Μετά το Πάσχα οι πρώτες ποσότητες καρπουζιού στην Τριφυλία

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μετά το Πάσχα αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή των πρώτων πρώιμων καρπουζιών στην Τριφυλία σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις από τους παραγωγούς της περιοχής καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για άλλη μια καλή χρονιά στο θρεπτικό ασφαλές προιόν που εξάγεται σε όλη την Ευρώπη.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός καρπουζιού στα Φιλιατρά κ. Κώστας Μαλάμος έδωσε την εικόνα της περιοχής μιλώντας στην ραδιοφωνική εκπομπή ‘Πρωινό Δρομολόγιο’ του Παλμός 90,5 λέγοντας αρχικά ότι “ιδιαίτερα προβλήματα δεν αντιμετωπίστηκαν από τον Φεβρουάριο με καλές κατά κανόνα καιρικές συνθήκες για τα θερμοκήπια με πρώιμες φυτεύσεις να ολοκληρώνονται στις 5 Μαρτίου, ενώ τώρα ακολουθεί το ξεσκέπασμα των νεαρών φυτών, βγάζουμε τα ναύλον και για αυξημένη προστασία συνήθως τοποθετούνται δίκτυα για την ομαλή θερμοκρασία των φυτών” προσθέτοντας ότι “είναι νωρίς να μιλήσουμε για καρπόδεση καθώς όλα εξαρτώνται από τον καιρό, ωστόσο η διάχυτη εκτίμηση με τα πρώτα συμπεράσματα είναι ότι θα δούμε ποσότητες μετά το Πάσχα περίπου στις 15 Μαίου, παρότι θα δούμε μικρές ποσότητες κοντά στο Πάσχα”.

Κώστας Μαλάμος

Κώστας Μαλάμος, παραγωγός καρπουζιού στα Φιλιατρά.έδωσε την εικόνα της περιοχής μιλώντας στην ραδιοφωνική εκπομπή 'Πρωινό Δρομολόγιο' του Παλμός 90,5

Posted by Palmos Messinia on Tuesday, 2 April 2019

ΤΟ ΠΙΟ ΑΚΙΝΔΥΝΟ ΔΡΟΣΕΡΟ ΦΡΟΥΤΟ ΜΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΕΔΟΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Επισήμανε απευθυνόμενος στους καταναλωτές για την επώνυμη ταυτότητα του είδους ότι “το καρπούζι είναι το πιο ακίνδυνο φρούτο, έχεις μηδαμινές σχεδόν επεμβάσεις με σκευάσματα, έχει τους λιγότερους εχθρούς προσβολής, καθώς δεν χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα παρά μόνο ελάχιστες επεμβάσεις στην ρίζα του φυτού” ενώ αποκάλυψε ότι ‘όντως το γλυκοπένιο που προσδίδει το κόκκινο χρώμα στο καρπούζι έχει χαρακτηριστεί παγκοσμίως από τους επιστήμονες ως φάρμακο καθώς έχει αντικαρκινικές ιδιότητες”. Σε ότι αφορά την ταυτότητα του είδους το ταύτισε με την βιολογική καλλιέργεια.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΔΑΟΚ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΊ ΣΠΑΝΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Σε ερώτηση αν οι νέοι αγρότες αξίζουν να ασχοληθούν με το καρπούζι υπογράμμισε ότι “έχει το ρίσκο του, αλλά σε γενικές γραμμές αξίζει να επενδύσουν οι νέοι καθώς είναι εξαγώγιμο προιόν το οποίο έχει μοναδική ταυτότητα και έχει καθιερωθεί σε όλες τις αγορές”. Μεγάλο παράπονο όπως παραδέχτηκε σε άλλη ερώτηση είναι η απουσία της Πολιτείας καταλήγοντας ότι “οι παραγωγοί δίνουν καθημερινό αγώνα αλλά η Πολιτεία όφειλε να είναι πιο κοντά στα προιόντα μας, αλλά η Τριφυλία και η περιοχή είναι ευτυχής που έτυχε να έχομυε ως παραγωγοί κοντά μας τον κ. Αντώνη Παρασκευόπουλο, ο οποίος έχει βοηθήσει την περιοχή σε αφάνταστο σημείο αφιλοκερδώς και αποτελεί κατά την γνώμη μου πανελλήνιο παράδειγμα δημοσίου λειτουργού που σπάνια βλέπουμε σήμερα στην χώρα μας και την Μεσσηνιακή γη”.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