Η αρπαγή της ιδιωτικής περιουσίας και η πρόταση του ΜέΡΑ25

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η ολιγαρχία, εγχώρια και μη, αφού πρώτα λεηλάτησε το Ελληνικό Δημόσιο και συρρίκνωσε τα εισοδήματα των μικρομεσαίων, τώρα βάζει στο στόχαστρό της και την αρπαγή και της ελάχιστης ιδιωτικής περιουσίας των νοικοκυριών και της μικρής και μεσαίας επιχείρησης.

Στη χώρα μας η γενικευμένη χρεοκοπία έχει αγκαλιάσει το 81% των επιχειρήσεων ενώ 600 χιλ. νοικοκυριά έχουν πιαστεί στην κινούμενη άμμο της πτώχευσης.

Το σχέδιο υφαρπαγής της ιδιωτικής περιουσίας και εξάλειψης της ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας, άρχισε να ξετυλίγεται θεσμικά με το τρίτο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ να παίρνει τη σκυτάλη δυναμικά.

Στα τέλη του 2015 θεσπίστηκε η δυνατότητα πώλησης δανείων σε ταμεία (funds), αρχικά με κάποιους περιορισμούς για στεγαστικά δάνεια και ειδικά σε αυτά που είχαν υποθήκες α’ κατοικίες, περιορισμός που καταργήθηκε το 2017.

Ταυτόχρονα, ακολούθησε η δημιουργία της πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, για να μπορούν τα αρπακτικά ταμεία να βγάζουν στο σφυρί μαζικά και χωρίς διαμαρτυρίες, τα σπίτια των νοικοκυριών και τα μαγαζιά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πάνω σε αυτά τα δύο θεμέλια στήθηκε το σχέδιο «Ηρακλής», η πώληση δηλαδή των κόκκινων δανείων στο 5% με 10% της αρχικής αξίας και η παροχή €12 δισ κρατικών εγγυήσεων προς τα αρπακτικά funds.

Τη χαριστική βολή έδωσε ο Πτωχευτικός Νόμος, που τοποθετεί τα συμφέροντα της τράπεζας και των funds πρώτη προτεραιότητα και καταργεί την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Η Πρόταση του ΜέΡΑ 25:

Κατάργηση του νόμου «Ηρακλής», τερματισμός της πώλησης των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες σε ταμεία και αναίρεση των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου προς αυτά.

Ίδρυση Εθνικής Εταιρείας Διαχείρισης Ιδιωτικών Χρεών με την επωνυμία «ΟΔΥΣΣΕΑΣ», στην οποία μεταφέρονται τα κόκκινα δάνεια και οι τίτλοι ιδιοκτησίας. Απόδοση στις τράπεζες τίτλων και δημόσιων εγγυήσεων.

Μόνιμη προστασία της κύριας κατοικίας και των μικρομεσαίων με την καταβολή μηνιαίου παγίου που δεν θα ξεπερνά το 1/3 των καθαρών εισοδημάτων και το ύψος του οποίου θα προσδιορίζεται από τις δημοτικές αρχές.

Διατήρηση του ποσοστού ιδιοκτησίας των δανειοληπτών, έως την έναρξη της κανονικής αποπληρωμής των δανείων, μετά από τα «κουρέματα» που θα συμφωνηθούν.

Συγκρότηση κατά τόπο επιτροπών, σε συνεργασία με την «ΟΔΥΣΣΕΑΣ», στις οποίες συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, με αντικείμενο τη διαλεύκανση των περιπτώσεων στρατηγικών κακοπληρωτών.

Θυμάστε το σύνηθες ερώτημα που έθεταν πολλοί το 1980, και μετά το 2000, «Μα, γιατί θέλουν την Ελλάδα στην ΕΟΚ, αρχικά, στην ευρωζώνη αργότερα; Τί παράγει η Ελλάδα; Τί έχει να τους προσφέρει;» Η ορθή απάντηση; Χαμηλό ιδιωτικό χρέος και υψηλή ιδιοκατοίκηση. Ήμασταν οι ιδανικοί πελάτες των πιστωτών, ιδίως όταν κι εμείς αρχίσαμε να πληρωνόμαστε με ευρώ.

Το ΜέΡΑ25 όμως είναι εδώ για να σταθεί εμπόδιο στους δικαστικούς κλητήρες, είτε είναι αρπακτικά ταμεία είτε το Μνημονιακό Τόξο αρνούμενο να γίνει συνεργός του κ Τσίπρα και του κ. Μητσοτάκη στην εφαρμογή των μνημονιακών όρων λεηλασίας της ιδιωτικής περιουσίας.

Οργάνωση Βάσης Καλαμάτας