ΕΜΕΙΣ φταίμε για τις πυρκαγιές !!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η πυρκαγιά δεν είναι φυσικό φαινόμενο! H μόνη φωτιά που είναι φυσική, είναι από κεραυνό, δηλαδή σε μεγάλη νεροποντή, γι αυτό και σβήνει αυτόματα!  Για τις φωτιές  φ τ α ί ε ι   μ ό ν ο    o   ά ν θ ρ ω π ο ς !

αιτίες που γίνονται πυρκαγιές

  1. — Παντού υπάρχουν εύφλεκτα υλικά ( αναπτήρες, πετρέλαια, βενζίνες, φυσικό αέριο, αυτοκίνητα, γυμνά ηλεκτρικά καλώδια, ηλεκτρικές συσκευές, γκαζάκια, σπασμένα γυαλιά, κλπ., κλπ.)
  2. –Ο σύγχρονος τρόπος ζωής: άναρχη δόμηση σε μεγάλες πόλεις, οι μετακινήσεις, οι βιομηχανίες, οι καύσεις, κλπ, έφεραν υπερθέρμανση της γης, και σε λίγα χρόνια οι φωτιές θα μπαίνουν μόνες τους…
  3. –Το κυνήγι του κέρδους, δημιουργεί οικοπεδοφάγους εμπρηστές, και γενικότερα η ζωή μακριά απ’ τη φύση δημιουργεί  τρελούς πυρομανείς.

Δεν φτάνει  να πάρουμε πυροσβεστικά οχήματα και αεροπλάνα, ούτε να κατεδαφίσουνε (μερικά από)  τα αυθαίρετα… .

 η  λύση είναι να γυρίσουμε στη φυσική ζωή

  • –Το κράτος πρέπει να βάλει μεγάλη φορολόγηση σε κάθε εύφλεκτο υλικό, σε κάθε βλαβερό για το περιβάλλον. Και στο κοντινό μέλλον να καταργήσουμε τελείως: υγραέριο , βενζίνη, πετρέλαιο. Μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Μόνο σπίρτα, όχι αναπτήρες. Σε κάθε σπίτι ένα καντηλάκι για να μας θυμίζει πως δεν παίζουμε με τη φωτιά.
  • –Και μια παράδοξη πρόταση: να επιτραπεί να χτίζουν μέσα στο δάσος, αλλά χωρίς κ α μ μ ί α εύφλεκτη ύλη, ούτε καν ηλεκτρική κουζίνα, μόνο λάμπες. όπως είναι στο άγιο όρος.

—-με δυό λόγια να πάμε στα χωριά μας…

ψυχανάλυση του εμπρηστή…

— Στην σύγχρονη Ελλάδα υπάρχουνε πολλοί Ρωμηοί ‘Νέρωνες’… , τρελοί σαν τον Νέρωνα που έβαλε φωτιά στη Ρώμη…

Παλαιότερα, έβαζαν φωτιές κάθε 4 Αυγούστου, οι φασίστες νοσταλγοί του Mεταξά! Φωτιές βάζουν και οι πυροσβέστες που δεν έγιναν μόνιμοι!!.  Βάζουν οι οικοπεδοφάγοι!!  Αλλά και   οι κτηνοτρόφοι για να γίνουνε βοσκοτόπια !!, και οι αγρότες για να κάψουν τα χορτάρια, και τα βάτα!!!

Ας προσέξουμε πως όλοι μας δεχόμαστε ως λογική  τη φράση πως μετά από φωτιά βγαίνει το καλύτερο χορτάρι. Άλλοι θεότρελοι, πιστεύουν πως το  πευκοδάσος κάθε 50 χρόνια πιάνει μόνο του φωτιά, και ξαναγεννιέται!!!

Όλοι κρύβουμε έναν Nέρωνα μέσα μας…..  Ακόμα και όταν ανάβουμε τσιγάρο, κατά βάθος το κάνουμε γιατί μας αρέσει η φωτιά.

Η λύση είναι να πάμε στα χωριά μας και να απολαμβάνουμε τη φωτιά μόνον όταν ανάβουμε το τζάκι ή τον φούρνο.

οι δασολόγοι είναι χειρότεροι από τους εμπρηστές !!!!

