Εκπαραθύρωση Τραμπ. Και τώρα τί;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η πλειοψηφία του κόσμου στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο ένοιωσε ανακούφιση απο τον
παραμερισμό Τράμπ από την κυβέρνηση, όχι τυχαία.

Ο Τράμπ αποτέλεσε κομμάτι της παγκόσμια ανερχόμενης ακραία ρατσιστικής και φασιστικής πτέρυγας της δεξιάς που μιλά για καθαρότητα της φυλής. Έφτιαξε τοίχους για τους εργάτες που έχτισαν τη χώρα του και σαν σύγχρονος καουμπόης έδωσε τα εύσημα στους συναγωνιστές του όταν πυροβολούσαν στις φτωχογειτονιές ανθρώπους που δεν είναι το χρώμα τους αρεστό, όπως έκαναν και οι πρώτοι άποικοι αυτής της ηπείρου στους κατοίκους που βρήκαν εκεί.

Όλα αυτά μαζί με τη στάση του απέναντι στο αντιρατσιστικό κίνημα που κατάκλυσε τη χώρα τον τελευταίο καιρό, ο ξενοφοβικός του λόγος και η ρητορική μίσους είχαν εξοπλίσει ηθικά τις πιο ακραίες ρατσιστικές και φασιστικές οργανώσεις των ΗΠΑ.
Ο παραμερισμός του Τραμπ ήταν νίκη του αντιρατσιστικού κινήματος και, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, νίκη της νέας γενιάς των λευκών εργαζομένων. Ήταν δική τους νίκη της οποίας όμως τις δυνατότητες χαντάκωσε το γεγονός ότι απέναντι στον Τράμπ έτρεξε ο Μπάιτεν.

Ο Μπάιτεν κουβαλά πίσω του μια μαύρη ιστορία, έχοντας διαρκή και χρόνια ανάμιξη σε
αιματοβαμμένους πολέμους, χούντες σε διάφορα κράτη ανά το κόσμο. Η «ευαισθησία» και το «ενδιαφέρον» του για την καταπολέμηση της πανδημίας, για την υγεία του κόσμου, που ήταν το στοιχείο που προσπάθησε να αναδείξει η προεκλογική του καμπάνια, δεν μπορεί να κρύψει τις ευθύνες του από τη συμμετοχή του σε αποφάσεις για πολέμους που στοίχησαν τη ζωή σε εκατομμύρια, για χρήση χημικών σε πολέμους που γέμισαν καρκίνο και αρρώστιες σχεδόν το μισό πλανήτη.

Όλοι σχεδόν οι παγκόσμιοι ηγέτες έτρεξαν να συγχαρούν αυτόν το δημοκράτη νέο πρόεδρο με το αζημίωτο πάντα, αφού προσμένουν σε ευνοϊκή μεταχείριση τους από την υπερδύναμη.

Η εκλογή Μπάιτεν δεν παρέχει ελπίδα για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, του ρατσισμού και όλων των άλλων προβλημάτων με τα οποία είναι αντιμέτωπες οι μάζες των εργαζομένων στη χώρα. Ούτε για αλλαγή της εγκληματικής ιμπεριαλιστικής πολιτικής των ΗΠΑ στον υπόλοιπο κόσμο. Όμως υπάρχουν ριζοσπαστικές διεργασίες μέσα στο κίνημα σήμερα που παρέχουν δυνατότητες για δημιουργία πραγματικής εναλλακτικής πρότασης.

Η επανεμφάνιση Σάντερς και η δήλωση της πρόθεσης του για κατάθεση στο Κογκρέσο
πρότασης για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δωρεάν παιδεία, ενίσχυση των
εργαζομένων και η ξεκάθαρη διάθεση του για σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα, ενισχύουν σημαντικά την προσπάθεια.

Του ΜΣ, μέλους της Κεντρικής Επιτροπής ΜεΡΑ