«Οι Χώρες το 1821»: Αντί Επιλόγου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ο Νίκος Καζαντζάκης έλεγε ότι «Το πρώτο σου χρέος, εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το δεύτερο, να φωτίσεις την ορμή τους και να συνεχίσεις το έργο τους. Το τρίτο σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει».

Αυτή η ρήση αντανακλά την ουσία της εκδήλωσης με τίτλο «Οι Χώρες το 1821», που φιλοξενήθηκε το βράδυ της 10ης Αυγούστου στον αύλιο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Χώρας, τόσο για τον ομιλητή γιατρό και ιστορικό Γιάννη Α. Μπίρη, όσο και για την Κοινότητα Χώρας που ήταν ο διοργανωτής. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της βράβευσης του Γιάννη Α. Μπίρη από την Ακαδημία Αθηνών για το βιβλίο του «Κάστρα και Οχυρά στη Μεσσηνία – Οχυρωματικές Θέσεις ανά τους Αιώνες: Περιηγητική και Ιστορική Αναζήτηση».

Την εκδήλωση προλόγισε το μέλος του Κοινοτικού Συμβουλίου και πρόεδρος του ΝΗΛΕΑ, Γιώργος Κόκκινος, τονίζοντας ότι η ιστορία και η πολιτιστική κληρονομιά είναι ο πραγματικός πλούτος της Ελλάδας, αφού συνδέει τους ανθρώπους με το παρελθόν, τους ενώνει στο παρόν και τους δείχνει τον δρόμο για το μέλλον.

Θερμές ευχαριστίες στον γιατρό και ιστορικό Γιάννη Α. Μπίρη για τη συμμετοχή του στην εκδήλωση και την προσφορά του στην πολιτιστική κληρονομιά της Μεσσηνίας. Το έργο του, καρπός πολυετούς μόχθου, σκληρής δουλειάς και αυταπάρνησης, αποτελεί πλέον κοινό κτήμα και κληρονομιά όλων μας.

Σε άκρως συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε μια σεμνή τελετή βράβευσης του ομιλητή από τον πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Χώρας, Διονύση Δημητρόπουλο. Ο ομιλητής παρέλαβε τιμητικό έπαινο και αναμνηστικό μετάλλιο για τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821, δημιουργία της σχεδιάστριας Έλενας Βότση, που φιλοτέχνησε για το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στο πλαίσιο του επετειακού του προγράμματος «ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ‘21».

Ευχαριστίες απευθύνουμε στην επιμελήτρια του βραβευμένου βιβλίου και διευθύντρια του Μανιατακείου Ιδρύματος, Βίκυ Ιγγλέζου, για τη συμμετοχή της στην εκδήλωση, όπου παρουσίασε την πολυδιάστατη προσωπικότητα και δράση του ομιλητή.

Θερμές ευχαριστίες στην αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Άννα Καλογεροπούλου, τον αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλο, τον γ.γ. ΚΕΔΕ Δημήτρη Καφαντάρη, τον αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Παύλο Γκραίκη, τον αντιδήμαρχο Πύλου-Νέστορος Δημήτρη Γαϊτάνη, όλους τους συνδημότες μας, αλλά και στους συμμαθητές του ομιλητή από το Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας, που ταξίδεψαν από την Αθήνα για να τον τιμήσουν με την παρουσία τους.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Πύλου-Νέστορος και του Πολιτιστικού Σωματείου «Διάζωμα» και είχε τη χορηγική υποστήριξη του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Η συμμετοχή του κόσμου που τίμησε διοργανωτές και ομιλητή με την παρουσία του στη σεμνή, μεστή σε περιεχόμενο και συγκίνηση εκδήλωση, αποτελεί πλέον ένα λιθαράκι, μια παρακαταθήκη για το μέλλον της Δημοτικής Κοινότητας Χώρας.