Μέτρα ενίσχυσης για εργαζόμενους, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και ανέργους

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου  του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων» που υπερψηφίστηκε την Τετάρτη στη Βουλή, δόθηκε στη δημοσιότητα.

Επιπλέον μεταξύ άλλων:

— Φέρνει αλλαγές στην αδειοδότηση λειτουργίας των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία.

— Εξασφαλίζει διπλό Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα λάβουν τον Δεκέμβριο 256.525 φτωχά νοικοκυριά ενώ 482.335 είναι οι ωφελούμενοι.

— Αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για εργαζόμενους και επιχειρήσεις φέρνει από τον Ιανουάριο η μείωση 3% των ασφαλιστικών εισφορών.

— Λαμβάνεται ειδική μέριμνα στη σύνταξη χηρείας αναφορικά με τα αμφοτερόπλευρα ορφανά τέκνα.

— Προβλέπεται έκτακτο επίδομα 400 ευρώ για ενίσχυση δικηγόρων, μηχανικών και οικονομολόγων και αφορά 75.000 νέους επαγγελματίες. Βασική προϋπόθεση είναι να έχουν ενταχθεί στους πληττόμενους ΚΑΔ το διάστημα Μαρτίου – Οκτωβρίου 2020. Το κονδύλι για έκτακτη αυτή ενίσχυση θα καλυφθεί από τις εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας των παραπάνω επιστημόνων.

 

— Αυξημένο επίδομα θέρμανσης που θα ξεκινά από 80 έως και 700 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και κατόπιν συνεννόησης με την ΕΜΥ, η οποία έχει ήδη προχωρήσει σε έρευνα για τις ανάγκες θέρμανσης σε 200.000 συνολικά σημεία στη χώρα. Εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα.

— Αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες για τον μήνα Νοέμβριο

— Μεταφορά ετήσιας κανονικής άδειας έτους 2020 εργαζομένων με συμβάσεις εργασίας που τελούν σε αναστολή

 

— Καταβολή χρεωστικών υπολοίπων εκκαθάρισης εισφορών μη μισθωτών για το 2019 σε 5 δόσεις (σ.σ. μεταξύ Μαρτίου -Ιουλίου 2021).

Πηγή: aftodioikisi.gr