Η  κυβέρνηση σας οφείλει  να αποζημιώσει τους ελαιοπαραγωγούς

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Αφήστε τις δικαιολογίες   κ. υπουργέ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  ότι φταίει η κλιματική αλλαγή για την καταστροφή των ελαιοπαραγωγών  και αναλάβετε τις ευθύνες σας. Την κύρια ευθύνη για την τεράστια οικονομική  ζημιά που   υπέστησαν οι ελαιοπαραγωγοί  λόγω της ποσοτικής μείωσης της παραγωγής τους και της ποιοτικής υποβάθμισης του προϊόντος  την έχει η κυβέρνηση σας κ. Αραχωβίτη διότι:

Επέδειξε επί 3 χρόνια χαρακτηριστική ανικανότητα και αδιαφορία  με αποτέλεσμα να καταστραφεί το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών και το 2016 και το 2018.

Αγνόησε κ. υπουργέ  η κυβέρνηση σας τις κραυγές αγωνίας και των υπηρεσιακών παραγόντων  και των αγροτών. Με συνέπεια να μην εγκριθεί έγκαιρα το πρόγραμμα της δακοκτονίας παρότι  ότι οι κλιματολογικές συνθήκες το 2016 και το 2018 ήταν ευνοϊκότατες για δακοπροσβολή. Αγνόησε   επιδεικτικά και τις δικές μου επιστολές στις 18/4/2016, στις 22/5/2017, στις 15/5/2018 και στις 25/6/2018, με τις οποίες ζητούσα να τροποποιηθεί το άρθρο 44 του Ν. 4325/2015, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στις  οικονομικές επιτροπές κάθε περιφέρειας να αναθέτουν στους προσωρινούς μειοδότες την εκτέλεση του προγράμματος δακοκτονίας εφόσον δεν έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικοί διαγωνισμοί. Όταν χρειάζονται 3 χρόνια κ. υπουργέ για  να επικαιροποιήσετε ένα έτοιμο άρθρο όπως είναι το άρθρο 44 του Ν. 4325/2015 τότε δεν έχετε καμία δικαιολογία.

Γιατί εφαρμόζετε    μνημονιακές πολιτικές οι οποίες έχουν οδηγήσει σε μεγάλη μείωση των κονδυλίων για τη δακοπροστασία με αποτέλεσμα: οι παγίδες να έχουν περιοριστεί στο 50%, αλλά και οι γεωπόνοι δακοκτονίας να έχουν μειωθεί επίσης κατά 50% σε σχέση με το 2010  . Επίσης η δυνατότητα των γεωπόνων να πηγαίνουν για έλεγχο στο διάστημα των 5-6 μηνών που προσλαμβάνονται για τη δακοκτονία έχει περιοριστεί στις 27 ημέρες.

Συνεπώς αφήστε τις δικαιολογίες  κ. υπουργέ ότι φταίει μόνο η κλιματική αλλαγή . Η κυβέρνηση σας έχει την κύρια και βασική ευθύνη για την καταστροφή .  

Για αυτό έχει υποχρέωση να αποζημιώσει τους ελαιοπαραγωγούς από εθνικά  και κοινοτικά κονδύλια στο 100%  της μείωσης του εισοδήματος  που έχουν υποστεί   .

Τέλος κ. υπουργέ οφείλετε να ακούσετε τους συναδέλφους σας γεωπόνους υπηρεσιακούς παράγοντες και  να υλοποιήσετε επιτέλους όλες τις προτάσεις τους για τη βελτίωση της δακοκτονίας .

 

Το Γραφείο Τύπου

Θανασης Πετρακος

Υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου