Η αλήθεια για το νοσοκομείο Κυπαρισσίας – Το υδροκέφαλο Αθηναϊκό κράτος από το 2012 απαξιώνει τη δημόσια υγεία

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Σήριαλ διαρκείας με πολιτικές προεκτάσεις έχει αποτιμηθεί το θέμα με την αυτονομία του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας που εξακολουθεί διαχρονικά να στηρίζει 2 Νομούς, 60.000 κατοίκους και με ήρωες γιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό που παρά τις αντιξοότητες δεν το βάζουν κάτω. Ωστόσο διαχρονικά τόσο οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. όσο και του ΣΥΡΙΖΑ με Αθηνοκεντρική φιλοσοφία απαξίωσαν την τοπική υγεία, αποκαλύπτοντας την αλήθεια για το θέμα.

Η αποκάλυψη τόσο εκπροσώπου της ΑΔΕΔΥ όσο και του κ. Λαζαρίδη από την ΠΟΕΔΗΝ στην πρόσφατη ημερίδα στη Κυπαρισσία, που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχει σχεδιασμός για 1 Νοσοκομείο ανά Νομό δεν εφησυχάζει κανέναν. Πόσο μάλλον όταν στην γειτονική Ηλεία μετά το Κ.Υ Κρεστένων, ήδη το Νοσοκομείο Αμαλιάδας οδεύει σε λειτουργία Κέντρου Υγείας γίνεται κατανοητό ότι κάτι δεν πάει καλά. Το ίδρυμα όμως της Κυπαρισσίας καλύπτει πάνω από 60 χλμ. απόστασης από νοσηλευτικές μονάδες με σκοπό να αποτελέσει το κέντρο αποσυμφόρησης στα γειτονικά ιδρύματα. Εξάλλου αυτό είχε επισημάνει ο Διοικητής του Νοσοκομείου Μεσσηνίας σε άλλη πρόσφατη σύσκεψη.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 2012 ΠΟΥ ΔΙΕΛΥΣΕ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Στο πρώτο Φ.Ε.Κ. με αριθμό φύλλου 1256/11-4-2012 πραγματοποιείται η πρώτη πράξη ενοποίησης του ιδρύματος το οποίο όμως παραμένει ως Γενικό Νοσοκομείο και ως Κέντρο Υγείας με μειωμένα τμήματα αλλά με μειωμένες θέσεις ιατρικής υπηρεσίας. Η υπογραφή του Φ.Ε.Κ. από τον τότε υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο με συναρμόδιους υπουργούς.

Ήταν 21 Δεκεμβρίου 2012 όταν στο Φ.Ε.Κ. δημοσιεύτηκε η ενοποίηση κι επομένως η διάλυση του οργανισμού λειτουργίας του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας με ενσωμάτωσή του στο Νοσοκομείο Μεσσηνίας με αναπληρωτή διοικητή.

Αθηνοκεντρική απόφαση εξέδωσαν τότε οι αρμόδιοι υπουργοί με την γνωστή συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ με δημοσίευση της Κοινής υπουργικής απόφασης στο ΦΕΚ 3499/2012 καθώς καταργήθηκε σε μια νύχτα η διοικητική, λειτουργική αυτοτέλεια και οντότητα του Νοσοκομείου, αποτελώντας ενιαίο Νομικό πρόσωπο με την Καλαμάτα. Υπουργός υγείας ο κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο Χρήστος Σταϊκούρας αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Οι υπογραφές αυτές δεν πάρθηκαν ποτέ πίσω!

Παρά τις κινητοποίησεις και τους λαλίστατους τοπικούς παράγοντες όταν λίγο καιρό αργότερα έγινε η επίσκεψη τον Νοέμβριο του 2015 του τότε υπουργού Υγείας από Ιούνιο του 2013 ως Ιούνιο του 2014 και τότε ως υποψήφιου Προέδρου της Ν.Δ. κ. Γεωργιάδη στην Κυπαρισσία, έχουμε και σχετική φωτό ουδείς μπήκε στον κόπο να του ζητήσει την επαναφορά του οργανισμού του Νοσοκομείου της πόλης την ώρα που γινόταν δεκτός με χειροκροτήματα στην είσοδο του Δημαρχείου και παρά τις αντιδράσεις φορέων, αλλά και τοπικών δημοσιευμάτων ώστε να τεθεί το θέμα. Έτσι ήρθε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που παρά την επίσκεψη προ μηνών του κ. Χαρίτση δεν απέδωσε καρπούς!

ΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΑΝ ΤΟ ΚΑΔΡΟ

Τον Απρίλιο του 2019 διαμαρτύρονται οι συνδικαλιστικοί φορείς για κατάργηση κλινικών ενώ ήρθε η απόφαση για διενέργεια εσωτερικών μετακινήσεων ιατρών εντός υγειονομικών μονάδων του Νομού με αποτέλεσμα να αξιοποιείται συγκεκριμένη διάταξη όχι μόνο για τις μονάδες της Μεσσηνίας αλλά και για άλλες περιοχές καθώς παρεχόταν η συγκεκριμένη δυνατότητα με αποτέλεσμα να μειώνεται η δύναμή του. Οι βουλευτές της Ν.Δ. έστρεψαν τα βέλη τους στον τότε υπουργό κ. Πολάκη ο οποίος με το άρθρο 129 του Νόμου 4600/2019 επιτρεπόταν μεταφορά ιατρών εντός του ενοποιημένου Νομικού προσώπου του Νοσοκομείου!

Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΡΩΜΑ…

Καταλήγοντας να σημειωθεί ότι είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η αυτοτέλεια του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας είναι μονόδρομος και με άμεση φυσικά συνεργασία με το Νοσοκομείο Καλαμάτας που αποτελεί την ναυαρχίδα του Νομού ώστε να λειτουργεί ως ίδρυμα αποσυμφόρησης περιστατικών, καθώς η Καλαμάτα εμφανίζει κι αυτή κενές οργανικές θέσεις κι εκεί γιατροί και προσωπικό δίνουν καθημερινό αγώνα ώστε να χειρίζονται περιστατικά με την επιστημονική τους επάρκεια. Τέλος τα κροκοδείλια δάκρυα όπου κι αν προέρχονται ας σταματήσουν διότι αν δεν αλλάξει κάτι τότε η Τριφυλία μαζί με την νότια Ηλεία θα δώσουν ηχηρή απάντηση σε όσους πιστεύουν ότι η υγεία έχει χρώμα. Η υγεία ανήκει μόνο στο λαό!