Καλαμάτα και Τρίπολη κοιτάζουν… με μισό μάτι τα Καλάβρυτα! «Nτουφεκιές» για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Όλα δείχνουν ότι θα γίνουμε από… πολλά χωριά χωριάτες στην Πελοπόννησο, με αφορμή τις εκδηλώσεις που θα γίνουν το 2021 με αφορμή την συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση! Και αυτό γιατί πολλές περιοχές στον Μωριά διεκδικούν… την έναρξη του επαναστατικού αγώνα! Και πολλοί φυσικά αμφισβητούν το γεγονός πως ο Παλαιών Πατρών Γερμανός στην Αγία Λαύρα κήρυξε την επανάσταση και «έδωσε το σύνθημα»!

Προ ημερών έγινε γνωστό ότι στην Αχαΐα τριμελής επιτροπή, με επικεφαλής τον δήμαρχο Θανάση Παπαδόπουλο και μέλη τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Θεόδωρο Νασιώτη και τον ειδικό σύμβουλο Ανδρέα Φούρα, αναλαμβάνει δράση για τους εορτασμούς του 2021.

Μάλιστα τα μέλη της Επιτροπής πήγαν και στην Τρίπολη, πριν μερικές ημέρες όπου τους υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, οι ομόλογοί του από την Τρίπολη (Κώστας Τζιούμης), την Πύλο (Παναγιώτης Καρβέλας) και το Αίγιο (Δημήτρης Καλογερόπουλος) και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Νικόλαος Ζαχαριάς.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η σύνδεση των πέντε πόλεων εν όψει της επετείου 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Καθεμιά από τις πόλεις αυτές αντιστοιχίζονται σημαντικά ιστορικά γεγονότα, το Αίγιο με τη μυστική συνέλευση της Βοστίτσας, τα Καλάβρυτα με την έναρξη του Αγώνα και την Ορκωμοσία στη Μονή Αγίας Λαύρας, την Καλαμάτα ως πρώτη απελευθερωμένη πόλη στις 23/3/1821, την Τρίπολη με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και την Πύλο με τη ναυμαχία του Ναβαρίνου.

Όμως κατά την συνάντηση φάνηκε ξεκάθαρα πως  η κίνηση των δημάρχων της Πελοποννήσου είναι μια κίνηση η οποία βάζει την πόλη των Καλαβρύτων σε δεύτερη μοίρα, σε σχέση με την Καλαμάτα, στο πρόγραμμα των εορτασμών που πρόκειται να ανακοινωθούν σύντομα.

Είναι δηλαδή μια πολιτική πρωτοβουλία στην οποία την πρωτοκαθεδρία διεκδικεί η πόλη της Καλαμάτας, με στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου η οποία εδώ και χρόνια προσπαθεί να καθιερωθεί στον ιστορικό χάρτη της νεότερης Ελλάδας ως η πρώτη πόλη η οποία απελευθερώθηκε από τους Οθωμανούς (23/3/1821). Δηλαδή δύο ημέρες μετά την κήρυξη της επανάστασης στην Αγία Λαύρα.

Γι’ αυτό άλλωστε και τα Καλάβρυτα δεν εκπροσωπήθηκαν, σε υψηλότερο επίπεδο δημάρχου, κατά την πρόσφατη συνάντηση της Τρίπολης. Ο Θανάσης Παπαδόπουλος πάντως… δεν πρόκειται να καθίσει με σταυρωμένα χέρια.

Σύμφωνα με τη γραμμή που χαράσσει η νέα δημοτική αρχή, πρωτεύοντα ρόλο στις επόμενες κινήσεις είναι η ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών με την νέα Περιφερειακή Αρχή προκειμένου να καλυφθεί το χαμένο έδαφος (Δήμος Καλαμάτας και Περιφέρεια Πελοποννήσου προετοιμάζονται επί τριετία για τον σκοπό αυτό) με άξονα την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης των Καλαβρύτων η οποία προηγήθηκε -ιστορικά- της Καλαμάτας.

Ο ρόλος του Ανδρέα Φίλια

Μάλιστα ο νέος Δήμαρχος Καλαβρύτων και πρώην βουλευτής, βλέπει με θετικό μάτι τον ορισμό, εκ μέρους του νέου περιφερειάρχη κ. Φαρμάκη, ενός Καλαβρυτινού στην καταγωγή Περιφερειακού Συμβούλου, του Ανδρέα Φίλια, ως υπεύθυνου για τις εκδηλώσεις από την Εθνική Παλιγγενεσία. Επίσης θετικά κρίνεται η ένταξη των Καλαβρύτων και της Ι.Π. του Μεσολογγίου, από την νέα ηγεσία της ΠΔΕ, στις δύο πόλεις της Δυτικής Ελλάδος που θα είναι το επίκεντρο των εκδηλώσεων, το 2021, για τα 200 χρόνια από την έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα.

Τέλος, η γνωριμία του κ. Φούρα με την κεντρική συντονίστρια των εκδηλώσεων σε επίπεδο κυβερνητικό, τη Γιάννα Αγγελοπούλου και η κοινή εμπειρία και επαφή τους το 2004, όταν διέθεταν κομβικό ρόλο στην διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, είναι ένα κεφάλαιο που θα αξιοποιήσουν τα Καλάβρυτα. Όμως από την άλλη είναι βέβαιο πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα αντιδράσει. Και όλοι γνωρίζουμε πως το «λόμπι» των Αρκάδων και των Μεσσηνίων είναι πολύ ισχυρό και πολλάκις έχει δείξει τα «δόντια» του στην Αχαΐα!

Πηγή: dete.gr