Ευκλής Καλαμάτας: Εξερεύνησαν το φαράγγι του Ριντόμου και το εντυπωσιακό του ”Στένωμα”

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Γράφει η Αλεξάνδρα Βέλμαχου (μέλος ”Ευκλή”)

“Ρίντομο: Το συγκλονιστικό φαράγγι της Δυτικής Μάνης.

Αν θες να αγαπήσεις πραγματικά την Μεσσηνιακή Μάνη, να την γνωρίσεις και να την νιώσεις καλύτερα, πρέπει να περπατήσεις τα φαράγγια της και τα χαραγμένα με τόση σοφία καλντερίμια της.

Γνωρίζοντας μόνο την παραλιακή Μάνη και τις πιο τουριστικές περιοχές της, βλέπουμε μόνο την μισή ομορφιά της.

Σήμερα λοιπόν (20/ 9ου) οι φυσιολάτρες του Συλλόγου Πεζοπόρων – Ορειβατών Καλαμάτας ”Ο Ευκλής” γνωρίσαμε το Ρίντομο. Περνώντας τις Γαϊτσες, μετά τον συνοικισμό Βόρειο και κατηφορίζοντας προς το φαράγγι το τοπίο σε καθηλώνει !

Μπαίνοντας τελικά μέσα στο φαράγγι κοιτάς γύρω σου και δεν μπορείς να περιγράψεις την ομορφιά του. Όσο προχωράς και αντικρίζεις το στένεμα των βράχων η ψυχή σου σφίγγεται και σε πλημμυρίζει δέος.

Κοιτάζεις τριγύρω και σχεδόν αρνείσαι να πιστέψεις στα μάτια σου….

Είναι τόσο μεγάλη η επιβλητικότητα του τοπίου !

Πάνω στους θεόρατους πετρότοιχους έχουν σχηματιστεί στρώματα ποικίλων χρωματισμών. Καθώς σηκώνουμε τα μάτια ψηλά αντικρίζουμε το γραφικό, παλιό, πέτρινο γεφύρι, το οποίο είναι μοναδικό γιατί έχει διπλή καμάρα.

Πολύ πιθανόν, από το φαράγγι του Ριντόμου δεν θα σου κάνει καρδιά να φύγεις….

Θα θέλεις να το χορτάσεις, να το κοιτάξεις λίγο ακόμα….

 

Οι φίλοι μου πεζοπόροι από τον ”Ευκλή” και εγώ σήμερα περπατήσαμε 12,35 χλμ. για να προσεγγίσουμε το φαράγγι και ζήσαμε μια αξέχαστη εμπειρία από αυτές που θα μας συνοδεύουν νοσταλγικά στο πέρασμα των χρόνων !

Ευχαριστούμε θερμά τον οδηγό μας Σταύρο Ασημάκο, την Ελένη Οικονομοπούλου, την Μάγδα Μουτσούλα, τον Δημήτρη Κασκούτη και τον Γεώργιο Κότση, που φρόντισαν για την ασφαλή εξόρμησή μας.”