Η Μακαρονάδα της Ισότητας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Καλαμάτας, σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος – παράρτημα Μεσσηνίας, διοργανώνουν σήμερα Σάββατο 5 Οκτωβρίου στις 12:00 το μεσημέρι, τη δράση “STREETCOOKING”- «ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΔΡΟΜΟΥ», στην Κεντρική Πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου της Καλαμάτας.

Στην εκδήλωση, άνδρες σεφ θα δημιουργήσουν τη «Μακαρονάδα της Ισότητας», η οποία θα διανεμηθεί δωρεάν. Η δράση αποσκοπεί στην άρση των στερεοτύπων και των κοινωνικά κατασκευασμένων διαφορών ανάμεσα στα φύλα, έτσι όπως διαπιστώνονται σε πολλά επίπεδα, όπως στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα, στον διαχωρισμό των επαγγελμάτων σε αντρικά και γυναικεία, στο ιδεολογικό επίπεδο των νοοτροπιών/αντιλήψεων για τη «φύση» και τους «ρόλους» των δύο φύλων, στο χώρο της οικογένειας και της καθημερινής ζωής, με τη συσσώρευση των υποχρεώσεων της οικογενειακής φροντίδας στους ώμους των γυναικών, αλλά και με τη δημιουργία κοινωνικών ταυτοτήτων φύλου στις διαφορετικές αρμοδιότητες και υποχρεώσεις ενός σπιτιού, και τέλος στην εκπαίδευση και στην απασχόληση.
«Σπάμε τα έμφυλα στερεότυπα και οι άνδρες μαγειρεύουν για τις γυναίκες», καταρρίπτοντας τη συλλογική νοοτροπία του προτύπου ότι η κουζίνα είναι γένους θηλυκού.
Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται σε γενικότερο πλαίσιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας, με σκοπό τη μετάδοση ενός μηνύματος ισότητας των φύλων, καθώς και την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας στην έμφυλή της διάσταση.
Σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε ότι το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών συμπλήρωσε 6 χρόνια λειτουργίας, 6 χρόνια προσφοράς στην τοπική κοινωνία. Ο απολογισμός της δράσης του ήταν εντυπωσιακός. Στόχος του είναι η θεμελίωση της ισότητας των δύο φύλων, αλλά και η προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών.Ο Δήμαρχος τόνισε ότι ο Δήμος Καλαμάτας στηρίζει αυτήν την προσπάθεια και στο επόμενο διάστημα θα προκηρύξει την πλήρωση μιας θέσης νομικού, που είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του Κέντρου, ενώ θα εξετάσει τη μεταστέγασή του σε πιο κατάλληλο χώρο. Ο Θ. Βασιλόπουλος κάλεσε τους Καλαματιανούς να μετάσχουν στην εκδήλωση streetcooking.

Ακολούθως, τα στελέχη του Κέντρου Δήμητρα Μιχαλοπούλου και Σοφία Κατσίποδα μίλησαν για την εκδήλωση και για τη δράση του Κέντρου.