από τον Σοφοκλή στον Ζαν Ανουίγ κι από το χαρτί στη σκηνή»
Όταν ο ελεύθερος χρόνος του ηθοποιού γίνεται τέχνη-ψυχαγωγία για τον ίδιο και άλλους:
Το κείμενο του Σοφοκλή «ταξιδεύει» στον χρόνο και τον χώρο. Από την αρχαιότητα στο σήμερα και από την Ελλάδα στην Ευρώπη. Μέσα από τη συλλογικότητα μιας ερασιτεχνικής θεατρικής ομάδας, τα μέλη της γνωρίζονται με το κείμενο της Αντιγόνης, το αναλύουν, στήνουν και προβάρουν σκηνές του και παρουσιάζουν αποσπάσματα του. Μέσα από τη διαδικασία προετοιμασίας και προ-παραγωγής μιας παράστασης μαθαίνουν, παίζουν και βιώνουν το πέρασμα από τη θέση του μέχρι χθες θεατή σε αυτή του ηθοποιού και δημιουργού ή συμμετέχοντα στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής του (βιωματικό εργαστήρι για μικρά – μεγάλα παιδιά).
Τ/ 26510 01062, E-mail: chklitsas@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Σύνθεση – Θεατρική Σκηνή Ηπείρου

Αρχαιολογικός χώρος Δωδώνης, Στάδιο (28/9)
«Αρχαία παιχνίδια και αγωνίσματα στο Στάδιο της Δωδώνης»
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες με παιδιά με θέμα τα παιχνίδια και τα αγωνίσματα της αρχαιότητας. Το πρόγραμμα θα γίνει σε συνεργασία με την Πολιτιστική Ομάδα Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 27ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων.
Τ/ 26510 01067, E-mail: sofiakiga2005@hotmail.com
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Πολιτιστική Ομάδα Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων 27ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων

Άρτα, Αρχαιολογικό Μουσείο (27/9)
Τα παιδία ᾄδει και ὀρχεῖται. Μουσικά και χορευτικά δρώμενα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας
Εκπαιδευτική δράση για μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που περιλαμβάνει:
Περιήγηση στη μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας, με στάσεις σε επιλεγμένα σημεία αυτής (προθήκη μουσικών οργάνων, ενότητα νεκροταφείων, ανδρώνας κ.ά.), όπου μικρά σύνολα μαθητών του Μουσικού Σχολείου Άρτας, κατανεμημένα στις αίθουσες του Μουσείου, θα παραχωρήσουν μικρές συναυλίες.
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με στόχο τη γνωριμία με τον χορό, ως δρώμενο στη λατρεία των Νυμφών, μέσα από τα σχετικά εκθέματα του Ιερού Άντρου των Νυμφών Αμβρακίας (Σπήλαιο Κουδουνότρυπα).
Τ/ 26810 24636, E-mail: efaart@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας, Μουσικό Σχολείο Άρτας

Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης (29/9)
Παρουσίαση του παραμυθιού «Η ντο και τα μαγεμένα πινέλα» της Μαρίας Τσακιρίδου, αρχαιολόγου-μουσικού. Το παραμύθι πραγματεύεται μία φανταστική ιστορία με κεντρική ηρωίδα τη Ντο, την «πρωτότοκη» νότα της μουσικής. Η θέλησή της να γνωρίσει τους φίλους του πατέρα της, επτά μικρά και μεγάλα πινέλα, την οδηγούν σε μπελάδες. Πάντοτε, όμως, την προστατεύουν οι καλοί της φίλοι, μία κιθάρα, ένα καναρίνι και η νεράιδα Έμπνευση. Θα καταφέρουν όλοι μαζί να λύσουν τα μάγια της μάγισσας Φάλτσας;
Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί από την ίδια τη συγγραφέα, ενώ την εκδήλωση θα πλαισιώνει πρωτότυπη μουσική σύνθεση, εμπνευσμένη από το παραμύθι, καθώς και άλλα παιδικά τραγούδια, από τον μουσικό Χιλμή Οσμάν.
Έκθεση αφιερωμένη στις πλαγγόνες, τις κούκλες της αρχαιότητας, η οποία θα περιλαμβάνει ευρήματα από την όμορη Αμβρακία και τη Νικόπολη, ώστε να αναδεικνύεται η εξέλιξη του ευρήματος από την κλασική στη ρωμαϊκή αρχαιότητα. Έμφαση θα δίνεται στις πλαγγόνες, τόσο ως αντικείμενα-παιχνίδια όσο και ως καλλιτεχνικές δημιουργίες, οι οποίες εξακολουθούν να εμπνέουν σύγχρονους καλλιτέχνες. Για το σκοπό αυτό την έκθεση θα εμπλουτίζουν χάρτινες πλαγγόνες, έργα των Ρούλα και Σοφία Τζήμα («Πλαγγόνες σε κόσμο χάρτινο») εμπνευσμένα από την κούκλα αυτή της αρχαιότητας. Από τον πηλό στο χαρτί, τα μικρά έργα τέχνης δημιουργούνται εξ ολοκλήρου από ανακυκλωμένο χαρτί, υπηρετώντας ταυτόχρονα και «μία καλλιτεχνική προοπτική της ανακύκλωσης», όπως δηλώνουν οι ίδιοι οι δημιουργοί.
Τ/ 2682 0 89890, Ε-mail: efapre@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας σε συνεργασία με τους Μ. Τσακιρίδου, Χιλμή Οσμάν και «Πλαγγόνες σε κόσμο χάρτινο»

