Με το βλέμμα στην προίκα της Μεσσήνης: το παραλιακό της μέτωπο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό με το πέρας του εγκλεισμού να παρατηρείς πλήθος συμπολιτών μας να επιλέγουν το παραλιακό μέτωπο της πόλης ως πρώτη επιλογή για την έξοδο τους. Ένα παραλιακό μέτωπο αρκετών χιλιομέτρων που συνδυάζει μια οργανωμένη παραλία, αυτή της Μπούκας και μια εναλλακτική πρόταση αυτή του Αγίου Νικολάου. Εκτός από το Τελωνείο που υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την «αισθητική του αναβάθμιση»  και τη διάσωση του, από φέτος ένα πρωτότυπο θεματικό πάρκο, μια παιδική χαρά που και δένει με το φυσικό περιβάλλον αλλά και αποτελεί θέλγητρο για τις οικογένειες με μικρά παιδιά, όπως και οι αθλητικές εγκαταστάσεις που υπάρχουν αυτό το καλοκαίρι  θα αποτελέσουν πόλο έλξης. Το παραλιακό μέτωπο της Μεσσήνης είναι και η προίκα της πόλης. Οι συνθήκες αυτού του καλοκαιριού θα μας φέρουν πολλές φορές κοντά σε αυτό και πρέπει να τεθούν πλέον σοβαρά οι βάσεις για την αξιοποίηση του. Η εκάστοτε δημοτική αρχή φρόντιζε και θα φροντίζει για την συντήρηση του παραλιακού μετώπου. Πρέπει όμως να συνεργαστούμε όλοι τόσο σε επίπεδο αυτοδιοίκησης όσο και άλλων φορέων για το επόμενο βήμα του παραλιακού μετώπου και να αναζητήσουμε το κατάλληλο πλάνο που θα περιέχει την εξελικτική του πορεία μέσα από προγράμματα που συνδυάζουν φύση πολιτισμό αθλητισμό κ.λ.π.

Ας ξεκινήσει λοιπόν φέτος που η Μπούκα και ο Άγιος Νικόλαος θα προσελκύσουν έναν μεγάλο αριθμό επισκεπτών και μια δημόσια συζήτηση πάνω σε ποιες σταθερές πρέπει να διεκδικήσουμε την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου. Ανάμεσα σε όλα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ως τοπική κοινωνία αν επιθυμούμε την σύζευξη με την Καλαμάτα μέσα από το παραλιακό μέτωπο, την αξιοποίηση του αλσυλλίου (δεν μπορεί να αποτελεί μόνο τον ιδανικό χώρο εξασφάλισης ίσκιου των οχημάτων) και την παραποτάμια ανάπτυξη είτε για περιπατητικές, περιβαλλοντικές και αθλητικές αναζητήσεις. Στην εποχή της διαβούλευσης είναι μια μεγάλη ευκαιρία μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να αξιολογήσουμε να αφουγκραστούμε και να απαιτήσουμε την επόμενη μέρα του παραλιακού μετώπου.

Αυτό το καλοκαίρι η Μπούκα και ο Άγιος Νικόλαος και η ευρύτερη περιοχή αποτελούν μια όαση στον σύγχρονο πολίτη τον ταλαιπωρημένο από τον εγκλεισμό και γεμάτο ανησυχίες για το μέλλον.

Γιάννης Λάσκαρης (Δημοτικός σύμβουλος Δήμου Μεσσήνης)