Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε πυρηνική δοκιμή με βόμβα υδρογόνου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Να ενώσει τους γείτονες της στην Ασία αλλά και υπερδυνάμεις με σημαντικές διαφορές μεταξύ τους «κατάφερε» ο δικτάτορας της  Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν με την πυρηνική δοκιμή βόμβας υδρογόνου  που  πραγματοποίησε σήμερα και προκάλεσε σεισμική δόνηση 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε χαρακτήρισε την δοκιμή «απολύτως απαράδεκτη», ενώ ο  Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Χ.Ρ. Μακμάστερ δήλωσε σήμερα στον ομόλογό του της Ιαπωνίας ότι οι ΗΠΑ είναι απολύτως δεσμευμένες στην υπεράσπιση της Ιαπωνίας.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν ζήτησε να δοθεί «η πιο ισχυρή» απάντηση στη Βόρεια Κορέα και ότι θα πιέσει ώστε να ληφθούν όλα τα διπλωματικά μέτρα από το Συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να απομονωθεί εντελώς η Βόρεια Κορέα.

Ουάσινγκτον και Σεούλ συζητούν επίσης το ενδεχόμενο να αναπτυχθούν στην κορεατική χερσόνησο αμερικανικά στρατεύματα.

Αλλά και η Κίνα «καταδίκασε έντονα» τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα σήμερα, καλώντας την Πιονγκγιάνγκ να «σταματήσει να επιδεινώνει την κατάσταση» με «κινήσεις που δεν είναι προς το συμφέρον της».

«Η Βόρεια Κορέα αγνόησε τη γενική αντίθεση της διεθνούς κοινότητας και πραγματοποίησε μια νέα πυρηνική δοκιμή. Η κυβέρνηση της Κίνας εκφράζει την αποφασιστική αντίθεσή της και καταδικάζει έντονα την ενέργεια αυτή», επισήμανε σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέφρασε από την πλευρά βαθιά ανησυχία για την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας.

Το υπουργείο Εξωτερικών  της χώρας  ανέφερε ότι η Βόρεια Κορέα δημιουργεί «σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια» στην περιοχή.