Αρχαιολογικός χώρος Νικόπολης, Ωδείο (28/9)
Μουσικοθεατρικό δρώμενο στο Ωδείο της Νικόπολης, τον κατεξοχήν χώρο φιλοξενίας καλλιτεχνικών εκδηλώσεων της αρχαιότητας, σε συνεργασία με το Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας, το ωδείο «Αμφίων» και τον μουσικό-ερμηνευτή Ντάνο Μηνιάδη. Το έργο του Ανδρέα Φλουράκη, Θέλω μια χώρα, αποδίδεται ως θεατρικό αναλόγιο με τη συνοδεία μουσικής εμπνευσμένης από το περιεχόμενο του έργου.
Μέσα από τη μουσική και το θέατρο, από τις σημαντικότερες μορφές τέχνης και βασικά μέσα ψυχαγωγίας κατά την αρχαιότητα, επιδιώκεται η προσέγγιση της τοπικής κοινωνίας και εκείνης της ευρύτερης περιοχής καθώς και η προβολή του ίδιου του μνημείου.
Τ/ 2682 0 89890, Ε-mail: efapre@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας, ωδείο «Αμφίων», μουσικός Ντάνος Μηνιάδης

Θεσπρωτικό Πρεβέζης, Λαογραφική Συλλογή «Γεώργιος Γιάννος» (27/9)
Εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό και στρογγυλή τράπεζα με τη συμμετοχή ειδικών, με τίτλο «Λαογραφική Συλλογή “Γεώργιος Γιάννος”: Σχεδιάζοντας ένα μουσείο για την κοινότητα και τους ανθρώπους της».
Τ/ 2651005993, E.mail. esolomon@cc.uoi.grestersol@hotmail.com
Λαογραφική Συλλογή «Γεώργιος Γιάννος» – Θεσπρωτικό Πρεβέζης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης)

Ηγουμενίτσα, Αρχαιολογικό Μουσείο (27-29/9)
Έκθεση εικαστικών έργων (γλυπτικής, ζωγραφικής, χαρακτικής) των μελών του Σωματείου Πτυχιούχων Εικαστικών Τεχνών Ηπείρου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας. Η έκθεση θα αποτελέσει συνέχεια της περιοδικής έκθεσης PORTaRT που φιλοξενήθηκε στο μουσείο τον Ιούνιο-Οκτώβριο 2017 με έργα 31 εικαστικών από την Ήπειρο. Θα περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, δίνοντας στο κοινό τη δυνατότητα να προσεγγίσει τις διαφορετικές εκφράσεις των εικαστικών τεχνών, ενώ παράλληλα θα επιδιώξει να διευρύνει τον διάλογο ανάμεσα στην τοπική κοινωνία και τους Ηπειρώτες καλλιτέχνες.
Εικαστικά εργαστήρια. Στο πλαίσιο φιλοξενίας της έκθεσης, και σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Α΄θμιας και Β΄θμιας Εκπαίδευσης ΠΕ Θεσπρωτίας, προγραμματίζεται να υλοποιηθούν θεματικά εικαστικά εργαστήρια για μαθητές Δημοτικού και των τριών τάξεων του Γυμνασίου. Τα εργαστήρια θα περιλαμβάνουν: α) Παρουσίαση της θεματικής της έκθεσης, των καλλιτεχνών, των έργων, αλλά και των εκφραστικών μέσων και των υλικών που αξιοποιούν οι καλλιτέχνες στο έργο τους, όπως και μια πρώτη παρουσίαση των διαφορετικών μορφών εικαστικής έκφρασης. β) Δημιουργία εικαστικού έργου με αφόρμηση τον τίτλο ή και τα εκθέματα της έκθεσης.
Τ/ 26650 21417, 28539, E-mail: efathe@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, Σωματείο Πτυχιούχων Ανωτάτων Σχολών Εικαστικών Τεχνών Hπείρου

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Λάρισα, Διαχρονικό Μουσείο και Β΄ Αρχαίο Θέατρο (27, 29/9)
Το θέατρο και η λατρεία του Διονύσου στη Λάρισα
27/9: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με θέμα το θέατρο και τη λατρεία του Διονύσου στην πόλη της Λάρισας. Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στο Διαχρονικό Μουσείο και θα επικεντρωθεί στα εκθέματα που σχετίζονται με το αρχαίο θέατρο και τη λατρεία του Διονύσου στην αρχαιότητα και την επιβίωσή της στους παλαιοχριστιανικούς χρόνους.
29/9: Θεατρική παράσταση στο Β’ Αρχαίο Θέατρο στη Λάρισα
Τ/ 2413 508200, E-mail: efalar@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, Πολιτιστικοί και θεατρικοί φορείς της Λάρισας

