Επιστημονική διάλεξη στην Καλαμάτα με τίτλο: «Οικονομική κρίση και διαχείριση του στρες»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ένας από τους 200 κορυφαίους κλινικούς ερευνητές στο κόσμο, ο Έλληνας ακαδημαϊκός Γεώργιος Χρούσος, δίνει για πρώτη φορά ανοικτή διάλεξη για το κοινό στην Καλαμάτα.

Ο διακεκριμένος επιστήμονας ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του καρδιολόγου, Επιμελητή Α΄ της Καρδιολογικής Κλινικής του Γεν. Νοσοκομείου Μεσσηνίας Μανώλη  Μάκαρη θα δώσει επιστημονική διάλεξη με τίτλο: «Οικονομική κρίση και διαχείριση του στρες» μια βδομάδα ακριβώς πριν την έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων, που αποτελεί μια ιδιαίτερα στρεσογόνο χρονική περίοδο για μαθητές, γονείς και καθηγητές και θα μιλήσει για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τους μηχανισμούς άμυνας εναντίον του στρες.

Για περισσότερα από 30 χρόνια, ο καθηγητής  Γεώργιος Χρούσος, έχει υπάρξει πρωτοπόρος στην μελέτη του στρες και μέσω της ερευνητικής του δραστηριότητας έχει επηρεάσει γενιές επιστημόνων, αλλάζοντας την οπτική μέσα από την οποία αντιμετωπίζουμε αυτόν το συχνό «συνοδοιπόρο» της ζωής μας.

Ο  ίδιος υποστηρίζει πως «η φύση του ανθρώπου δεν είναι πεπρωμένο και η ψυχική και σωματική αντιμετώπιση του στρες είναι δυνατή αν πραγματικά την επιδιώξουμε!». Αυτό θα προσπαθήσει να αποδείξει κατά την ομιλία του, απαντώντας σε καίρια ερωτήματα όπως σε ποιό βαθμό η οικονομική κρίση και το άγχος μπορούν να μας αρρωστήσουν ψυχικά, πώς να μεγαλώσουμε παιδιά χωρίς στρες, πώς το άγχος επιδρά στην αναπαραγωγική ικανότητα της γυναίκας και αν η ενδομήτρια έκθεση σε αυτό μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση σοβαρών παθήσεων κατά την ενήλικη ζωή οι οποίες συσχετίζονται με μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης, αν είναι εφικτή η ψυχική και σωματική ανθεκτικότητα στο στρες και αν υπάρχουν μέθοδοι πρόληψης και διαχείρισής του, αν υπάρχει ωφέλιμο στρες και πώς αυτό διακρίνεται από το επιβλαβές distress, αν παχαίνει, αν επιταχύνει τη γήρανση, αν αυξάνει την πιθανότητα λοίμωξης και καρκινογένεσης στον οργανισμό, αν υπάρχει τρόπος να εκτιμηθεί και να βαθμολογηθεί το άγχος στον άνθρωπο, αν επανέρχεται ο οργανισμός μετά από μια περίοδο παθολογικού στρες, τι είναι το “μεταμοντέρνο” στρες, κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πολυβραβευμένος επιστήμονας με την έρευνά του έχει συνεισφέρει σημαντικά στη βιοϊατρική βιβλιογραφία και έχει ανοίξει νέους ορίζοντες σε ένα φάσμα χρόνιων πολύπλοκων διαταραχών του ανθρώπου, όπως η κατάθλιψη, το μεταβολικό σύνδρομο, οι αυτοάνοσες και αλλεργικές παθήσεις, οι διαταραχές της διατροφής και του ύπνου, καθώς και τα ψυχοσωματικά νοσήματα για αυτό και έχει λάβει παγκόσμια επιβράβευση για το έργο του.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 1η Ιουνίου στις 19:00 στο χώρο του Αμφιθεάτρου της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Παν. Πελοποννήσου στην Καλαμάτα και η είσοδος σε αυτή για το κοινό είναι ελεύθερη.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διατήρησης Πολιτισμικών Αγαθών του Παν. Πελοποννήσου και του Προέδρου της Αναπληρωτή Καθηγητή Νίκου Ζαχαριά και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Γεν. Νοσοκομείου Μεσσηνίας.