Οι πολιτικοί , μετά από κάθε πυρκαγιά, συνεχίζουν το κακό που έκαναν οι εμπρηστές !!  Λένε ψέματα πως η καμένη περιοχή κηρύσσεται αναδασωτέα, αλλά σχεδόν π ο τ έ   δ ε ν  ξαναφυτεύουν δέντρα. Οι πολιτικοί το κάνουν από αδιαφορία, αλλά οι δασολόγοι το κάνουν από άποψη!!!

Ας θαυμάσουμε τον  ‘ειδικό’ καθηγητή Πανεπιστημίου, ‘οικολόγο της δεκάρας’, Νίκο Μάργαρη!! στο άρθρο του:

«οι αναδασώσεις καταστρέφουν τα δάση!! Οι πανεθνικές εκστρατείες δενδροφύτευσης με ό,τι δέντρο βρούμε πρόχειρο, που το φυτεύουμε όπου μας καπνίσει και συγχρόνως περιμένουμε να γίνει δάσος, θυμίζουν παράλογη κωμωδία. Οι πρόσκοποι πάνε και φυτεύουν πεύκα,  τα ‘καπη’ ευκάλυπτους, οι ορειβάτες κυπαρίσσια,  αναδάσωση-κουρελού …».

Το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Συστημάτων, λέει τα ίδια, πιο χύμα και πιο ακατανόητα:  «Το πρώτο μας μέλημα δεν είναι η αναδάσωση, η οποία πολλές φορές με τον τρόπο που γίνεται προκαλεί μεγαλύτερα προβλήματα, αλλά η προστασία και η αναγέννηση της φυσικής αναγέννησης).» (!!!)

Ο Δασολόγος Γαβριήλ Ξανθόπουλος, προχωρά πιο πολύ:

 «Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους ,είναι ότι: «φυτεύουμε ένα δέντρο για κάθε ένα που κάηκε». Δεν αναδασώνουμε  π ο τ έ  ό,τιδήποτε έχει καεί!  Συνήθως αφήνουμε τη φυσική αναγέννηση να κάνει τη δουλειά της, μας γλυτώνει και κόπο, και χρήμα.(!)  Είναι  πιο υγιής και πιο προσαρμοσμένη αυτή η βλάστηση, από το να φέρουμε από μακριά άλλους σπόρους.»

Με 2 λόγια, οι δασολόγοι μας λένε, να μην κάνουμε αναδασώσεις, να μην φυτεύουμε δέντρα!!!!.  Να περιμένουμε 20 και 30 χρόνια, να ξαναβγούνε μόνα τους τα δέντρα… Αν λένε τέτοια πράγματα οι επιστήμονες, άρα είναι χειρότεροι από τους ψυχασθενείς εμπρηστές… 

υπάρχει και ένας ‘πυρομανής’ δασολόγος !!!..

  Ο Δασολόγος Γ. Καρέτσος, ειδικός ‘πευκολόγος’ λέει με στόμφο πως:

 «Στα μεσογειακά κλίματα, η φύση ευνοεί το πεύκο γιατί είναι λιτοδίαιτο φυτό, δεν απαιτεί πολύ νερό, και αναπτύσσει ένα φοβερό ρίζωμα, που είναι δεκαπλάσιο της κόμης του.

Το πεύκο δεν αναγεννιέται με άλλον τρόπο, αλλά μέσω της φωτιάς, καθώς αναζητά ορυκτό έδαφος.

Η φωτιά δεν καίει στο πέρασμά της τα κουκουνάρια, και αυτά σκορπίζουν στη συνέχεια δισεκατομμύρια σπέρματα. Με τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου, στην Ανατολική Αττική, αυτά θα ξαναβλαστήσουν.» (!!!) 

ευτυχώς υπάρχουν λίγοι νοήμονες δασολόγοι..