Καρδίτσα, Αρχαιολογικό Μουσείο (27/9)
Θεματικές περιηγήσεις με τίτλο: « Η ψυχαγωγία κατά την αρχαιότητα μέσα από τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας». Οι περιηγήσεις θα επικεντρωθούν σε εκθέματα που αφορούν τέχνες, αθλητισμό, αρχαίες γιορτές, μουσική κ.α. με σκοπό την ανάδειξη της ανθρώπινης ανάγκης για ψυχαγωγία και δημιουργική εκμετάλλευση του ελεύθερου χρόνου και τις διάφορες μορφές της στο πέρασμα των εποχών.
Τ/ 24410 79382, E-mail: efakar@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας

Βόλος, Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας (27-28/9)
«Τέχνες και ψυχαγωγία. Αναζητώντας τον ελεύθερο χρόνο».
27/9, 28/9, 10:30-13:00 «Πλέκουμε και υφαίνουμε σελιδοδείκτες». Δημιουργικό εργαστήρι για σχολικές ομάδες και ενήλικες, αντίστοιχα.
Δωρεάν. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.
Τ/ 24210 29844, E-mail: DamianakouK@piraeusbank.gr
Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Μαγνησία, Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος (29/9, 11.00)
Θεατρική παράσταση: Γιάννη Ρίτσου «Αίας». Ερμηνεία: Γιάννης Τράντας. Στο πιάνο: Πέτρος Δουρδουμπάκης.
Η παράσταση πλαισιωθεί από εποπτικό υλικό από τη ζωή και την αρχαιολογική δράση της αρχαιολόγου Καλλιόπης Αλματζή, καθώς και από έναν σχετικό πρόλογο εις μνήμην της.
Τ/ 2421076455 ή 76278, Ε-mail: efamag@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ – ΝΗΣΙΑ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ
Θεσσαλονίκη, Αρχαιολογικό Μουσείο (27-29/9)
Αναζητώντας την τέχνη στον ελεύθερο χρόνο. Πως διασκέδαζαν οι αρχαίοι;
27/9, 10.00-11.00. Εκπαιδευτική ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση του ΑΜΘ «Θεσσαλονίκη, Μακεδονίας Μητρόπολις» με θέμα τις μονομαχίες στα αρχαία χρόνια
Η ξενάγηση απευθύνεται σε σχολικές ομάδες Δ’ έως ΣΤ’ τάξεων δημοτικών σχολείων.
27/9, 200.00-21.00. Μουσική συναυλία στο προστώο του μουσείου με τους: Χριστίνα Σαμαρά, Θανάση Σκαργιώτη, Σοφία Καλπουρτζή με ελληνικές (εποχής) & ξενόγλωσσες μουσικές επιλογές TanGo. Χορευτικά ζευγάρια της πόλης μας θα πλαισιώσουν τη συναυλία. Μετά την ολοκλήρωση της συναυλίας θα πραγματοποιηθεί μάθημα γνωριμίας με το tango για όποιον θέλει να προετοιμαστεί για την βραδιά Αργεντίνικου TanGo που θα ακολουθήσει. (21.00-21.45). Χορευτές, ανεξαρτήτως χορευτικής εμπειρίας, θα απολαύσουν τις μουσικές επιλογές TanGo (tangoDj TanGoNueVo) και θα χορέψουν ελεύθερα όλοι μαζί. (22.00-24.00)
28/9, 10.00-12.00. Πάμε για παιδική γιόγκα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης!
Στον χώρο της περιοδικής έκθεσης «Από τον Νότο στον Βορρά: Αποικίες των Κυκλάδων στο Βόρειο Αιγαίο» & τον αύλειο χώρο
Τα παιδιά που θα συμμετάσχουν (ηλικίας 4 έως 11 ετών) αρχικά θα γνωρίσουν, μέσα από σύντομη ξενάγηση, το αγώνισμα του πεντάθλου στην αρχαιότητα και στη συνέχεια θα κατευθυνθούν στον κήπο του Μουσείου όπου θα πραγματοποιηθεί το μάθημα της γιόγκα: ένα διασκεδαστικό και δια δραστικό μάθημα, που επιτρέπει στα παιδιά να ανακαλύψουν τη γιόγκα μέσα από asanas (στάσεις), παιχνίδι, διαλογισμό – χαλάρωση και παιχνίδια αναπνοών. Το μάθημα καθοδηγεί η Σοφία Σκυλίτση, έμπειρη και πιστοποιημένη δασκάλα παιδικής γιόγκα.
* Οι γονείς σε όλη την διάρκεια της εκδήλωσης (10:00 – 12:00), θα παρευρίσκονται στον χώρο του Μουσείου, έχοντας την ευθύνη των παιδιών τους.
Απαραίτητα: καπέλο, νερό και χαρούμενη διάθεση!
Δήλωση συμμετοχής στο 2313 310 201 (Δευτ.- Παρ. 08.00 έως 15.00)
Αριθμός συμμετεχόντων: 30
28/9, 20.00-21.00. Στο αίθριο του μουσείου οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος μας αφηγούνται από σκηνής τη συνάντηση του Οδυσσέα και των συντρόφων του με τον Κύκλωπα (Ραψωδία ι από την «Οδύσσεια» του Ομήρου) σε μετάφραση Δημήτρη Μαρωνβίτη, διδασκαλία – σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα και κοστούμια Χρήστου Μπρούφα
30/9, 11.00 και 12.00. Θεματικές ξεναγήσεις στη μόνιμη έκθεση του ΑΜΘ «Θεσσαλονίκη, Μακεδονίας Μητρόπολις» με θέμα «Αναζητώντας τον ελεύθερο χρόνο στη ρωμαϊκή Θεσσαλονίκη» (11.00 …στο ναό, 12.00…στην αρένα)
Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 2313 310 201 (Δευτ.- Παρ. 08:00 έως 15:00)
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων ανά ξενάγηση: 25 άτομα
30/9, 20.00-21.00. Συναυλία στο αίθριο του μουσείου από το συγκρότημα Passa tempo. Τέσσερις μουσικοί, ωθούμενοι από την αγάπη τους για την Gypsy Jazz και τη μουσική των δεκαετιών ’30 – ’40, ενώνονται και συμπράττουν δημιουργώντας τους Passa tempo. Θα τους ακούσουμε να ερμηνεύουν, σε πρωτότυπες διασκευές, κομμάτια Retro, Swing και Jazz, Tango και Blues, «πλεγμένα» με τη ρεμπέτικη μουσική, τα γαλλικά Chansons και την Gypsy Jazz του Django Reinhardt και του Stephane Grappelli.
Οι “Passa tempo” είναι οι: Αλέξανδρος Καλλιφατίδης (φωνή, κιθάρα), Νάκης Πετρόπουλος (κιθάρα), Γιάννης Ποιμενίδης (βιολί), Γιώργος Νεράντζης (κοντραμπάσο).
Ελεύθερη είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις
Τ/ 2313 310244 & 255, E-mail: ebehtsi@culture.grchgoudeli@culture.gr
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Χορευτική ομάδα Tango goes Thessaloniki, Μουσικό συγκρότημα Passa tempo

