Νίνα Δράκου: “Όλοι μπορούν να χορέψουν και να εκφραστούν μέσα από τον χορό, ο καθένας με το δικό του μοναδικό τρόπο”

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ο χορός είναι δώρο των θεών προς τον άνθρωπο.

Εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας χορού 29η Απριλίου που καθιερώθηκε το 1982 από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της Unesco, ας εντάξουμε όλα τα μέλη της κοινωνίας στην τέχνη του χορού, διότι ο χορός είναι τέχνη και ανήκει σε όλους και η τέχνη δεν κάνει διακρίσεις. Όλοι μπορούν να χορέψουν και να εκφραστούν μέσα από αυτόν, ο καθένας με το δικό του μοναδικό τρόπο».

Στην Παγκόσμια Ημέρα Χορού 2023 ξεκίνησαν και τα μαθήματα  χορού του Project AMEA Dance Challenge Performance μετά από πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμάτας Dance Challenge με την επίβλεψη της προέδρου του κ. Νίνας Δράκου, υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας στο Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) Καλαμάτας και στο ΚΔΑΠμεΑ Διάπλασις. Δημιουργήθηκαν δύο ομάδες των 8 και 18 Ατόμων Με Αναπηρία από όλους τους φορείς της Μεσσηνίας, που υποκινήθηκε από τη διάθεσή αξιοποίησης της εσωτερικής δύναμης των ΑμεΑ του τόπου μας και την ανάγκη έκφρασής τους μέσω της κίνησης και του αυτοσχεδιασμού με απώτερο στόχο να παρουσιάσουν τις χορογραφικές τους συνθέσεις στο GALA του 5ου Διεθνούς KALAMATA DANCE CUP 2023 (το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023 στην ‘Τέντα’ Καλαμάτας).

«Στόχος μας είναι να μεταδώσουμε αγάπη με την όμορφη δημιουργική δραστηριότητα του χορού, να συνευρεθούν τα Άτομα Με Αναπηρία, να συμμετάσχουν σε ομάδες και να εξελιχθούν μέσα από αυτές, να συνενωθούν για την εξερεύνηση των προσωπικών δυνατοτήτων τους, μετατρέποντας το «φαινομενικό» περιορισμό σε πλεονέκτημα που θα αξιοποιηθεί αισθητικά μέσα από την καλλιτεχνική έκφραση, δίνοντας στα άτομα τη δυνατότητα να δημιουργήσουν μία καινούργια σχέση με το σώμα τους και τις ιδιαιτερότητές τους. Το μαγικό είναι να φέρεις αυτό που έχεις ακριβώς όπως το έχεις, μια νέα πρόταση που τόσο ανάγκη έχει κάθε μορφή τέχνης. Να το υποστηρίξεις και να εκφρασθείς μέσα απ’ αυτό’».

Το μήνυμά μας λοιπόν για την Παγκόσμια Ημέρα Χορού, είναι να μυήσει όλους μας χωρίς διακρίσεις στην τέχνη του χορού, πέρα από πολιτικούς, πολιτισμικούς και ηθικούς φραγμούς, πέρα από στερεότυπα και προκαταλήψεις.

ΝΙΝΑ ΔΡΑΚΟΥ
Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμάτας Dance Challenge
Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Διαγωνισμών Χορού Καλαμάτας
Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής 5th KDC 2023