Ο  Γερμανός επιστήμονας Γιόχαν Γκόλνταμερ,  ειδικός στις πυρκαγιές, είπε πως η βασική αιτία για τις πυρκαγιές στην Αττική ,(και αλλού) είναι:

 «Η αυξανόμενη αστυφιλία και οι συνέπειές της, οδηγούν τους ανθρώπους  έξω από τις πόλεις το καλοκαίρι.(…) οι πολίτες θέλουν να αποδράσουν,(…)

Το αποτέλεσμα είναι όμως ότι τα χωριά εξαφανίζονται και μεταβάλλονται σε οικισμούς, ενώ κανείς δεν ασχολείται με την γεωργία ή την κτηνοτροφία. (…) παλαιότερα, στα χωριά, τα αιγοπρόβατα και αγελάδες έτρωγαν τα χορτάρια.(…)  δεν υπήρχαν εύφλεκτα δέντρα και γινόταν χρήση και του πιο μικρού κομματιού ξύλου για τη θέρμανση και το μαγείρεμα. Έτσι η γη ήταν μεν γυμνή, αλλά αφαιρούνταν από τη φωτιά η βάση για να δημιουργηθεί. (…) Η κύρια αιτία των πυρκαγιών είναι η αλλαγή χρήσης της γής από τους επισκέπτες αυτών των περιοχών. Πρόκειται για μια προβλέψιμη καταστροφή.»

Με δυό λόγια λέει αυτό που λέμε και μείς:  να γυρίσουμε μόνιμα  στα χωριά μας, ως αγρότες, όχι ως παραθεριστές!!

φύτεψε και σύ πολλά δέντρα! μπορείς!

Ας αντισταθούμε στους δασολόγους ‘των πόλεων’, που μας λένε να μην φυτεύουμε δέντρα.   Εμείς θα γυρίσουμε στα χωριά μας, και θα φυτεύουμε δέντρα. Είναι η πιο ωραία χαρά να βλέπεις να μεγαλώνει ένα δέντρο που φύτεψες, είναι το  μυστικό σου, που ξέρετε δύο, εσύ και το δέντρο.

Μέχρι τώρα οι αναδασώσεις γίνονταν λάθος: εργάζονταν όλοι ομαδικά,  για να δείξουν πως κάνουν έργο. Τα δέντρα τα έβαζαν με σειρά, σαν στρατιωτάκια, δεν τα ξαναπότιζαν ή τα παραπότιζαν, κλπ.

Η σωστή αναδάσωση είναι ατομική, μυστηριακή και ‘άναρχη’. Ό,τι δέντρο και νάναι, το φυτεύεις στη φύση,  τα φυτά ζουν μαζί αρμονικά, δεν μαλώνουν μεταξύ τους όπως τα ζώα.  Σκάβεις, βάζεις το μικρό φυτό βαθειά, από πάνω βάζεις πετρούλες για να κρατάνε την υγρασία, και του ρίχνεις το πρώτο νερό.  Η καλύτερη εποχή είναι μετά τα πρωτοβρόχια, για να προλάβει το χειμώνα να βγάλει ρίζα. Δεν το παραποτίζεις, όσο πιο λίγο.

 ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

Υστερόγραφο:

  1. — Οι πληροφορίες με κόκκινα πλαγιαστά γράμματα, είναι παρμένες από τους ιστότοπους: Εφημερίδα των Συντακτών και Πρώτο Θέμα .
  2. –Υπάρχει μια γενική παρανόηση: οι πολιτικοί φυτεύουν ένα δέντρο μαζί με την πλαστική γλάστρα του, το πυροσβεστικό ελικόπτερο με τον αέρα που κάνει φουντώνει την φωτιά περισσότερο, και κάτι άλλοι κουλτουριάρηδες οικολόγοι φτιάχνουν ειδικούς βώλους με χώμα και σπόρους, και τους πετάνε στη φύση για αναδάσωση, αντί να φυτέψουνε δέντρα .
  3. –Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχουν φυτώρια, και κάνουμε εισαγωγές σε δέντρα, και σε σπόρους! Κάθε πόλη πρέπει να έχει το φυτώριό της.
  4. –Το πεύκο, επειδή είναι το πιο εύφλεκτο δέντρο, πρέπει να το βάζουμε ανάμεσα σε μη εύφλεκτα δέντρα. Ένα εδώ, ένα εκεί. Όπου υπάρχει πευκοδάσος , πρέπει να περικλείεται από αντιπυρική ζώνη, και επί τόπου πυροσβεστικό όχημα να σβήσει τυχόν φωτιά στο πρώτο της στάδιο.   Να απαγορεύεται ρητά, κάθε εύφλεκτο υλικό μέσα σε πευκοδάσος!!!