Θεσσαλονίκη, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (27-29/9)
«Τέχνες και Ψυχαγωγία»
27/9, 11.00 «Καλλίμαχος και Χρυσορρόη» Εργαστήριο δραματοποίησης με βάση το βυζαντινό παραμύθι για παιδιά της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού. Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Μάρθα Κατσαρίδου, επίκουρη καθηγήτρια Θεάτρου στην Εκπαίδευση, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Συμμετοχή ανοικτή για σχολική τάξη κατόπιν δηλώσεων συμμετοχής. Δηλώσεις συμμετοχής: 2313306473, κ. Μ. Γκατζούνη, καθημερινά 10:00-12:00.
29/9, 11.30 «Καλλίμαχος και Χρυσορρόη». Εργαστήριο δραματοποίησης
Συμμετοχή ανοικτή στο κοινό κατόπιν δηλώσεων συμμετοχής. Δηλώσεις συμμετοχής για το κοινό: 2313306473, κ. Μ. Γκατζούνη, καθημερινά 10:00-12:00.
29/9, 18.30 Παράσταση θεάτρου δρόμου – εμψύχωσης αντικειμένου στον αύλειο χώρο του Μουσείου με τίτλο «Τσίρκο των αντικειμένων» από τους φοιτητές της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία Koldo Vio.
Τ/ 2313 306400, E-mail: mbp@culture.gr
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Θεσσαλονίκη, Αρχαιολογικός χώρος Γαλεριανού Ανακτόρου (27/9)
«Τέχνες και Ψυχαγωγία στη ρωμαϊκή Θεσσαλονίκη»
Θεματική περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο του Γαλεριανού ανακτόρου.
Τ/ 2313 310439, E-mail: mmandaki@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη, Αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Αγοράς Θεσσαλονίκης (27/9)
«Αρχαία παιχνίδια – όχι και τόσο παλιά» Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς για μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης
Τ/ 2313 310442, E-mail: zbili@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

Θεσσαλονίκη, Ροτόντα (27/9, 20.30)
«Entr’ acte – Ανάμεσα στην πράξη (αφιέρωμα στον Erik Satie)»
Μουσική εκδήλωση, η οποία συνδιοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Συντελεστές: Θεοδώρα – Λόλα Τότσιου-πιανίστα/Διευθύντρια ΚΩΘ, Αλέξανδρος Ιωάννου/Καθηγητής κρουστών ΚΩΘ, Percautistic ensemble (μουσικό σύνολο κρουστών ΚΩΘ): Μαριάννα Ερκέκογλου, Αντώνης Ταγαρόπουλος, Κωνσταντίνος Βελένης, Bruno Semanjaku, Στέφανος Γαζίλας, Γιώργος Μαδίκας, Αναστασία Σοφία Αναστασοπούλου, Τάσος Τσώνης, Τρύφωνας Γκέντζης, Νεφέλη Σγατζή, Αλέξανδρος Ιωάννου.
Τ/ 2310204868, E-mail: mkagiadaki@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

