Μαντάς για παράταση Κτηματολογίου: Άμεση η ανταπόκριση της κυβέρνησης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Πράσινο φως έδωσε η κυβέρνηση στην παράταση για οριστικοποίηση των εγγραφών του Κτηματολογικού Γραφείου Καλαμάτας, για μετά το τέλος του τρέχοντος έτους.
Το ζήτημα είχε αναδείξει με Ερώτησή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, σημειώνοντας ότι «μέχρι σήμερα υφίστανται ακόμα εκατοντάδες δικαιώματα επί ακίνητης περιουσίας που διαχειρίζεται το Κτηματολογικό Γραφείο Καλαμάτας (οικόπεδα, διαμερίσματα, χιλιοστά σε συνιδιοκτησίες, κλπ.), τα οποία είναι χαρακτηρισμένα ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και τα οποία θα περιέλθουν οριστικά στο Δημόσιο, σε περίπτωση που δεν κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες διεκδίκησης από τους νόμιμους ιδιοκτήτες τους».

Όπως επίσης αναφέρει ο κ. Μαντάς, η εικόνα αυτή «είναι πιθανό να οφείλεται σε περιπτώσεις ιδιοκτητών που είτε δεν έχει χρειαστεί να κάνουν κάποια συναλλαγή για το ακίνητό τους, ώστε να διαπιστώσουν ότι είναι χαρακτηρισμένο ως «αγνώστου ιδιοκτήτη», είτε πιστεύουν εσφαλμένα ότι έχει γίνει ορθή αποτύπωση στους κτηματολογικούς χάρτες, χωρίς όμως αυτό πραγματικά να ισχύει». Σε περίπτωση όμως που δεν υπάρξουν αλλαγές στις κτηματολογικές εγγραφές, είναι πολύ πιθανό να χαθούν εμπράγματα δικαιώματα σε περιουσίες ή να δυσκολέψουν αισθητά οι μελλοντικές μεταβιβάσεις τους, με αποτέλεσμα μεγάλη οικονομική επιβάρυνση και ταλαιπωρία για τους δικαιούχους.

Η κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη το πρόβλημα, προχώρησε σε παράταση της σχετικής
προθεσμίας διόρθωσης των κτηματολογικών εγγραφών για ένα επιπλέον έτος, δηλαδή μέχρι τις 31/12/2021, σύμφωνα και με όσα αναφέρονται στην παράγραφο 4 του άρθρου 134 του νομοσχεδίου για τον «Εκσυγχρονισμό της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας» που ψηφίζεται αύριο στη Βουλή.

Με αυτόν τον τρόπο δίνεται σήμα σε όσους ενδέχεται είτε να ανήκουν σε αυτές τις περιπτώσεις ιδιοκτητών ακινήτων, είτε να συμμετέχουν σε συνιδιοκτησίες, να προβούν άμεσα σε έλεγχο των κτηματολογικών εγγραφών που τους αφορούν. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάποιο σφάλμα, θα μπορέσουν να προχωρήσουν στην προβλεπόμενη διαδικασία διόρθωσης και έτσι να αποφύγουν απώλεια της περιουσίας τους ή αχρείαστη δυσκολία σε μελλοντικές τους συναλλαγές.