ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1821-Δρόμοι Ελευθερίας: Επιτυχής η εκδήλωση στη Μονή Βελανιδιάς

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020 η εκδήλωση στην ιστορική Μονή της Βελανιδιάς. Αυτή ήταν η δεύτερη δράση στον χώρο στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Καλαμάτα 1821: Δρόμοι Ελευθερίας». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και από το 2ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας και περιελάμβανε τη συμμετοχή των Πολιτιστικών Συλλόγων Κουταλά και «Αινούντες».

Πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και έδωσε το παρών στη θεία λειτουργία όπου έψαλλαν μέλη του Βυζαντινού Χορού «Αινούντες». Οι παρευρισκόμενοι ακολούθησαν ευλαβικά τις υποδείξεις των υπευθύνων που απορρέουν από τα έκτακτα υγειονομικά πρωτόκολλα. Συνακόλουθα, στο εσωτερικό της εκκλησίας υπήρξε περιορισμένος αριθμός πιστών ενώ όσοι βρέθηκαν στον προαύλιο χώρο της Μονής έφεραν προστατευτική μάσκα.

Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κουταλά μοίρασε παραδοσιακά εδέσματα (λαλάγγια, καρυδόπιτα, κουραμπιέδες) στον κόσμο και στη συνέχεια ο υπεύθυνος της Μονής Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Χριστοφόρος Νταμάτης μίλησε για την ιστορία του μοναστηριού και ξενάγησε τον κόσμο στο κελί του Παπαφλέσσα καθώς και σε παρακείμενο χώρο όπου εν είδει λαογραφικού μουσείου εκτίθενται αντικείμενα από την καθημερινή ζωή την εποχή της επανάστασης.