Θεσσαλονίκη, (29/9), Επταπύργιο
«7»
Δραματοποιημένη ξενάγηση. Συνδιοργάνωση της Εφορείας και του Δήμου Νεάπολης – Συκεών. Ιδέα – Σκηνοθεσία: Ιωάννα Γεωργαντά, Θανάσης Καλτσίκας.
Απαραίτητη η προκράτηση θέσεων στο τ/ 2313 329628 (από 23-27/9, 8.00-15.00)
Τ/ 2313310400, E-mail: mkagiadaki@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη, Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης (27-29/9)
«Να δεις αράχνη μου, τι όνειρα θα υφάνω!»
Καλλιτεχνικές δημιουργίες υφαντικής σε όρθιους αργαλειούς, εμπνευσμένες από μοτίβα φορεσιών του μουσείου.
Βιωματικό σεμινάριο – εργαστήριο για μικρούς και μεγάλους με την εικαστικό – υφάντρα, Ιωάννα Τερλίδου στο πλαίσιο της μόνιμης έκθεσης του ΛΕΜΜ-Θ «Παραδοσιακές ενδυμασίες Μακεδονίας – Θράκης 1860-1960». Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα παραλαμβάνουν τα έργα τους.
27/9 (για μαθητές Δ΄ και Ε΄ Δημοτικού) και το απόγευμα (17.00-20.00) για ενήλικες κατόπιν τηλεφωνικής κράτησης
28/9: 10.30-13.30 και 17.00-20.00 (κατόπιν τηλεφωνικής κράτησης)
29/9: 10.30-13.30 (κατόπιν τηλεφωνικής κράτησης )
Τ/ 2310-889840, κ. Άννα Ζίλφου.
Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης, Ιωάννα Τερλίδου, εικαστικός – υφάντρα

Θεσσαλονίκη, Πολυχώρος Πολιτισμού της πρώην Σχολής Τεχνών κι Επαγγελμάτων Ισλαχανέ (27/9)
Μαραθώνιος Ανάγνωσης
Ανοιχτό κάλεσμα τις πρωινές ώρες σε μαθητές και το απόγευμα σε ενήλικες για έναν μαραθώνιο ανάγνωσης του έργου του θεσσαλονικιού συγγραφέα Αντώνη Σουρούνη:
Το Μπαστούνι, ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους, για τους μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και των πρώτων του Γυμνασίου.
Μονοπάτι στη θάλασσα, ένα απολαυστικό βιωματικό μυθιστόρημα για τα παιδικά χρόνια του συγγραφέα στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης τη δεκαετία του ’50.
Ο μαραθώνιος ανάγνωσης αποτελεί την πρώτη εκδήλωση-προπομπό για την επερχόμενη έκθεση-αφιέρωμα στο συγγραφέα.
Για τα σχολεία, απαραίτητες οι κρατήσεις: Τ/ 2310 206 910, 2310 213 800
Τ/ 2310 231.800, E.mail: ynmtekm@culture.grinfo.ppxi@gmail.com
Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας

Θεσσαλονίκη, Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς, Κατούνη 12-14 (27, 28/9)
27/9, 10:00 και 12:00: «Το κρυφτό», θεατρική παράσταση για σχολικές ομάδες από τη Θεατρική Ομάδα Ομίλου Πειραιώς, σε σκηνοθεσία Ζωής Ξανθοπούλου. Μια βόλτα σ’ ένα μουσείο μπορεί να μην είναι απλώς… μια βόλτα. Μπορεί να γίνει και μια συναρπαστική εμπειρία, αρκεί να επιτρέψουμε στα εκθέματα να μας «μιλήσουν». Ένα μικρό αγόρι επισκέπτεται ένα μουσείο και «συνομιλεί» με ένα άλογο-έκθεμα. Η εμπιστοσύνη που δείχνει το άλογο στο παιδί γίνεται η αφορμή για να ξεδιπλωθεί μια ανθρώπινη ιστορία με αντιπολεμικό μήνυμα που συγκινεί και εμπνέει.
Δωρεάν. Απαραίτητη η προσυνεννόηση.
28/9, 19:30: «Βουβή Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη του 20ού αιώνα σαν ταινία βωβού κινηματογράφου», μουσική-κινηματογραφική παράσταση από τον Θανάση Μπιλιλή, βασισμένη στο αρχείο του παλαίμαχου κινηματογραφιστή Νίκου Μπιλιλή, με εικόνες προσώπων και γεγονότων της ιστορίας, του πολιτισμού, της επιστήμης, του αθλητισμού, αλλά και της καθημερινής ζωής της Θεσσαλονίκης του 20ού αιώνα.
Δωρεάν. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.
Τ/ 2310 385662 E-mail: kyriazik@piraeusbank.gr
Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Θεσσαλονίκη, Μακεδονικός τάφος στον Άγιο Αθανάσιο (27,29/9)
«Το Συμπόσιο και η σημασία του στην καθημερινή ζωή στην αρχαία Μακεδονία»
Με αφορμή την τοιχογραφία της πρόσοψης του Μακεδονικού Τάφου στον Άγιο Αθανάσιο, όπου απεικονίζεται ένα μακεδονικό συμπόσιο οργανώνονται οι εξής δράσεις:
27/9: Επίσκεψη στον Μακεδονικό τάφο στον Άγιο Αθανάσιο από μαθητές της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και προβολή σε σχολείο παρουσίασης σχετικά με το Συμπόσιο στην αρχαία Ελλάδα και ειδικότερα στη Μακεδονία.
29/9: Επίσκεψη στο μνημείο από ευρύ κοινό και συζήτηση σχετικά με το Συμπόσιο στην αρχαία Ελλάδα και ειδικότερα στη Μακεδονία.
Τ/ 2310.801428, E-mail: efapeth@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης

