Η Καλαμάτα στο Δίκτυο των Δήμων «Climanet» για την κλιματική ουδετερότητα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στην ίδρυση του Δικτύου με την επωνυμία Climanet προχώρησαν την π. Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023, οι έξι Ελληνικοί Δήμοι (Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Καλαμάτας, Τρικκαίων, Κοζάνης, Ιωαννίνων) και η Λεμεσός από την Κύπρο, που μετέχουν στην Ευρωπαϊκή Αποστολή των 100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων της Ευρώπης ως το 2030.

Η πανηγυρική εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε στο Νησί των Ιωαννίνων και σε αυτή παραβρέθηκαν εκπρόσωποι τοπικών φορέων, ενώ μέσω τηλεδιάσκεψης χαιρέτησαν τις εργασίες δύο Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Τον Δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο, εκπροσώπησε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης.

Οι έξι Ελληνικές πόλεις και η Λεμεσός αναλαμβάνουν να ηγηθούν της μεγάλης προσπάθειας που ξεκίνησε η Ευρώπη και να καταστούν κλιματικά ουδέτερες ως το 2030 με σκοπό το ίδιο μοντέλο να ακολουθήσουν κι άλλες πόλεις στη συνέχεια.

Παρόντες στην ιδρυτική υπογραφή του Δικτύου ήταν ο δήμαρχος Τρικάλων και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, ο αντιδήμαρχος Αθήνας Χρήστος Τεντόμας, ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Μιχάλης Κούπκας, ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Νικόλαος Μπασακίδης και ο δημοτικός σύμβουλος Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Δήμου Λεμεσού Χάρης Τρίκης.

Τα προγράμματα που υλοποιεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος για την εξοικονόμηση ενέργειας παρουσίασε η Γενική Γραμματέας Αλεξάνδρα Σδούκου η οποία έκανε γνωστό ότι θα διατεθούν το επόμενο διάστημα 100 εκατομμύρια για να χρηματοδοτηθούν ενεργειακές κοινότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού Ευθύμιος Μπακογιάννης τόνισε ότι η δικτύωση στην οποία προχωρούν οι έξι ελληνικές πόλεις μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και για τις υπόλοιπες της Ευρώπης.