Η Ελευθερία της 23ης Μαρτίου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ωραία λέξη η Ελευθερία. Σου δίνει την αίσθηση μιας ανεξίτηλης δημιουργίας. Οι Έλληνες μάτωσαν και πέθαναν για την ελευθερία τους 200 χρόνια πριν. Και αυτή δεν ήταν ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά. Οι Έλληνες την τιμούν αυτή τη λέξη χρόνια τώρα και με το παραπάνω, με τη ζωή τους. Οι Έλληνες το 1821 επαναστάτησαν. Δυσβάστακτοι οι φόροι και αποτρόπαια η μεταχείριση των τούρκων είπαν. Και το είπαν και το έκαναν. Επαναστάτησαν ένοπλα και ελευθερώθηκαν. Σκότωσαν και σκοτώθηκαν. Όλοι τότε έχασαν και θυσίασαν για να είμαστε σήμερα εμείς εθνικά ελεύθεροι.

Ο κόσμος άλλαξε, η Ευρώπη άλλαξε, πέρασαν 200 χρόνια από τότε. Οι φόροι άλλαξαν χέρια, η μεταχείριση άλλαξε μορφή και κέντρα επιρροής. Η ένοπλη επανάσταση στη συνείδησή μας ανήκει πλέον σε περασμένες εποχές. Και ορθώς ανήκει εκεί. Η σημερινή ανάγκη του ελληνικού έθνους παραμένει η λέξη “ελευθερία”, αλλά δεν εκφράζεται μέσα από τη λέξη “επανάσταση” όπως το 1821, αλλά μέσα από τη διαχρονική λέξη “δικαίωμα” το 2021. Γιατί σήμερα είμαστε ένα συνταγματικά και δημοκρατικά ανεξάρτητο κράτος. Δικαίωμα στην πολιτική και οικονομική ανεξαρτησία, δικαίωμα στην διασφάλιση της δημοκρατίας, δικαίωμα στην εθνική ασφάλεια, δικαίωμα στην ισονομία και στην αξιοκρατία, δικαίωμα στην υγεία, δικαίωμα στην αλήθεια και στην ελευθεροτυπία, δικαίωμα στην παιδεία. Δικαίωμα να λέμε ότι είμαστε Έλληνες, χωρίς το παρόν μας να ντρέπεται για το παρελθόν που τόσο θαυμάζει και τιμά.

Αν η σημερινή Τουρκία μας εκβίαζε, λέγοντας, δώστε μας τώρα αμέσως το Καστελόριζο, γιατί αλλιώς θα σας κάνουμε πόλεμο, η απάντηση του επίσημου ελληνικού κράτους θα ήταν: “να υπογράψουμε πρώτα ένα μνημόνιο συνεργασίας”; Φυσικά και δεν θα ήταν αυτή η απάντηση. Αλλά ακόμα και αν ήταν, δεν θα ήταν απάντηση των Ελλήνων αυτής της ημέρας του έτους, της 23ης Μαρτίου. Ο πόλεμος αλλάζει μορφές μα οι νεκροί πάντα μένουν. Η φυλακή του Κολοκοτρώνη βρίσκεται ακόμα εκεί και εδώ.

Η Ελευθερία δεν ήταν ούτε τότε, ούτε σήμερα δωρεάν.

Η Ελευθερία δεν απολαμβάνει εκτίμησης όταν είναι δανεική.

Η Ελευθερία οφείλει και πρέπει να είναι καθολική.

Τιμή στους Εθνικά Ελεύθερους Μεσσήνιους της 23ης Μαρτίου του 1821, χρόνια πολλά στους Ηθικά και Οικονομικά Ελεύθερους Μεσσήνιους της 23ης Μαρτίου των ερχόμενων ετών. Ωραία λέξη η Ελευθερία.

Χειλάς Θ. Παναγιώτης
Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμάτας