Η μεγαλύτερη πολική αποστολή στην ιστορία: κλειδί για την καλύτερη κατανόηση και επίλυση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ξεκίνησε η μεγαλύτερη πολική αποστολή στην ιστορία!

Το Σεπτέμβριο του 2019, το Γερμανικό πλοίο παγοθραυστικής έρευνας Polarstern έβαλε πλώρη για τον Αρκτικό Ωκεανό όπου και θα ξεκινήσει τις διεργασίες του, χρονικής διάρκειας ενός έτους. Ο στόχος της αποστολής MOSAiC (Multidisciplinary drifting Observatory for the Study of Arctic Climate) είναι να πάρει την πιο κοντινή ματιά στον Αρκτικό Ωκεανό, έχοντας επίκεντρο την υπερθέρμανση του πλανήτη, ώστε να αποκτήσει θεμελιώδεις γνώσεις, βασικές για την καλύτερη κατανόηση της παγκόσμιας αλλαγής του κλίματος.

Εκατοντάδες ερευνητές από 19 χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Καναδά, Κίνα, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Ιαπωνία, Κορέα, Νορβηγία, Πολωνία, Ρωσία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ολλανδία, ΗΠΑ) συμμετέχουν σε αυτή την εξαιρετική προσπάθεια. Ακολουθώντας τα βήματα της πρωτοποριακής αποστολής του Fridtjof Nansen με το ξύλινο ιστιοπλοϊκό σκάφος Fram το 1893-1896, η αποστολή MOSAiC θα φέρει ένα σύγχρονο ερευνητικό παγοθραύστη κοντά στον βόρειο πόλο για ένα ολόκληρο έτος, για πρώτη φορά σε πολικό χειμώνα. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 140 εκατομμύρια €.  Τα δεδομένα που συλλέγονται θα χρησιμοποιηθούν από επιστήμονες σε όλο τον κόσμο για να αναλάβουν την έρευνα για το κλίμα σε ένα εντελώς νέο επίπεδο.

Με επικεφαλής τον επιστήμονα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης Markus Rex, και με επικεφαλής τον Klaus Dethloff και τον Matthew Shupe, το MOSAiC πρωτοπορεί στο Ινστιτούτο Alfred Wegener, στο κέντρο Helmholtz Polar and Marine Research (AWI). Ο Matt Shupe, ερευνητής με την NOAA και το Συνεργατικό Ινστιτούτο Έρευνας για τις Περιβαλλοντικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και συμπρωταγωνιστής της αποστολής, δήλωσε:

«Η εκτόξευση ήταν το αποκορύφωμα μιας δεκαετίας ονείρων, σχεδιασμού και συνεργασίας ώστε να γίνει αυτή η αποστολή πραγματικότητα. Ήταν τόσο μακρύς δρόμος για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο και έτσι να δούμε τελικά τα πράγματα να εκδηλώνονται, γεγονός που θα δώσει σε όλους μας την ευκαιρία για μια μεγάλη εκπνοή, για χαλάρωση λίγο, ίσως και ηρεμία – τουλάχιστον διανοητικά – για να απορροφήσουμε όλα αυτά»

«Υπήρξαν πολλά που στάθηκαν εμπόδιο σε αυτή την αποστολή μας για την ματαίωση των σχεδίων μας, όμως κανείς δεν τα παράτησε…», δήλωσε, επίσης, ο Markus Rex του Ινστιτούτου Alfred Wegener, επικεφαλής της αποστολής MOSAiC.

 

 

Home