Καλαμάτα: Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Διευρυμένη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Καλαμάτας πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024, στο Δημαρχείο Καλαμάτας. Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση του Οργάνου για το 2024, υπό την Προεδρία του νέου Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας, Παντελή Δρούγα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων.

Θ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: “ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ – ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ”

Ο Δήμαρχος, Θανάσης Βασιλόπουλος, υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά δημιουργήθηκε αυτόνομη Αντιδημαρχία Πολιτικής Προστασίας και Δημοτικής Αστυνομίας, καθώς η Δημοτική Αρχή τοποθετεί σε πρώτη προτεραιότητα τα θέματα που άπτονται της κλιματικής αλλαγής, και των ακραίων καιρικών συνθηκών, με στόχο πάντα την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών. Επανέλαβε την ετοιμότητα στην οποία βρίσκονται οι Υπηρεσίες του Δήμου ώστε να συνδράμουν άμεσα σε ενδεχόμενα περιστατικά, και υπενθύμισε ότι ο Δήμος διαθέτει 2 αλατιέρες για τον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου, και των Αρφαρών, ώστε να συνδράμει σε οποιαδήποτε κρίσιμη κατάσταση.

Π. ΔΡΟΥΓΑΣ: “ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΠΟΛΕΜΕΣ”

Στην πρόσφατη κακοκαιρία των τελευταίων ημερών αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Δημοτικής Αστυνομίας, Παντελής Δρούγας, επισημαίνοντας ότι ο Δήμος ανταποκρίθηκε στο 100% στα μικροπροβλήματα που παρουσιάστηκαν. Ενημέρωσε τους παριστάμενους για την εγκύκλιο του Υπουργείου στις περιπτώσεις ενδεχόμενων ακραίων φαινομένων. Ο Δήμος Καλαμάτας έχει ήδη προμηθευτεί 5 τόνους αλάτι για εκχιονισμό του ορεινού οδικού δικτύου, όπου χρειαστεί. Επεσήμανε την καθοριστική όπως είπε συμβολή των εθελοντικών οργανώσεων στις περιπτώσεις αντιμετώπισης κινδύνων που προέρχονται από χιονόπτωση ή πλημμύρες.

Στη διευρυμένη σύσκεψη συμμετείχαν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ο Αναπληρωτής Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μεσσηνίας, πύραρχος Χρήστος Μπάρκας, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, αντιπύραρχος  Παναγιώτης Παπανικολάου. Ο κ. Μπάρκας επισήμανε και τις περιοχές υψηλού κινδύνου στον Δήμο Καλαμάτας ενόψει κακοκαιρίας. Περιοχές που επικεντρώνονται στον ορεινό όγκο του Ταΰγέτου, από τους πέντε δρόμους μέχρι και τα όρια του νομού με τη Λακωνία, στην περιοχή Σιλίμποβες. Καθώς και τις περιοχές της Αλαγονίας, Πηγών, Λαδά, Καρβέλι, Αράχωβα, Δενδρά, Αλτομιρά, Κρύα Βρύση, Ελαιοχώρι, Άνω Αρφαρά, Πολιανή, Άνω Βρομόβρυση, Πελεκητό. Επίσης, τόνισε ότι σε περιπτώσεις αυξημένης ετοιμότητας διατίθενται περισσότερα οχήματα, αυξάνονται οι δυνάμεις και διατίθενται και περιπολικά τόσο στην Αλλαγή όσο και στην περιοχή της Αρτεμισίας αλλά και στην περιοχή του Λυκόδημου.

Με τη σειρά του ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, αναφέρθηκε στα επικαιροποιημένα σχέδια Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών με την κωδική ονομασία “Βορέας”, τόνισε την καλή συνεργασία και συντονισμό με τους προέδρους των ορεινών Κοινοτήτων για την ενημέρωση των πολιτών, ενώ υπενθύμισε ότι η Πυροσβεστική διαθέτει ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα, που σε συνδυασμό με τα μηχανήματα έργου που διαθέτει ο Δήμος Καλαμάτας μπορούν να αντιμετωπίσουν όλα τα ενδεχόμενα περιστατικά.

Στο πρόβλημα με τα ξηρά πλατάνια που υπάρχουν στην περιοχή του Ταΰγέτου, και σε εργολαβία κοπής τους και απομάκρυνσης που πρέπει να γίνει, αναφέρθηκε ο Δασάρχης Καλαμάτας ο Σπύρος Κατσίποδας.

Σε περίπτωση ακραίων θερμοκρασιών και ψύχους θα ανοίγουν οι χώροι που διαθέτει ο Δήμος στην Α’ και Β’ Λέσχης Φιλίας (πρώην ΚΑΠΗ), επισήμανε από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας, Αναστάσιος Σκοπετέας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Μεσσηνίας, Μανώλης Σκουράκης, εκπρόσωπος της 120 ΠΕΑ ο Επισμηναγός Ηλίας Σακκάς, που δήλωσε η 120 ΠΕΑ διαθέτει εκσκαφέα, που μπορεί να συνδράμει σε περίπτωση που απαιτηθεί.

Επίσης συμμετείχαν οι Διευθυντές των Υπηρεσιών Καθαριότητας, Πρασίνου, Δημοτικής Αστυνομίας, και οι Αντιδήμαρχοι Ανδρέας Καραγιάννης και Αναστάσιος Σκοπετέας.

Στη σύσκεψη τοποθετήθηκαν και οι εκπρόσωποι των εθελοντικών οργανώσεων καθώς και του Ερυθρού Σταυρού, αλλά και Πρόεδροι Κοινοτήτων.