Δύσκολες ώρες για την Ε.Ε. – Ισπανία και Ιταλία απειλούν με αποχώρηση (με την στήριξη της Γαλλίας)!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στα άκρα οδηγείται η κόντρα Ιταλίας και Ισπανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ολοένα και αυξάνονται οι κραδασμοί στις οικονομίες των δύο κρατών-μελών λόγω κορωνοϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai, η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε απέρριψε το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής.

Αιτία, η αρνητική στάση ορισμένων χωρών μελών, ως προς την ανάγκη υιοθέτησης των ευρω-ομολόγων, για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.

«Μέσα σε δέκα μέρες η Ένωση πρέπει να βρει τη λύση. Αν η Ευρώπη βοηθήσει όπως έκανε στο παρελθόν, τότε θα βασιστούμε στις δυνάμεις μας», είπε ο Κόντε, σύμφωνα με την Rai και την εφημερίδα La Repubblica.

Επιπρόσθετα, τα Ιταλικά ΜΜΕ αναφέρουν πως η κίνηση Κόντε έγινε σε συνεργασία με την Ισπανική κυβέρνηση και τον Πέδρο Σάντσεθ ο οποίος και αυτός ανέμενε πιο συγκεκριμένες αποφάσεις από τη σύνοδο κορυφής.

Να υπογραμμιστεί εδώ πως στο προσχέδιο συμπερασμάτων που παρουσιάστηκε στους ευρωπαίους ηγέτες λόγω των αντιρρήσεων της Γερμανίας και της Ολλανδίας δεν υπάρχει καμία αναφορά σε ευρω-ομόλογα. Μάλιστα, έχει αφαιρεθεί και η άμεση αναφορά στον ESM που υπήρχε σε προηγούμενη εκδοχή.

Σε μια πρώτη αντίδραση του, ο Ιταλός πρωθυπουργός δεν δίστασε να σηκώσει τους τόνους δείχνοντας εμμέσως την Ολλανδία και τη Γερμανία.

«Αν σκέπτεστε να μας βοηθήσετε με καθιερωμένους μηχανισμούς προστασίας, που έχουν δημιουργηθεί στο παρελθόν, τότε αφήστε το… θα προχωρήσουμε μόνοι μας. Δεν σας χρειαζόμαστε» τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, η χώρα του οποίου έχει βρεθεί στο επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τέλος, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στέλνει αυστηρό μήνυμα προς το Βερολίνο τονίζοντας ότι αυτή την Ευρώπη δεν τη θέλει ο λαός της Γαλλίας και είναι υποχρέωση όλων των χωρών της Ευρωζώνης να αλληλοστηρίζονται και να παρθούν γρήγορες αποφάσεις, οι οποίες θα είναι και άμεσα υλοποιήσιμες, αφήνοντας ανοικτό κάθε ενδεχόμενο για την πορεία της χώρας του στην, πλέον διαμορφωμένη, Γερμανική Ευρώπη.