Κορονοϊός: 35 νέα κρούσματα στην Ελλάδα! 530 συνολικά

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Έφτασαν τα 530 τα κρούσματα στην Ελλάδα. 13 οι νεκροί στην χώρα μας μέχρι στιγμής από τον κορονοϊό. Ψυχολογικά φορτισμένος ο Τσιόδρας και κραυγή απόγνωσης για σεβασμό των μέτρων.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ενημέρωσαν όπως κάθε μέρα για την κατάσταση.

35 είναι τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα τις τελευταίες ώρες φτάνοντας έτσι συνολικά τα 530. 98 κρούσματα έχουν απροσδιόριστη πηγή μετάδοσης. Ο μέσος όρος ηλικίας των νεκρών είναι τα 76 έτη.

100 νοσηλεύονται και 18 είναι διασωληνωμένοι συνολικά αυτή τη στιγμή ενώ άλλοι θα χρειαστεί να διασωνηλωθούν τις επόμενες ημέρες, κάτι που προκύπτει από το ποσοστό των ανθρώπων που είναι σε κρίσιμη κατάσταση μέχρι στιγμής, σε σχέση με το πόσοι έχουν νοσήσει.

Από τους 13 νεκρούς στην χώρα μας οι 12 είχαν σοβαρά νοσήματα, ενώ ο άλλος ήταν άνω των 80 ετών. Μόνο μία από τους νεκρούς ήταν γυναίκα.

Ο κ. Τσιόδρας μίλησε ξεκάθαρα για έναν “ύπουλο εχθρό” που όχι μόνο δεν σέβεται ηλικίες και σύνορα, αλλά δεν σέβεται και αυτούς που… δεν τον υπολογίζουν.

Έκκληση προς τους καπνιστές

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κύριος Τσιόδρας στους καπνιστές και άφησε να εννοηθεί ότι πιθανότατα είναι πιο ευπαθείς όσον αφορά τον covid 19, καθώς φαίνεται να έχουν αυξημένα επίπεδα του υποδοχέα που τους κάνει πιο ευπαθείς στον κορονοϊό. Αναφερόμενος στους υγιείς καπνιστές είπε ότι γνωρίζουμε ότι ούτως ή άλλως είναι πιο ευάλωτοι στις λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας για τον κορονοϊό έκανε για μία ακόμη φορά έκκληση σε όλους όσους συρρέουν στα νοσοκομεία χωρίς ιδιαίτερο λόγο τονίζοντας πως «τα νοσοκομεία είναι χώροι ιεροί που πρέπει να νοσηλεύσουν και να περιθάλψουν κι άλλους ασθενείς πέραν του κορονοϊού».

“Έσπασε” ο Τσιόδρας

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ήταν φανερά φορτισμένος στην ενημέρωση, καθώς σε πολλά σημεία κόμπιαζε και του έβγαιναν δύσκολα οι λέξεις.

Για μια ακόμα φορά απηύθυνε κραυγή αγωνίας προς όλους τους πολίτες ώστε να σεβαστούν τα μέτρα πρόληψης και τα όσα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας δάκρυσε όταν μίλησε για τις απώλειες των  συμπολιτών μας, των γιαγιάδων και των παππούδων όπως είπε, τονίζοντας ότι η ανθρώπινη ζωή είναι πολύτιμη.
Αναφερόμενος σε μια επιστολή που έλαβε από συνάδελφό του, όπου του επεσήμανε ότι «γίνεται πολλή φασαρία για μερικούς υπερήλικες», ο κ. Τσιόδρας δεν άντεξε την συγκίνηση και απευθυνόμενος στους Έλληνες πολίτες να λέει πόσο πολύτιμοι είναι οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας.

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως είναι κρίμα για όλους αυτούς που σέβονται το “Μένουμε Σπίτι”, να τους χαλούν την εικόνα κάποιοι που το παίρνουν αψήφιστα.

Επίσης ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει σχέδιο για ανοσία της αγέλης, όπως μπορεί να γίνεται σε άλλη χώρα. “Ανοσία της αγέλης θα ήταν καλή με ένα εμβόλιο” είπε ο εκπρόσωπος.

Χαρδαλιάς: Πριν από 24 μέρες η Ιταλία είχα τα δικά μας δεδομένα

Παίρνοντας τον λόγο ο Νίκος Χαρδαλιάς επεσήμανε πως τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας και πως οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες.

Μάλιστα για να “ταρακουνήσει” παραπάνω τους πολίτες, ανέφερε πως η Ιταλία πριν 24 μέρες είχε περίπου τα κρούσματα και τους νεκρούς που έχουμε εμείς σήμερα.

Αναφέρθηκε στις μεγάλες προσπάθειες που γίνονται για επαναπατρισμό των Ελλήνων από πολλές χώρες του εξωτερικού.

“Το τέλος είναι πιο κοντά αν κάνουμε όλοι ότι πρέπει” είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα.

“Κεραυνοί” για όσους δεν παίρνουν χαμπάρι

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως η πλειοψηφία των πολιτών δείχνει ευθύνη και ακολουθεί τα μέτρα, ωστόσο κάποιοι τα αψηφούν και πρέπει όλοι να κάνουν δική τους υπόθεση τον περιορισμό της εξάπλωσης.