Απολλωνία Θεσσαλονίκης, «Σεβαστείο» αρχαίων Καλινδοίων (Καλαμωτό Θεσσαλονίκης) και «συγκρότημα Παζαρούδας» (27/9)
«Δημόσιος χώρος και ελεύθερος χρόνος: όψεις δημόσιας ψυχαγωγίας στα αρχαία Καλίνδοια και στην Παζαρούδα των οθωμανικών χρόνων»
Εκπαιδευτική δράση που περιλαμβάνει επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο των αρχαίων Καλινδοίων και στο αρχαιολογικό συγκρότημα της Παζαρούδας και μέσω παράλληλης χρήσης ψηφιακού εποπτικού υλικού, αποσκοπεί στην παρουσίαση εκφάνσεων ψυχαγωγίας και λειτουργίας των τεχνών στους δημόσιους χώρους, διαχρονικά. Η δράση απευθύνεται σε μαθητές Λυκείου.
Τ/ 2310 801402, 801428, E-mail: efapeth@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης

Αρχαιολογικός χώρος Δίου (25/9)
7ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ενταξιακής Κουλτούρας ΚΩΦΟΙ ΚΑΙ ΑΚΟΥΟΝΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ με θέμα
«Χρωμάτισε τον τόπο σου με των τεχνών μπογιά, περπάτησε τριγύρω σου, κινήσου πιο «ψηλά»…»
Εικαστική έκθεση του Αστέριου Γκέκα, εργαστήριο και καλλιτεχνικό δρώμενο.
«ΥΜΝΟΙ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ». Βυζαντινός Χορός του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ν. Πιερίας «Ο Όσιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω».
Παραδοσιακοί χοροί από Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Βοζνία και Ερζεγοβίνη.
Τ/ 23510 47883, E-mail: efapie@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας &Πολιτιστικός Οργανισμός Μακεδονίας – Θράκης «Εσαεί εν Ροή» σε συνεργασία με τη Βυζαντινή Χορωδία Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος και τη ΜΕΡΙΜΝΑ Παιδιού Κατερίνης

Βιωματικό Πάρκο Λειβήθρων (28/9)
«Φωνές της πλατείας και γιορτές των Μουσών»
Αντλώντας υλικό από τη νεοελληνική λογοτεχνική και ιστορική παράδοση καθώς και από αρχαιολογικές μαρτυρίες, θεματοποιούμε γιορτές, πανηγύρια και συμβάντα σε δημόσιους χώρους. Συγκεντρώσεις χαράς και γλεντιού, στις οποίες παίρνουν μέρος λαϊκοί άνθρωποι και εμπνευσμένοι καλλιτέχνες. Τα δρώμενα στηρίζονται σε ποιητικά κείμενα-μονολόγους και συνοδεύονται από ζωντανή μουσική, ενώ αξιοποιούνται και εικαστικές απεικονίσεις δημόσιας ιστορίας (συναντήσεις, τοπόσημα, μνημεία, εορταστικές εκδηλώσεις).
Τ/ 23510 47883, 23520 33884, Ε-mail: efapie@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας, Θέατρο Πήγασος και Αντώνης Κάλφας

Καστοριά, Βυζαντινό Μουσείο (26,27/9)
Εργαστήρι αγιογραφίας για τους μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού και Γυμνασίου της Π.Ε. Καστοριάς στην έκθεση και τον αύλειο χώρο του Βυζαντινού Μουσείου Καστοριάς, όπου οι συμμετέχοντες  θα γνωρίσουν τα μυστικά και τις αρχές  της βυζαντινής ζωγραφικής μέσα από τα έργα της Έκθεσης του Μουσείου. Στη συνέχεια θα αγιογραφήσουν τη δική τους εικόνα.
Τ/ 2467 0 88200, E-mail: efakas@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς, Δ/νση Πρωτοβαθμιας Εκπαίδευσης, Μαρία Τοτού αγιογράφος-απόφοιτος Καλών Τεχνών.

Καστοριά, Αρχοντικό Τσιατσιαπά (5/10)
« Οι αρχαιότητες στο Μετρό Θεσσαλονίκης»
Παρουσίαση  στο ευρύ κοινό από την  Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης  των  αρχαιοτήτων που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών για την κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης.
Τ/ 2467 0 88200, E-mail: efakas@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς, Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης

Κιλκίς, Αρχαιολογικός χώρος Ευρωπού (27/9)
«Παίζοντας θέατρο στην αρχαία Ευρωπό»
Βιωματική δράση με θέμα το αρχαίο θέατρο. Απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού (Γ, Δ΄, Ε’ και Στ΄ Τάξη). Θα παρουσιαστεί ο χώρος των αρχαίων θεάτρων, τα είδη παραστάσεων στην αρχαιότητα, οι συγγραφείς θεατρικών έργων, οι συμμετέχοντες στις παραστάσεις (υποκριτές, μουσικοί, χορός), οι θεατρικοί αγώνες, θεατρικές απεικονίσεις στην αρχαιοελληνική τέχνη (αγγειογραφία), ο ρόλος του θεάτρου στην κοινωνική ζωή των πολιτών. Η δράση συνίσταται στην προετοιμασία και παρουσίαση από μικρές επιμέρους ομάδες των συμμετεχόντων ολιγόλεπτων σκηνών από γνωστά θεατρικά έργα της αρχαιότητας, εμπνευσμένες από επιλεγμένες σκηνές θεάτρου στην αγγειογραφία και με βάση κείμενο που θα τους δοθεί.
Κάθε ομάδα θα αξιολογηθεί από όλες τις υπόλοιπες, υπό μορφή θεατρικών αγώνων.
Τ/ 2310 407 569, 2341 022 477     E-mail: efakil@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς, εξωτερική συνεργάτις

