Ομιλία Προκόπη Παυλόπουλου στην Καλαμάτα για τον ιστορικό ρόλο των Ντρέδων στον Αγώνα του ‘21

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η ανάδειξη του ιστορικού ρόλου και η καθοριστική συμβολή των Ντρέδων στον Αγώνα για την Επανάσταση του 1821, αποτέλεσε το θέμα της κεντρική εκδήλωσης της “Συντονιστικής επιτροπής εορτασμού 200 ετών – Ψάρι Μεσσηνίας”, στο αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας, το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021.

Κεντρικός ομιλητής και τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης ήταν ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Προκόπιος Παυλόπουλος.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Π.Ε. Μεσσηνίας και του Δήμου Καλαμάτας, ενώ χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Δήμαρχος της πόλης Θανάσης Βασιλόπουλος.

Μιλώντας, κατά την τελετή απονομής σε αυτόν, εκ μέρους των Ντρέδων, του Μεταλλίου Τιμής «Μάρκος Ντάρας», για την προσφορά του στην Ελευθερία και στην Δημοκρατία, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε, μεταξύ άλλων, και τα εξής: «Πριν αναφερθώ στην ανεκτίμητη προσφορά των Ντρέδων κατά την Εθνεγερσία του 1821 οφείλω να διευκρινίσω, ότι αποδέχομαι την τιμή που μου επιδαψιλεύσατε αποκλειστικώς και μόνον ως υπενθύμιση του δικού μου Χρέους να υπερασπίζομαι, αδιαλείπτως και ανεξαρτήτως αξιωμάτων, την Πατρίδα μας και ιδίως τα Εθνικά μας Θέματα και Δίκαια.

Οι Ντρέδες  παραμένουν, μεσ’ από την ιστορία τους και την αφοσίωσή τους στην Πατρίδα, σύμβολο ρώμης, γενναιότητας και προσφοράς. Σύμβολο, το οποίο μας εμπνέει διαχρονικώς, ως προς το ποια πρέπει να είναι και η δική μας στάση – αλλά και η στάση των γενιών και που έρχονται – κατά την συνεπή εκπλήρωση του Εθνικού μας Χρέους.

Όπως προκύπτει από αυτό τούτο το όνομά τους, οι Ντρέδες ήταν απόγονοι των Δωριέων, με καταγωγή από τους αρχαίους Ιλλυριούς, Έλληνες της Ηπείρου.  Εγκαταστάθηκαν – όντας ήδη Χριστιανοί Ορθόδοξοι – στην Άνω Μεσσηνία ύστερα από πρόσκληση των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων Μανουήλ Καντακουζηνού και Θεοδώρου (Α΄) Παλαιολόγου, έχτισαν τα ξακουστά Σουλιμοχώρια, ως πραγματικές «αετοφωλιές» Ελευθερίας, και αναδείχθηκαν «ακοίμητοι» φρουροί των συνόρων του Δεσποτάτου του Μυστρά, αρχικώς εναντίον των Φράγκων.

Όμως, η κορύφωση της ιστορικής παρουσίας των Ντρέδων έρχεται στα χρόνια πριν και μετά την Εθνεγερσία του 1821. Τα Σουλιμοχώρια υπήρξαν εστίες αγώνα και αντίστασης κατά των Τούρκων σε τέτοιο βαθμό, ώστε όχι μόνο σκόρπιζαν τον φόβο στον κατακτητή αλλά «μετάγγιζαν» κουράγιο στους επαναστατημένους Έλληνες για την τελική ευόδωση της Εθνεγερσίας και την δημιουργία του Νεότερου, ανεξάρτητου και αυτόνομου, Ελληνικού Κράτους.  Οι Ντρέδες υπήρξαν φίλοι και άξιοι συμπολεμιστές του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ο οποίος υπολόγιζε πολύ στην συμβολή τους κατά τον Αγώνα. Η συμμετοχή των Ντρέδων ιδίως στις Μάχες του Βαλτετσίου, της Τριπολιτσάς, των Δερβενακίων, της Δραμπάλας κ.λπ, αποδίδουν τα οφειλόμενα ιστορικά εύσημα σε αυτό το, αδάμαστο και αυθεντικό, τμήμα του Ελληνισμού.

Η ιστορία των Ντρέδων και ο ηρωισμός τους, κατά τους Αγώνες της Εθνεγερσίας του 1821, μας δείχνουν σήμερα τον δρόμο, ως «δείκτες πορείας», και για την υπεράσπιση των Εθνικών μας Θεμάτων και των Εθνικών μας Δικαίων. Απέναντι στην αδίστακτη προκλητικότητα της Τουρκίας -που συνιστά προκλητικότητα και απέναντι στην Διεθνή Κοινότητα και στην Διεθνή Νομιμότητα- απαντάμε, ενωμένοι και ανυποχώρητοι, ότι κατά την υπεράσπιση αυτή θα επιβάλλουμε την εφαρμογή του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, στο σύνολό τους. Και για την Ελλάδα και για την Κύπρο, η οποία είναι το τελευταίο τμήμα του Ελληνισμού που σ’ ένα μέρος του υπάρχει ακόμη τουρκική κατοχή, πραγματικό όνειδος για την Διεθνή Κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και προς τους Εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπενθυμίζουμε, ότι οι προκλήσεις και απειλές της Τουρκίας κατά της Ελλάδας είναι και προκλήσεις και απειλές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αφού τα Εθνικά μας Θέματα είναι, με βάση αυτό τούτο το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, και Θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»