Νέα υβρίδια ντομάτας από γενιά σε γενιά στα Φιλιατρά!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Από παππού σε πατέρα και γιούς και μετά στα εγγόνια συνεχίζεται η αγροτική παραγωγή στην ημιορεινή περιοχή της Μώραινας, περίπου 6-7 χιλιόμετρα ανατολικά από την πόλη των Φιλιατρών Μεσσηνίας.

Στον οικισμό των Φιλιατρών μετά την απελευθέρωση από την οθωμανική αυτοκρατορία και κυρίως από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι και τις αρχές του 20ου, τον πρώτο λόγο είχε η παραγωγή και εμπορία μαύρης κορινθιακής σταφίδας. Μ’ αυτήν την καλλιέργεια μεγάλωσε και η οικογένεια των αδερφών Δημήτρη και Κώστα Στασινόπουλοι, οι οποίοι όμως πήγαν και αρκετά βήματα παρακάτω την αγροτική παράδοση, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του agro24.

Πλέον, διαθέτουν θερμοκήπιο ντομάτας, ελιές για την παραγωγή ελαιολάδου και ένα οινοποιείο, μικρής μεν δυναμικότητας, αλλά άριστης ποιότητας παραγωγής κρασιού, από διαλεκτές ποικιλίες αμπελιών. Το Agro24 ταξίδεψε στα Φιλιατρά, βρέθηκε στο κτήμα της οικογένειας και καταγράφει την ιστορία των δραστήριων αδερφών.

Ντομάτα όλον τον χρόνο

«Ασχολούμαστε και οι δύο από πολύ μικρή ηλικία με τη γεωργία. Καταγόμαστε από αγροτική οικογένεια. Τελειώσαμε και οι δύο το σχολείο εδώ στα Φιλιατρά Μεσσηνίας, και ασχοληθήκαμε μόλις τελειώσαμε το σχολείο με την καλλιέργεια της ελιάς, του αμπελιού και της μαύρης κορινθιακής σταφίδας, η οποία στην πορεία απαξιώθηκε και γι’ αυτό στραφήκαμε στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες πριν από περίπου 3 χρόνια.

Το θερμοκήπιο είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στην καλλιέργεια ντομάτας. Έχουμε 10 στρέμματα, η ποικιλία η χειμερινή είναι η Primadona και η ποικιλία η καλοκαιρινή είναι η Καλλονή», αναφέρουν στο Agro24 τ’ αδέρφια Στασινόπουλοι. Σε ερώτηση αν θα δοκιμάσουν και άλλες ποικιλίες η απάντησή τους είναι ότι θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της δουλειάς και το τι ζητάει η αγορά. «Είμαστε ευχαριστημένοι και εμείς και οι πελάτες με το προϊόν, οπότε δεν σκεφτόμαστε ν’ αλλάξουμε ποικιλίες», λένε χαρακτηριστικά τα αδέρφια Στασινόπουλοι.

Η καλλιέργεια δεν γίνεται με υδροπονία, αλλά στο χώμα. Η χειμερινή ντομάτα πάει μέχρι τέλος Ιουνίου και δίνει 20-25 τόνους το στρέμμα.

Ενώ, στην καλοκαιρινή που πάει από αρχές Αυγούστου ως τέλος Δεκεμβρίου, επειδή είναι μικρότερος και ο χρόνος, η παραγωγή είναι πιο κάτω 15 με 16 τόνους το στρέμμα. Ουσιαστικά έχουν την καλλιέργεια όλο το χρόνο και τροφοδοτούν συνέχεια την αγορά, εκτός από μικρά χρονικά διαστήματα όταν είναι σε εξέλιξη η καλλιέργεια. Οι ντομάτες τους διατίθενται στην Κεντρική Λαχαναγορά των Αθηνών και από εκεί μέσω εμπόρων πάει και σε διάφορα μεγάλα σούπερ μάρκετ.

Αναγκαία η σωστή διαχείριση προγραμμάτων

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια επένδυση χρηματοδοτούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ποσοστό 40% και τα υπόλοιπα από ίδια κεφάλαια.

Συνολικά η επένδυση ανέρχεται σε 312.000 ευρώ.

Για να πάρουν έγκριση κατέθεσαν το φάκελο το 2010 και χρειάστηκαν 3 χρόνια. Οπότε έλαβαν έγκριση το 2013 και το Σεπτέμβρη του 2014 μετά από σκέψεις και προγραμματισμό ξεκίνησαν την κατασκευή του θερμοκηπίου, η οποία ολοκληρώθηκε μέσα σε περίπου 2,5 μήνες. Και το 2015 ξεκίνησαν να βγάζουν παραγωγή.

«Τα προγράμματα αυτά είναι ευεργετικά για τον αγροτικό κλάδο, αρκεί να τα διαχειριστούν σωστά οι παραγωγοί. Το είδαμε εμείς στην πράξη.

Μπήκαμε στο πρόγραμμα, πήραμε αμέσως την επιδότηση. Δηλαδή άρχισε η επένδυση 9 Σεπτεμβρίου 2014 και 24 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου πήραμε την επιδότηση.

Στην κατάρτιση του φακέλου είχαμε την αμέριστη στήριξη της τοπικής Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας, η οποία είναι στελεχωμένη από ανθρώπους πραγματικά αξιόλογους, όπως ο διευθυντής της ο Αντώνης Παρασκευόπουλος αλλά και ανεξαιρέτως όλη η ομάδα ενδιαφέρεται για την περιοχή.

Χωρίς καμιά διάκριση, όλοι αντιμετωπίζονται το ίδιο, και τους ενδιαφέρει το καλό της περιοχής.

Όλα τα θερμοκήπια που υπάρχουν στην περιοχή οφείλονται σ’ αυτήν την υπηρεσία», υπογραμμίζουν οι δύο παραγωγοί θερμοκηπιακής ντομάτας.