Κιλκίς, Αρχαιολογικός χώρος Παλατιανού (27/9)
«Παιχνίδια με τον χρόνο»
Εκπαιδευτική δράση που θα πραγματοποιηθεί στον Αρχαιολογικό χώρο του Παλατιανού και απευθύνεται σε μαθητές/τριες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι μαθητές/τριες αφού αρχικά περιηγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο στη συνέχεια θα  παρακολουθήσουν προβολή σχετικά με τα παιχνίδια στην αρχαιότητα. Στο τέλος, θα  παίξουν αρχαία παιχνίδια πεδίου ( Ακινητίνδα, Χαλκή Μυία, το κολλαβίζειν, τροχό κ.ά.)
Τ/ 2310 407 569, 2341 022 477     E-mail: efakil@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Κιλκίς, Ναός Αγίου Αθανασίου, Τούμπα Παιονίας (27/9)
«Τα παιδία παίζει: η ψυχαγωγία των παιδιών στα βυζαντινά χρόνια»
Η δραστηριότητα απευθύνεται σε μαθητές/τριες Γυμνασίου και περιλαμβάνει ψηφιακή προβολή με θέμα την ψυχαγωγία των παιδιών στα βυζαντινά χρόνια, αλλά και αργότερα, μέχρι τις μέρες μας, καθώς και αγώνες σκακιού (ζατρικίου), ενός αθλήματος γνωστού από τη μεσοβυζαντινή εποχή. Οι μαθητές/τριες που θα συμμετέχουν θα λάβουν ως δώρο αναμνηστικό σελιδοδείκτη και ο νικητής του σκακιστικού αγώνα σχετικό αναμνηστικό.
Τ/ 2310 407 569, 2341 022 477     E-mail: efakil@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς, Ιερά Μητρόπολη Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου

Σέρβια Κοζάνης, Υπαίθριο θέατρο Κάστρου (27, 29/9)
«Διαδρομές στη φύση, την τέχνη και την ιστορία των Σερβίων»
27/9 Θεατρική παράσταση στο υπαίθριο θεατράκι του Κάστρου Σερβίων, από την Θεατρική Ομάδα Σερβίων «Κόκκινη Κουίντα». Θα παρουσιαστεί το έργο «Ο Μίδας έχει αυτιά γαϊδάρου», του Μανώλη Κορρέ.
29/9 Περίπατο στη βυζαντινή Καστροπολιτεία Σερβίων, με έναρξη από το πετρογέφυρο του Κάστρου. Η διαδρομή διέρχεται από το φαράγγι του Κάστρου, όπου θα γίνει ξενάγηση στα ανθρωπόμορφα και ζωόμορφα βράχια από τον Λάζαρο Χατζηλαζαρίδη, και καταλήγει στην κορυφή του Κάστρου, όπου θα γίνει ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο, με αναφορές και στις λοιπές αρχαιότητες των Σερβίων, από την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρετή Χονδρογιάννη – Μετόκη.
Τ/ 24610/98800-801, 49193 E-mail: achondrogianni@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης, Θεατρική Ομάδα Σερβίων «Κόκκινη Κουίντα», Μορφωτικός Όμιλος Σερβίων «Τα Κάστρα», Δήμος Σερβίων.

Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων (27/9)
«Η διαχείριση του ελεύθερου χρόνου στην αρχαιότητα» Εκπαιδευτική δράση για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευση
Τ/25410-52041, Ε-mail: efaxan@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης, Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης

Αρχαιολογικό Μουσείο Σαμοθράκης (28/9)
Έκθεση φωτογραφίας του επίτιμου Εφόρου Αρχαιοτήτων κ. Δημήτρη Μάτσα με θέματα από τη Σαμοθράκη της δεκαετίας του 1980.
Τ/ 2531022411 και 2551026103, E-mail: efarod@culture.gr και efaevr@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης και Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου

Σουφλί, Μουσείο Μετάξης (27/9)
«Γιε-χσιέν: H Σταχτοπούτα από την Κίνα»
27/9, 09:00-13:00 Θεατρική παράσταση και θεατρικό παιχνίδι για σχολικές ομάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Κινέζικη παραλλαγή του γνωστού παραμυθιού, η οποία βασίζεται στον μύθο του 9ου αιώνα «Ye Xian», του ποιητή Tuan Ch’eng-shih.
Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής
Τ/ 25540 23700, E-mail: dimiskidouD@piraeusbank.gr
Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Αγ. Παρασκευή Λέσβου, Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου (27/9)
«Γονείς: αναζητούμε και αξιοποιούμε τον ελεύθερο χρόνο»
27/9, 18:00 Ομιλία από διακεκριμένη ψυχολόγο για τη σωστή διαχείριση του χρόνου, καθώς και δημιουργικό εργαστήρι για ενήλικες.
Δωρεάν. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.
Τ/ 22530 32300, E-mail: Papadopouloum@piraeusbank.gr
Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου (27,28/9)
Θεματική ξενάγηση για σχολικές ομάδες (27/9) και στο ευρύ κοινό (28/9) με οδηγό εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου που σχετίζονται με το τρίπτυχο ΜΟΥΣΙΚΗ-ΧΟΡΟΣ-ΘΕΑΤΡΟ.
Τ/ 22710-44238, 44738, Ε-mail: efachi@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου, Διευθύνσεις Α΄Βάθμιας & Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης Χίου