Τη διάλεξη προλογίζει η δημοσιογράφος Βάσω Μιχοπούλου.

 

Ποιος είναι ο Γεώργιος  Χρούσος

Ο Γεώργιος Χρούσος είναι Καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας και διευθυντής της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ από το 2010 κατέχει την Έδρα της UNESCO στην Εφηβική Ιατρική του ίδιου Πανεπιστημίου. Το 2011 κατείχε την Διακεκριμένη Έδρα Τζών Κλούγκε στην Ουάσινγκτον (Kluge Distinguished Chair in Technοlogy and Society, Library of Congress, USA). Πριν επιστρέψει στην Ελλάδα διετέλεσε διευθυντής του Τμήματος Παιδιατρικής και Αναπαραγωγικής Ενδοκρινολογίας του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και της Ανθρώπινης Ανάπτυξης στην Βηθεσδά της Πολιτείας του Maryland και καθηγητής Παιδιατρικής, Φυσιολογίας και Βιοφυσικής του Πανεπιστημίου Georgetown στην Ουάσινγκτον.

Ο καθηγητής Χρούσος έχει αναγνωρισθεί παγκοσμίως για την έρευνά του στο μοριακό σύστημα μετάδοσης του σήματος των γλυκοκορτικοειδών στο κύτταρο, στις νόσους του άξονα των επινεφριδίων και στους φυσιολογικούς και μοριακούς μηχανισμούς του στρες. Έχει συγγράψει πάνω από 800 πρωτότυπες  επιστημονικές εργασίες και το έργο του έχει αναφερθεί διεθνώς σε πάνω από 127.000 επιστημονικές δημοσιεύσεις. Σύμφωνα με το Institute of Scientific Information, είναι ένας από τους πιο υψηλά αναφερόμενους επιστήμονες στον κόσμο (ISI highly cited) όχι μόνο στην Κλινική Ιατρική, αλλά και στην Βιολογία και την Βιοχημεία, καθώς και ο υψηλότερα αναφερόμενος κλινικός παιδίατρος και ενδοκρινολόγος παγκοσμίως. Με δείκτη Hirsch 170, ο καθηγητής είναι ο μοναδικός Έλληνας ιατρός-επιστήμων που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των ISI  highly cited στην Κλινική Ιατρική, που εμπεριέχει τους 200 πλέον αναφερόμενους ιατρούς-επιστήμονες στον κόσμο.

Ο κ. Χρούσος είναι Master του Αμερικανικού Κολλεγίου Ιατρών και του Αμερικανικoύ Κολλεγίου Ενδοκρινολογίας και Εταίρος (Fellow) του Βασιλικού Κολλεγίου Ιατρών της Μεγάλης Βρετανίας. Μεταξύ άλλων, είναι Επίτιμος Διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Λιέγης, Ανκόνας  και Πατρών, Επίτιμος Καθηγητής  του Πανεπιστημίου Warwick, Coventry, του Ην. Βασιλείου και του Ιατρικού Πανεπιστημίου Αγίας Πετρούπολης της Ρωσίας.

Έχει λάβει πολυάριθμα διεθνή βραβεία για το έργο του, με τελευταία το Αριστείο Μποδοσάκη το 2011, το Albert Struyvenberg Medal της European Society of Clinical Investigation, το 2012 και το Βραβείο Fred Conrad Koch, US Endocrine Society, το 2014. Την ίδια χρονιά έλαβε και το Α΄ βραβείο «Γεώργιος Παπανικολάου» του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι εκλεγμένο μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.

Στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, ο κ. Χρούσος διηύθυνε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα εκπαίδευσης στην Ενδοκρινολογία στον κόσμο και υποστήριξε την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία περισσότερων από 60 σήμερα διαπρεπών και βραβευμένων Ελλήνων και ξένων ιατρών–επιστημόνων. Μετά από 25 χρόνια διακεκριμένης σταδιοδρομίας στις ΗΠΑ επέστρεψε στην πατρίδα του όπου ανέλαβε ηγετικό ρόλο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή Ιατρική Επιστήμη.