Καμπανάκι Κ. Γυφτάκη: Διαλύεται η κτηνοτροφία και παράγουμε λιγότερο σιτάρι πλέον

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Καταστροφικά μέτρα για τους ανθρώπους του μόχθου επιβάλλουν οι δανειστές.

Κουδούνι αφύπνισης έχει στείλει καιρό τώρα ο Πρόεδρος Κτηνοτρόφων Μεσσηνίας Κώστας Γυφτάκης για το μέλλον του κλάδου σε συνεντεύξεις του.

Μάλιστα σε συνέντευξη του εδώ και στην εκπομπή ΠΡΩΙΝΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ αποκάλυψε ότι παράγουμε λιγότερο σιτάρι ως βασικό στοιχείο για το ψωμί σε ποσοστό 40% και το υπόλοιπο το εισάγουμε από Ουκρανία και Ρωσία όποτε αν αυτές οι αγορές σε περίπτωση κρίσης βάλουν περιορισμούς θα υπάρξει μείζον θέμα…
Σκοπιμότητες πρέπει να εξυπηρετούν τα προαπαιτούμενα που θέτουν οι εκβιαστές-δανειστές μας για τους αγρότες, αν αληθεύουν οι πληροφορίες που θέλουν να επιβάλλεται στους αγρότες αύξηση του Φ.Π.Α., ένταξη στον ασφαλιστικό κλάδο των ελεύθερων επαγγελματιών, στο ΤΕΒΕ δηλαδή, κατάργηση της επιδότησης για το πετρέλαιο και τόσα άλλα που βάζουν θηλιά στο λαιμό των αγροτών και των κτηνοτρόφων.

Ο πρωτογενής τομέας είναι η πεμπτουσία της ύπαρξης της χώρας μας και αυτό ίσως θα έπρεπε να το γνωρίζουν οι δανειστές, οι οποίοι μάλλον θα πρέπει να εξυπηρετούν σχέδια άλλων μεγάλων εταιρειών, προκειμένου να επιβάλλουν μέτρα στους κτηνοτρόφους και τους αγρότες τέτοια, που να τίθενται φραγμοί στην ανανέωση των ανθρώπων που πρόκειται να ασχοληθούν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Γιατί παραμένει το ερώτημα αν κάποιος νέος θα αποφασίσει να ασχοληθεί με την κτηνοτροφία και τη γεωργία, όταν ξέρει ότι δεν πρόκειται να δει άσπρη μέρα με βάση τα μέτρα που προτείνουν οι δανειστές μας.

Δεν είναι δυνατόν τα μέτρα για την αγροτιά και τους κτηνοτρόφους να είναι οριζόντια. Με δεδομένο ότι οι κτηνοτρόφοι αυτά τα τελευταία πέντε χρόνια δυσκολεύονται ακόμα και την τροφή των ζώων τους να προμηθευτούν, με δεδομένο ότι η τιμή του γάλακτος αντί να ανεβαίνει έχει πάρει την κατιούσα –και άμα θέλεις αυτή την τιμή ειδάλλως το γάλα μπορείς να το χύσεις, λένε πολλές γαλακτοβιομηχανίες στους κτηνοτρόφους- δεν είναι δυνατόν να υποστούν και άλλες περικοπές στο πενιχρό έτσι κι αλλιώς εισόδημά τους. Τα ίδια ισχύουν και για τους γεωργούς, οι οποίοι με τα μέτρα που προτείνουν οι δανειστές μας δεν θα έχουν το δικαίωμα στην επιδότηση του πετρελαίου στα τρακτέρ τους, με αποτέλεσμα το κόστος παραγωγής να είναι πολύ μεγάλο.

Η κυβέρνηση οφείλει να αντισταθεί σθεναρά στα ανήκουστα μέτρα που θέλουν οι δανειστές μας να επιβάλουν στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Ενδεχομένως θα πρέπει να βρει άλλα ισοδύναμα μέτρα που θα αντισταθμίζουν τα ποσά που ενδεχομένως θα χρειαστεί να εισρεύσουν στα ταμεία του κράτους.

Ας το πάρουν όλοι είδηση. Οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας. Και οφείλουν όλοι να την προστατεύουν. Γιατί αν εξαφανιστεί η γεωργία και η κτηνοτροφία, το πιθανότερο είναι να εξαφανιστεί και αυτή η χώρα. Δεν είναι δυνατόν όλοι να ζούμε από τον τουρισμό. Η ενδοχώρα πρέπει και μπορεί να ζήσει από τον πρωτογενή τομέα. Που είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία.

ΓΙΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