Χίος, Οθωμανικό Λουτρό (27,29/9)
Θεματική ξενάγηση για σχολικές ομάδες (27/9) και το ευρύ κοινό (29/9) με θέμα τα οθωμανικά λουτρά ως χώροι ψυχαγωγίας. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με έκθεση αρχαιολογικών αντικειμένων που βρέθηκαν στο χώρο του Οθωμανικού Λουτρού στο Κάστρο της Χίου κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασής του.
Τ/ 22710-44238, 44738, Ε-mail: efachi@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου, Διευθύνσεις Α΄Βάθμιας & Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης Χίου

Πυργί Χίου, Μουσείο Μαστίχας Χίου (27/9)
«Μαστιχοπαραγωγός για μια μέρα»
27/9, 10:00-12:00 Διαδραστικό εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά προσχολικής ηλικίας και μαθητές Α’ και Β’ Δημοτικού. Οι μικροί μας φίλοι, αναλαμβάνοντας να υποδυθούν έναν ρόλο σχετικό με τις εργασίες του μαστιχοπαραγωγού, μαθαίνουν τη διαδικασία παραγωγής της μαστίχας. Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.
Τ/ 22710 72212, E-mail: GavalasD@piraeusbank.gr
Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

ΚΡΗΤΗ – ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου (27-29/9)
Έκθεση ομάδας Εικαστικών Ηρακλείου με θέμα «Δαίδαλος»
Εκπαιδευτικές διαδρομές στην έκθεση για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Διαδραστικό παιχνίδι για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Τ/ 2810279062, 2810279080, E-mail: amh@culture.gr
Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Ομάδα Εικαστικών Ηρακλείου-Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Ρέθυμνο, Θέατρο Ερωφίλη Φορτέτζα (28/9)
Θεατρική παράσταση: «Ερωτόκριτος. ‘‘Σγουραφιστή σ΄ όλον τον νουν έχω τη στόρησή σου’’».
Ο Ερωτόκριτος, αφηγηματικό ποίημα- μυθιστορία με έντονα θεατρικά στοιχεία, ανήκει στην έντεχνη επώνυμη λογοτεχνία που γρήγορα πήρε τη μορφή λαϊκής ποίησης και διαδόθηκε ευρέως προφορικά ψυχαγωγώντας το λαό στο πέρασμα των χρόνων.
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, Δήμος Ρεθύμνης, Σύλλογος Κατοίκων Παλιάς Πόλης Ρεθύμνου
Τ/ 2831023653, E-mail: kostasgiapi@yahoo.grsdimaki@culture.gr

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (28/9, 19:00)
Θεματική ξενάγηση με τίτλο «Τρεις ερωτικές ιστορίες και η κατάκτηση του ελεύθερου χρόνου»
Τ/ 28210 44418, E-mail: efacha@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων

Χανιά, Φρούριο Φιρκά (28/9, 20:30)
«Οι Καθ’ ωδών συνομιλούν με τον Μάνο Χατζιδάκι» Μουσική εκδήλωση στο Φρούριο Φιρκά
Τ/ 2821044418, E-mail: efacha@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, Δήμος Χανίων

Αρχαιολογικό Μουσείο Κισάμου (29/9, 19:00)
«Τέχνες και Ψυχαγωγία – Αναζητώντας τον ελεύθερο χρόνο»
Θεματική ξενάγηση στο μουσείο. Κύκλιος γυναικείος χορός: Απεικόνιση σε ψηφιδωτό δάπεδο τρικλίνιου ρωμαϊκής έπαυλης της Κισάμου με παράσταση προσωποποίησης των μυθολογικών Ωρών σε κυκλικό χορό.
Μουσικοχορευτική εκδήλωση στην πλατεία του μουσείου: Παραδοσιακοί γυναικείοι χοροί (συρτός κ.α) από την χορευτική συντροφιά του Πολιτιστικού Σύλλογου Λουσακιών Κισάμου.
Τ/ 2821044418, E-mail: efacha@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, Πολιτιστικός Σύλλογος Λουσακιών

Τήνος, Μουσείο Μαρμαροτεχνίας (27, 29/9)
Τέχνες και ψυχαγωγία. «Αναζητώντας τον ελεύθερο χρόνο».
27/9, 10:30-12:30 «Η μικρή Γοργόνα». Θεατρική παράσταση για παιδιά, εμπνευσμένη από το ομώνυμο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Δωρεάν. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.
29/9, 10:30-12:30 Εργαστήρι και εγκατάσταση για γενικό κοινό, με αφορμή τις περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου, με την Ελίνα Νιάρχου και τον Jeremy Lacombe.
Δωρεάν. Επιθυμητή η δήλωση συμμετοχής.
Τ/ 22830 31290 Ε-mail: MichailI@piraeusbank.gr
Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς