Καρπούζι και παραλία στην ΤΡΙΦΥΛΙΑ η νέα μόδα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ακούγεται cult αλλά έχει πλάκα. Οι νέοι αγρότες με κέφι κάποιες φορές κάνουν πάρτι και κερνάνε δωρεάν καρπούζι και θεάματα! Πάνω που λέγαμε να ξεκινήσουμε τις βουτιές μας στις παραλίες της δυτικής Πελοποννήσου…

Η αφορμή 
Η Γιορτή Καρπουζιού στον Αγρίλη ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ μπορεί να μην διοργανώνεται αλλά η φιλοξενία υπάρχει από τους παραγωγούς της περιοχής. Οι παραγωγοί αν το ζητήσετε ως επισκέπτης σας δίνουν λίγο δείγμα των προϊόντων τους (κρασί, λάδι, ελιές, κηπευτικά), τα καρπούζια θα τεμαχίζονται επιτόπου για γευσιγνωσία, αν βρεθείτε κοντά σε παραθαλάσσιο χωράφι.

Παραλίες 
Βουτιά κι απόλαυση η δυτική ακτογραμμή της Πελοποννήσου. Αν όμως κατεβείτε στην περιοχή από Καρύταινα-Ανδρίτσαινα, το πρώτο σας μπάνιο θα το κάνετε στον κόλπο της Κυπαρισσίας, π.χ. στο Καλό Νερό, ή πιο κάτω, στην αμμουδιά του Λαγκουβάρδου, στο Στόμιο, στην οργανωμένη Sani Paradise, στο νεανικό Καρτελά και φυσικά στη διάσημη –γι’ αυτό και πολυσύχναστη– Βοϊδοκοιλιά.

Sightseeing 
Φτάνοντας στην Κυπαρισσία, αναζητήστε κάτω από το Κάστρο τα καλντερίμια της Απάνω Πόλης και –γιατί όχι;– «τσακίστε» γουρουνοπούλα σε κάποια από τις ψησταριές. Στη Χώρα Τριφυλλίας θα βρείτε τα ανάκτορα του Νέστορα και το αντίστοιχο μουσείο. Τα πιο cult συναπαντήματα, πάντως, σας περιμένουν στα Φιλιατρά –τα οποία διαθέτουν το δικό τους… Πύργο του Άιφελ– και στον γειτονικό Αγρίλη στο Κάστρο των Παραμυθιών, όπου ο γλύπτης Μπάμπης Φουρναράκης έχει σμιλέψει στιγμές από την ελληνική μυθολογία και ιστορία σε αγάλματα και τοιχογραφίες! Κι αν σας πάρει η… κατηφόρα, μην τραβήξετε χειρόφρενο. Πάντα αξίζει μια βόλτα στη γραφική Πύλο και τη Μεθώνη με τα κάστρα τους.

Για φυσιολάτρες 
Δεν υπάρχει πιο δροσερή εμπειρία από τη διάσχιση του φαραγγιού της Νέδας. Ακόμα, πάντως, κι αν δεν είστε πολύ της πεζοπορίας, ανεβείτε τουλάχιστον ως τους καταρράκτες. Για birdwatching πάρτε κιάλια κι αναζητήστε ερωδιούς στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας. Στην επόμενή μας επίσκεψη, ωστόσο, θα θέλαμε ν’ ανακαλύψουμε και το πυκνό δάσος βελανιδιάς στο οροπέδιο της Μάλης.

Ιωάννης Μποζίκας