Ξεκινά το εμπόριο Χριστουγεννιάτικων δέντρων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Υπεγράφη από τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο η απαραίτητη απόφαση για την υλοτομία, μεταφορά και διακίνηση των δενδρυλλίων στη χώρα που θα χρησιμοποιηθούν κατά τα φετινά Χριστούγεννα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα δέντρα αυτά, ελάτης κατά κύριο λόγο, φυτεύονται στην πλειονότητά τους σε ιδιόκτητα αγροκτήματα παραγωγών, ακριβώς για το λόγο της εμπορίας τους κατά την εορταστική περίοδο και δεν προέρχονται από φυσικά δάση ελάτης.

Με τη φετινή απόφαση ως ημερομηνία έναρξης της διακίνησης ορίζεται η Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017, ενώ ως λήξης παραμένει, όπως είναι λογικό, η Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017.

Έτσι, από τις 30 Νοεμβρίου 2017 οι παραγωγοί τέτοιων δενδρυλλίων θα μπορούν να εμπορεύονται το δασικό, με αγροτικά χαρακτηριστικά, αυτό προϊόν στις πόλεις της Ελλάδας, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να διαλέξουν το δέντρο προτίμησής του για τον Χριστουγεννιάτικο στολισμό.

Συγκεκριμένα, φέτος, από ιδιόκτητα αγροκτήματα θα διακινηθούν:

  • 78.422 δέντρα ελάτης
  • 1.560 δενδρύλλια πεύκης
  • 1.000 δενδρύλλια ψευδοτσούγκας
  • 330 δενδρύλλια ελάτης-ερυθρελάτης
  • 200 δενδρύλλια κυπαρισσιού

Εκτός των Καλλιεργούμενων Χριστουγεννιάτικων Δέντρων, που είναι κατά κύριο λόγο τα δέντρα για τα οποία υπάρχει εμπορία στη χώρα, δίνεται η δυνατότητα απόληψης για χρήση τους κατά τη Χριστουγεννιάτικη περίοδο:

  • 27.030 ελάτων από ιδιωτικά καστανοπερίβολα ή καστανοτεμάχια που υπόκεινται σε δενδροκομική περιποίηση
  • 4.671 ελάτων από ιδιόκτητους αγρούς όπου υπάρχει συγκαλλιέργεια καρποφόρων δέντρων και ελάτης (πχ φουντουκώνες, κερασώνες κτλ.)
  • 1.500 ελάτης από διακατεχόμενα δάση
  • 1.220 ελάτων από ιδιόκτητους δασωμένους αγρούς, κλάδων αρκουδοπούρναρων, ίταμου, ελάτης, κουμαριάς, μυρτιάς, ιξού και βολοφύτων ελάτης

Πρέπει να σημειωθεί ότι το ΥΠΕΝ φέτος μερίμνησε να εκδώσει αυτή την απόφαση αρκετά νωρίτερα σε σχέση με την ημερομηνία έναρξης της εμπορίας, ώστε να έχουν το χρόνο οι παραγωγοί και οι έμποροι να προετοιμαστούν για την καλύτερη αξιοποίηση του προϊόντος τους.

Το ΥΠΕΝ φρόντισε, επίσης, να ανταποκριθεί στο αίτημα των παραγωγών για έναρξη της εμπορίας στις 30 Νοεμβρίου με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση του παρεχόμενου στους καταναλωτές προϊόντος.

Διαβάστε περισσότερα στο: https://www.e-ea.