Μνημείο για τη γενοκτονία των Αρμενίων στη Φραγκόλιμνα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μνημείο για τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους ανεγέρθηκε στην πλατεία Φραγκόλιμνας. Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, πραγματοποιήθηκαν χθες, Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019.

Σημειώνεται, ότι το μνημείο αυτό ανεγέρθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Καλαμάτας, σε συνεργασία με την κοινότητα των Αρμενίων που διαβιούν στην Καλαμάτα και θα αποτελεί διαρκή υπόμνηση του χαμού εκατοντάδων χιλιάδων Αρμενίων, σε διάστημα μερικών ετών, που συμβολικά έχει επικρατήσει να τιμάται στις 24 Απριλίου 1915.

H τελετή περιελαμβάνε, την τέλεση αγιασμού από τον Αρχιεπίσκοπο των Αρμενίων κ. Κεγάμ Χατσεριάν και, κατόπιν, την τέλεση τρισαγίου για τα θύματα της γενοκτονίας από τον Αρχιμανδρίτη Φίλιππο Χαμαργιά, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας και εκπρόσωπο του Μητροπολίτη κ. Χρυσοστόμου.

Τα αποκαλυπτήρια τέλεσαν, από κοινού, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, o αρχιμανδρίτης της Μητροπόλεως Φίλιππος Χαμαργιάς, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο μητροπολίτης των ορθοδόξων Αρμενίων Ελλάδος Κεγάμ Χατσατεριάν, ο πρόεδρος του Εθνικού Κεντρικού Συμβουλίου της Αρμενικής Κοινότητας Ελλάδας δρ Παύλος – Μπογός Τσολακιάν, το μέλος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας Σέρκο Καπλανιάν και η πρόεδρος του εκκλησιαστικού τοπικού συμβουλίου της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου της Αρμενικής Κοινότητας Καλαμάτας Σοφία Μαρκαριάν.

Στο επίκεντρο του μνημείου βρίσκεται ένας σταυρός σκαλισμένος σε κόκκινο μάρμαρο από την Αρμενία, το χρώμα του οποίου συμβολίζει το αίμα των εκατομμυρίων Αρμενίων που έχασαν τη ζωή τους στην Γενοκτονία του 1915.

Χαιρετισμός Περιφερειάρχη Πελοποννήσου

Ο Π. Νίκας, ο οποίος επί δημαρχοντίας του προώθησε την ανέγερση του μνημείου, επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής: «Είμαι συγκινημένος σήμερα. Είναι μία πολύ μεγάλη μέρα. Είναι μία εκδήλωση τιμής και ευγνωμοσύνης, μία μέρα μνήμης για τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα των Αρμενίων. Μία σφαγή, που έχει συγκλονίσει και συνεχίζει να συγκλονίζει την παγκόσμια κοινότητα. Αυτό οφείλεται στους αγώνες ενός μικρού λαού, ο οποίος σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, επιτελώντας το χρέος προς τους προγόνους του, αγωνίζεται για να μείνει ασβέστη η μνήμη». Ο κ. Νίκας αναφέρθηκε επίσης στους προαιώνιους δεσμούς των Ελλήνων με το ομόδοξο έθνος των Αρμενίων, καλώντας να παραμένουν ζωντανές οι μνήμες, καθώς και οι δύο λαοί έχουμε θρηνήσει εκατομμύρια ζωές εξ αιτίας των διωγμών που έχουμε υποστεί, μαζί με τους Πόντιους επίσης, τόσο την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όσο και μετά τη δημιουργία της νέας τουρκικής κρατικής οντότητας.

 

Χαιρετισμός Δημάρχου Καλαμάτας

«Σας ευχαριστώ θερμά για την σημερινή σας παρουσία σε αυτήν την τόσο σημαντική εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων του μνημείου για τη γενοκτονία των Αρμενίων.
Ως γενοκτονία των Αρμενίων αναφέρονται τα γεγονότα εξόντωσης Αρμενίων πολιτών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Τουρκία αρνείται την ύπαρξη γενοκτονίας και ισχυρίζεται ότι δεν υπήρχε εξόντωση, αλλά εκτοπισμός του Αρμενικού πληθυσμού.
Για όλα αυτά θα μας μιλήσει σήμερα ο Δόκτορας Ιωάννης Πλεμμένος, Ερευνητής του Κέντρου Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών, τον οποίο και ευχαριστώ από καρδιάς για την σημερινή του παρουσία στην εκδήλωση του Δήμου μας.
Η Γενοκτονία των Αρμενίων πραγματοποιήθηκε, και πραγματοποιήθηκε παράλληλα ΚΑΙ με τον ίδιο τρόπο με τις γενοκτονίες σε βάρος και άλλων Χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δηλαδή των Ελλήνων και των Ασσυρίων και άλλων.
Η ιστορία δεν αλλάζει και δεν παραγράφεται!
Είναι υποχρέωση όλων μας να τιμάμε και να μη λησμονούμε όλες αυτές τις αθώες ψυχές, που αναίτια και αδικαιολόγητα έφυγαν με μαρτυρικό τρόπο από τη ζωή.
Με αυτό το μνημείο, δημιουργία του γλύπτη Κώστα Δούση, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά, αποτίουμε φόρο τιμής στους πάνω από 1,5 εκατομμύριο σφαγιασθέντες του Αρμενικού λαού. Κάθε χρόνο στις 24 Απριλίου θα είμαστε εδώ!».
Ο Δήμαρχος εξέφρασε ευχαριστίες προς τους εκπροσώπους των Αρμενίων σε πανελλαδικό επίπεδο για την παρουσία τους, καθώς και προς την Πρόεδρο του Τοπικού Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της εκκλησίας Αγίου Νικολάου της Αρμενικής Κοινότητας Καλαμάτας Σοφία Μαρκαριάν για τη συνεργασία.

 

Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τους εθνικούς ύμνους της Αρμενίας και της Ελλάδας, μετά τους οποίους ακολούθησε η απόδοση παραδοσιακών αρμενικών χορών, από χορευτικό συγκρότημα της Αρμενικής Κοινότητας Ελλάδας.

Από τους εκπροσώπους των Αρμενίων εκφράσθηκαν ευχαριστίες προς το Δήμο Καλαμάτας για τη δημιουργία του μνημείου.Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης, ο Πρόεδρος του Εθνικού Κεντρικού Συμβουλίου της Αρμενικής Κοινότητας της Ελλάδος δόκτωρ Παύλος – Μπογός Τσολακιάν, το μέλος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Σέρκο Καπλανιάν και η γενική γραμματέας του Τοπικού Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της εκκλησίας Αγίου Νικολάου της Αρμενικής Κοινότητας Καλαμάτας Βαρσενίκ Γκαλεστιάν.

Παρόντες, μεταξύ άλλων, στη εκδήλωση ήταν οι βουλευτές Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, Μίλτος Χρυσομάλλης και Αλέξης Χαρίτσης, οι αντιπεριφερειάρχες Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος και Διοικητικού – Οικονομικού Βασίλης Καπέλιος, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι της Καλαμάτας, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πολύς κόσμος, μεταξύ των οποίων δεκάδες Αρμένιοι, από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Πηγή: https://kalamata.gr/, perpelop.gr